Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Vergi Tahsilatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar Ve Çözüm Yolları

Vergi Tahsilatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar Ve Çözüm Yolları



Sayfa Sayısı
:  
352
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786055929190

1.000,00 TL









Av. Serkan AĞAR


1980 yılında Ankara\′da doğdu. İlk, orta ve lise I öğrenimini Ankara\′da tamamladı. 2002 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi\′nden mezun oldu. 2003 yılında avukatlık stajını tamamlayarak Ankara Barosu levhasına kaydoldu. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku (Vergi Hukuku) Anabilim Dalı Yüksek Lisans programını tamamladı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku (Vergi Hukuku) Anabilim Dalı Doktora programına kabul edildi. Halen doktora çalışmalarını sürdüren AĞAR, 5 yıldır Ankara Barosu\′na kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. Türkiye Barolar Birliği Dergisi Yayın Kurulu üyesi olan AGAR\′ın vergi hukuku ağırlıklı olmak üzere çeşitli konularda yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

İletişim Adresi: e-mail: serkana@garmail.com



öNSöZ

Vergi icra hukukunda aktif ve pasif süje esas alınarak kullanılan \"kamu alacağı\" veya \"kamu borcu\" kavramları özünde bir madalyonun iki ayrı yüzünü oluşturur. Yasal düzenlemelerdeki kavramsal tercih dahi, bu ilişkiye alacaklı açısından mı borçlu açısından mı bakıldığının ipuçlarını verir. Bir yandan muaccel bir vergi borcunun tahsilinin gerçekleştirilmesinin kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde taşıdığı önem, diğer yandan bu süreçte borçlunun temel hak ve özgürlüklerinin korunması gereği olan ve olması gereken hukuk açısından tartışmaların devam ettiği bir alandır. Bilindiği üzere, vergilendirme sürecinde vergi borcu tahsille sona erer. Tarh işlemiyle arasında zorunlu bir nedensellik ilişkisi bulunan tahsil süreci de, idari eylem ve işlemlerdeki yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurlarını bünyesinde barındıran, vergi hukukunun idare hukuku ile iç içe geçtiği girift bir alanda gerçekleşir.

Kamu hizmetlerinin finansmanının sağlanmasında en kritik aşamanın \"tahsil\" olduğu tartışmasızdır. Serkan Ağar, elinizdeki bu çalışmasıyla vergi hukukunun idare hukuku dışında, diğer disiplinlerle de yoğun bir biçimde kesiştiği tahsil aşamasını ustalıkla ele almış; konunun anayasa, idare, vergi hukuku bağlantılarını, uygulamayı da ihmal etmeksizin incelemiş, özgün bir çalışmaya imza atmıştır. Disiplinli ve titiz çalışmasıyla gelecekte vergi hukukuna başka katkılar da getireceğine içtenlikle inandığım Serkan Ağarın başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.

Prof. Dr. Mustafa Âkkaya

TEŞEKKÜR


Elinizdeki kitap, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Vergi Hukuku yüksek lisans programında Prof. Dr. Ahmet Kumrulu danışmanlığında hazırlanarak 23.09.2005 günü Prof. Dr. Ahmet Kumrulu, Prof. Dr. Nurettin Bilici ve Prof. Dr. Mustafa Akkaya\′dan oluşan tez jürisi önünde savunulan ve oybirliğiyle kabul edilen \"Vergilendirmede Tahsil Aşamasının Hukuki Niteliği\" isimli tez çalışmasının mevzuattaki değişiklikler dikkate alınarak güncellenmiş ve uygulamaya yönelik çeşitli eklemeler yapılmış hâlidir.

Tezimin danışmanlığını yaparak bana bilgi ve tecrübesinden yararlanma imkanını sağlayan vergi hukukunun duayeni Saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Ahmet Kumrulu\′ya, tez jürimde bulunan değerli vergi hukukçusu Prof. Dr. Nurettin Bilici\′ye, vergi hukukunun en sorunlu konularıyla uğraşmam için bana cesaret veren ve kendisinden çok şey öğrendiğim Saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Mustafa Akkaya\′ya teşekkür etmeyi zevkli bir ödev sayıyorum.

