Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu ( TCK m. 134 )

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu ( TCK m. 134 )



Sayfa Sayısı
:  
360
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9789750226441

69,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









Önsöz

  Galatasaray Üniversitesi'nin yetiÅŸtirdiÄŸi genç deÄŸerlerden, Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalı AraÅŸtırma Görevlisi Dr. Güçlü AKYÜREK, son derece güncel ve önemli bir konuyu Doktora Tezi olarak seçip uzun ve titiz incelemelerden sonra çalışmasını tamamlayarak, bu kitabın yayınlanmasını saÄŸlamış bulunuyor.  

"Özel Hayatın GizliliÄŸini Ä°hlal Suçu" baÅŸlığını taşıyan bu Doktora Te-zi'nde, önce özel hayatın ne olduÄŸu, içeriÄŸinde hangi unsurların yer aldığı kav­ram olarak açıklandıktan sonra, bunun, bugünün modern dünyasında dar kap­samlı olmadığı görüÅŸü üzerinde durulmaktadır. Önceki yıllarda, kapsamı ve içeriÄŸinin çok belli olmadığı dönemlerde özel hayat, kiÅŸinin özellikle evindeki gizli hayatı olarak kabul edilirken, Dr. Akyürek bugün bu kavramın geniÅŸledi­ÄŸini, ÅŸehir içi elektronik aletlerin alabildiÄŸine iÅŸlediÄŸi bir ortamda özel hayatın artık dar kapsamlı olarak kabul edilemeyeceÄŸini vurgulamaktadır.

 

Doktora Tezi'nde devam eden sayfalarda karşılaÅŸtırmalı hukukta "üç alan teorisi" dediÄŸimiz bir kavramın ortaya atıldığı, bununla, kiÅŸinin gizli, özel ve sosyal hayatının ifade edildiÄŸi belirtilmektedir. Söz konusu kavramlar, özel hayatın ne olduÄŸunu saptama yönündeki arayışların bir sonucudur. Çünkü, bu­gün özel hayat, kiÅŸinin konutundaki hayatının dışına çıkmış ve sosyal hayat içinde dahi yeri olan bir kavram haline gelmiÅŸtir. Bu nedenledir ki, Dr. Akyü­rek, bugünün insanında "özel hayatın gizliliÄŸine makul saygı beklentisi"nin bulunduÄŸunu ve özel hayatın içinde cereyan ettiÄŸi özel yerin de "baÅŸkalarınca öÄŸrenilmesinin istenmediÄŸi yer" olduÄŸunu açıklamaktadır. Kısaca, özel hayat ve kiÅŸinin içinde yaÅŸadığı özel yer, klasik kavramların ötesinde, kiÅŸinin kendisiyle beraber dokunulmazlığının da yer aldığı kiÅŸiye özgü yer olarak belirlenmekte­dir.

 

Bugünün Türk hukukuna katkılar getireceÄŸine içtenlikle inandığın bu Dok­tora Tezi'nin devamında, Akyürek, özel hayat kavramının içeriÄŸini de belirleme çabasına giriÅŸmiÅŸtir. KiÅŸisel veriler, sırlar, elektronik iletiÅŸim, kentlerde ya da genel alanlarda yer alan kameralar ve bunların aracılığıyla çekilen görüntüler, konuttaki aile ve kiÅŸisel yaÅŸam, bu bölüm içerisinde yer alan önemli konuları teÅŸkil etmektedir.

 

Türk Ceza Kanunu'nun 134 - 138. maddeleri arasında yer alan özel hayatın gizliliÄŸine iliÅŸkin düzenlemeler, bugün henüz sınırları tam olarak tespit edilme­miÅŸ ve Türk hukukunda da yerleÅŸmemiÅŸ, yargısal uygulamalara yeterince yan­sımamış maddeleri oluÅŸturmaktadır.


 

TeÅŸekkür / Remerciements

 

 

  Bu çalışma Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hu­kuku Doktora Programı çerçevesinde hazırlanmıştır. Konunun Türk Ceza Hu­kuku açısından yeni bir suç olması nedeniyle araÅŸtırma özellikle yurtdışındaki örneklere ve çalışmalara yoÄŸunlaÅŸmıştır. Bu baÄŸlamda TÜBÄ°TAK'ın "2214-Yurtdışı AraÅŸtırma Burs Programı" desteÄŸi ile Fransa ve Belçika'da; Neuchâtel Üniversitesi'nin desteÄŸiyle de Ä°sviçre'de çalışmalar yapılmış, diÄŸer ülkelerin kaynaklarına ise gerek buralardaki kütüphaneler gerekse on-line olarak ulaşıl­mıştır. Katıklarıyla çalışmanın derinleÅŸmesini saÄŸlayan her iki kuruma da en içten teÅŸekkürlerimi sunarım.  

Söz konusu araÅŸtırmalar sırasında bana hem destek olan hem de yol göste­ren danışmanım ve Hocam Sayın Prof. Dr. Koksal BAYRAKTAR'a ve Kürsü BaÅŸkanım Sayın Doç Dr. Ümit KOCASAKAL'a teÅŸekkürü bir borç bilirim. MeslektaÅŸlarım ve arkadaÅŸlarım Doç. Dr. Vesile Sonay EVÄ°K, Dr. GülÅŸah KURT YÜCEKUL, Dr. Eylem AKSOY RETORNAZ, Dr. Pınar MEMÄ°Åž KARTAL, Dr. Özen ÜLGEN ADADAÄž, Yard. Doç. Dr. Ege GÖKTUNA, Yard. Doç. Dr. Burak ÇELÄ°K ve Yard. Doç. Dr. Birden GÜNGÖREN'e tüm yardım ve önerileri için minnettarım. Ayrıca tüm bu zorlu süreç boyunca bana yardımlarını esirgemeyen, tezimin son okumasını yapan ve her zaman destek olan sevgili anneme, babama ve eÅŸime ne kadar teÅŸekkür etsem azdır.

 

D'autre part, je remercie intimement Monsieur le Professeur Pierre-Henri BOLLE qui m'a encourage et egalement permis de faire des recherches en

Suisse,

 

Je remercie egalement Madame la Professeur Catherine TEITGEN-COLLY grâce â qui j'ai eu l'occasion d'acceder aux sources en France et en Belgique.

 

Ayrıca Yargıtay'ın güncel kararlarına ulaÅŸmamı ve böylece 2. Baskının çok daha zengin ve Türk uygulamasından örnekli olmasını saÄŸlayan Yargıtay Üyesi Sayın Mustafa ALBAYRAK'a minnettarım.

 

Dr. Güçlü AKYÜREK