Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Haksız Tahrik

Haksız Tahrik



Sayfa Sayısı
:  
196
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2016
ISBN NO
:  
9789750238697

400,00 TL









 

Heyecan (affekt) denilen "öfke ve elem" gibi hallerin ceza hukuku uygulamasında önemi büyüktür. Bu sebeple, insan davranışlarının yegane kaynağı olan insan ruhunu ceza kanunları dikkate almışlardır. Gerçekten de, geçici(arızî) nedenin isnat yeteneğini tamamen veya kısmen kaldırması, hukuka uygunluk nedenlerinde sınırın aşılması ve haksız tahrik gibi haller, failin içerisinde bulunduğu ruhi durum ve dolayısıyla heyecanla ilgilidirler. Haksız tahriki diğer heyecan hallerinden ayıran nokta, faili öfke ve elem şeklindeki bu duruma mağdurun haksız bir davranışının sürüklemiş olmasıdır. Böyle bir durumda, failin normal bir kimse gibi, iradesine hakim olması beklenemez. Nitekim, Carpzow, "mucize yaratmak ne kadar zorsa, hiddete hakim olmakta o kadar zordur" şeklinde, bunu ifade etmiştir.

Bu kitap, Prof.Dr. Timur Demirbaş'ın "Türk Ceza Kanununda özel haksız tahrik halleri" konulu 1983 yılında savunulup, 1985 yılında yayımlanan doktora tezinin aradan 30 yıl geçtikten sonra 5237 sayılı TCK'ya göre güncellenerek yeniden yayınlanmış halidir.

Çalışmada, "haksız tahrik kavramı, tanımı ve tarihi gelişimi", "haksız tahrikin psikolojik ve hukuki esası", "karşılaştırmalı hukukta haksız tahrik", "haksız tahrikin şartları" , "haksız tahrikin derecesi", "haksız tahrikin diğer hallerle bir arada bulunabilmesi" "askeri ceza kanununda haksız tahrik" ve "özel haksız tahrik halleri" incelenmiştir. Ayrıca metin içerisinde önemli Yargıtay kararlarına yer verildiği gibi, önemli bazı kararlar da, kitabın arkasına konulmuştur.

Konu Başlıkları
    Haksız Tahrik Kavramı Ve Tanımı – Tarihi Gelişim
    Haksız Tahrikin Psikolojik Ve Hukuki Esası
    Karşılaştırmalı Hukukta Haksız Tahrik
    Haksız Tahrik
    Türk Ceza Kanununda Ve Askeri Ceza Kanununda Özel Haksız Tahrik Halleri