Engin bilgisi ve tecrübesiyle tezimin kitap hâline gelmesinde bana yol gösteren ve beni ilk yaşımdan beri tanıyan \"Şükrü Amcam\" Saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Şükrü Kızılot\′a şükranlarımı sunarım.

Çalışmamı titizlikle değerlendirerek kitabın son hâline gelmesinde önemli katkısı bulunan değerli vergi hukukçusu Prof. Dr. Metin Taş\′a teşekkür ediyorum.

Yoğun çalışma temposu içinde tezimi satır satır okuyarak cümle ve imlâ hatalarını düzelten değerli hukukçu Doç. Dr. Şükrü Karatepe\′ye minnettarım.

Vergi hukuku serüvenine birlikte başladığımız aziz dostum Av. Ali Volkan Özgüven\′e, bilgi, tecrübe ve dostluğunu paylaştığı ve kitabın özellikle \"yurt dışına çıkış yasağı\"yla ilgili kısmına sağladığı katkılar için teşekkür ediyorum.





Bana her zaman uygun ye huzurlu bir çalışma ortamı sağlayan fedakâr Annem\′e, hukuki sorunlar karşısında analitik düşünebilme becerisini aşılayan ve her zaman bir dağ gibi arkamda olduğunu bildiğim Babam Av. Mehmet Ağar\′a, desteklerini esirgemeyen ağabeyim Özgür Volkan Ağar ve değerli eşi Berna Ablam\′a, varlığına şükrettiğim bal şekeri yeğenim Petek\′e ve tezimin yayınlanması konusunda ilk kıvılcımı yakan Şeyma\′ya teşekkür ediyorum.

Her sıkıntımda kapısını çalabildiğim ve kendisinden hayata dair çok şey öğrendiğim Saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Erdal Onar\′a sonsuz teşekkürlerimle...

Özenli ve özverili bir çalışmayla kitabın basımını gerçekleştiren başta Sayın Ekrem Sarısu olmak üzere tüm Yaklaşım Yayıncılık çalışanlarına ve kitabın sayfa düzenini yapan Cengiz Şimşir\′e teşekkür ederim.
Kitaptaki muhtemel eksiklikler için uyarı, öneri ve eleştirileriyle katkıda bulunacaklara şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.
Av. Serkan Ağar


GİRİŞ

\"İyi usul ve iyi tatbikin memnun edici neticelerini vatandaş, hiçbir işte vergi mevzuu kadar hassasiyetle takdir etmez\"

M. K. ATATÜRK


I- KONUNUN TANITILMASI

Kuramsal olarak vergi hukuku genel-özel ve maddi-şeklî olmak üzere iki ana bölüme ayrılır. Tüm vergi türleri için geçerli olan ilke ve kurallar, vergi borcu ve vergi ilişkisinin niteliği, vergi borcunun doğması ve sona ermesi, vergilendirme alanında çıkan uyuşmazlıklar ve çözüm yollan genel vergi hukukunun; mevzularına göre tek tek vergiler ve bunları düzenleyen kanunlar ise özel vergi hukukunun inceleme alanındadır.

Maddi vergi hukuku, vergi borcu konusunda hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukuki ilkeleri; şeklî vergi hukuku ise maddi hukuk tarafından belirlenen vergi ilişkisinde hak ve yükümlülüklerin gerçekleşme usullerini inceler. Maddi vergi hukuku vergi borcunun doğmasını sağlayan kural ve ilkeleri, şeklî vergi hukuku da vergi borcunun doğmasında ve sona ermesinde izlenecek usulleri belirleyen vergi normlarını düzenler1. Vergi borcunun doğması, esaslı değişiklikleri ve sona ermesi maddi vergi hukukunca; vergi borcunun incelenmesi, ileri sürülmesi ve belirlenmesi de şekli vergi hukukunca yapılır.

Vergilendirmede tahsil aşamasını düzenleyen vergi icra hukuku; vergi usul hukuku ve vergi yargılama hukukuyla birlikte şeklî vergi hukuku tarafından incelenir1. Zira vergi icra hukukunun temel düzenlemesi olan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun , şekli vergi hukukunun da kapsamındadır. Bu çalışmayı hazırlarken, 6183 sayılı kanunda 04.06.2008 gün ve 5766 sayılı Kanunla5 yapılan değişiklikleri de dikkate aldık.




