Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Vergi Uyumu

Vergi Uyumu



Sayfa Sayısı
:  
102
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2019
ISBN NO
:  
9786057867872

240,00 TL











Vergi Uyumu


Gelir Vergisi


Kurumlar Vergisi


 


Dr. Hakan Yavuz


Dr. Işıl Ayas


Dr. Harun Kılıçaslan


 


İçindekiler


 


1. Bölüm


Vergi Uyumunun Teorik Çerçevesi


 


2. Bölüm


 Mali Açıdan Sakarya İli


 


3. Bölüm


Vergi Uyumuna İlişkin Ampirik Uygulama: Sakarya Örneği


 


Sonuç ve Değerlendirme


Kaynakça


Tablo Listesi


Şekil Listesi


 


 


ÖNSÖZ


 


    Vergi uyumu, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesidir. Söz konusu yükümlülüklerden herhangi birinde eksiklik olması ise vergi uyumsuzluğu olarak ifade edilir. Vergi uyumunun ekonomik, mali ve sosyal etkilerinin olması bu kavramın ön plana çıkan unsurlarıdır. Ekonomik yönden kayıt dışılığı, mali yönden vergi gelirlerini ve sosyal yönden de gelir dağılımını etkilemesi, kurumsal düzeyde vergi uyumunu arttırmanın ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.


 


    Kayıt dışı ekonominin ülkemizin en temel yapısal sorunlarından biri olduğu dikkate alındığında, vergi uyumundaki iyileşmeye duyulan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan kayıt dışı ekonomiyi etkileyen birçok unsur olmakla birlikte, ülkemizde görülen kayıt dışılığın öncelikli nedenlerinden biri vergi kaçırmadır. Vergi kaçakçılığı ile mücadelede de ekonomik yaklaşımın önerdiği zorunlu unsurların yanı sıra, davranışsal yaklaşım tarafından önerilen gönüllü unsurlara da ihtiyaç vardır. İşte bu çalışmada hem zorunlu hem de gönüllü unsurlar değerlendirilmiştir.


 


    Üç bölümden oluşan bu çalışmada yukarıda ifade edilen vergi uyumu birinci bölümde teorik yönden ele alınmıştır. İkinci bölümde Sakarya ili mali açıdan değerlendirilmiş, son bölümde de vergi uyumuna ilişkin Sakarya ili özelinde ampirik kanıtlar sunulmuştur. Kitabın hazırlanmasında katkıları nedeniyle yüksek lisans öğrencilerimiz; Yusuf CENGİZ, Süleyman PEMPECİ ve Murat Ali AYDINER’e teşekkür ederiz. Anketlerin veri girişindeki desteklerinden dolayı Maliye Bölümü öğrencilerine minnettarız. Özellikle ampirik araştırmanın yapılabilmesi için katkıları nedeniyle Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’ne (SESAM)’a teşekkür ederiz. Kitabın konuya ilgi duyan okuyuculara yararlı olmasını temenni ederiz.