Çağan, N., Vergi Hukukunda Süreler, Ankara, 1975, s. 41; Erginay, A., Vergi Hukuku, Ankara, 1975, s. 67; Öncel, M.. Çağan, N., Kumrulu, A,, Vergi Hukuku, 13. Bası, Ankara, 2005, s. 5-6. Kruse, H. W.. Steuerrecht, Algemeiner Teil, C. 1, 2. Baskı, Münih, 1969, s. 136, nak. Çağan, Süreler, s. 41. Çağan, Süreler, s. 39.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun bu çalışmada \"6183 sayılı kanun\" biçiminde kısaltılmıştır.
04.06.2008 gün ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsii Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 06.06.2008 tarih ve mükerrer 26898 sayılı Resmi Gazete\′de yayımlanmıştır. Bu kanun, Cumhurbaşkanının yurtdışında olması nedeniyle uygulamada pek rastlanmayan bir biçimde kendisine vekâlet eden TBMM Başkanı tarafından onaylanmıştır. Kanunun bu şekilde onaylanmasında, Anayasa Mahkemesi\′nin Pasaport Kanu-


Devlet, il özel idareleri ve belediyelerin kamu hukukundan doğan alacaklarının takip ve tahsil usullerini düzenleyen 6183 sayılı kanun,
• Genel Esaslar.
• Amme Alacaklarının Cebren Tahsili.
• Zamanaşımı, Terkin, Yasaklar, Cezalar ve Son Hükümler,
olmak üzere üç kısımdan oluşur.


Tahsil aşamasında uygulamaya yönelik açıklamalar u\′lK\′kılgene\"ebliğleriyle6 (TGT) yapılır. 6183 sayılı kanunun yayımlanmasiyla 01.01.1954 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılan Tahsili Emval Kanunu\′nun uygulandığı dönemde 236 adet TGT yayımlanmıştır. 6183 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yayımlanan TGT\′lerin seri numaraları bu tebliğleri takip eder şekilde sürdürülmüş ve toplam 443 adet TGT yayımlanmıştır. Seri: A, Sıra No: 1 sayılı TGT7 ile 432, 435, 436. 442 ve 443 sayılı TGT dışındaki tüm TGT\′ler yürürlükten kaldırılmıştır.

Türk vergi sisteminde özel olarak tahsil aşamasını düzenleyen ve çağdaş vergi sistemine sahip birçok ülkenin mali mevzuatında bir benzeri bulunmayan 6183 sayılı kanunla Türk vergi icra hukuku terminolojisine giren \"kamu alacağı\" kavramı da özellik arz eder. Bu çalışmada tahsil aşamasını, vergiler ve devletin egemenliğine dayanan diğer kamu gelirlerinin tahsilinde hukuki çerçeveyi kuran8 ve bu anlamıyla gelir hukukunu da kapsayan geniş anlamda vergi hukukuna göre incelemiş bulunuyoruz.

Tahsil aşamasında farklı hukuki sonuçlar doğuran birçok idari işlem tesis edilir ve vergi icra hukukunun cebri işlemlerden oluşan yapısı idari bir faaliyettir. Bu nedenle çalışmamızda idare hukuku kavram ve kurallarından da sıkça yararlandık.

II- İNCELEME PLANI

Bu çalışmada verginin tahsilini, \"Kavramsal Saptama\", \"Hukuki Saptama\" ve \"Özel Durumlar\" başlıklı üç bölümde inceledik.

Çalışmamızın ilk bölümünde, kamu alacağıyla kamu borçlusu ve kamu alacaklısı kavramlarını açıklamaya çalıştık; ardından vergilendirme süreci, vergi icra hukukunun kapsamı, ödeme kavramının teknik boyutu ve tahsil usulleri çerçevesinde tahsil aşamasını değerlendirdik.

İkinci bölümde, vergilendirme sürecindeki işlem ve aşamalara değinerek, vergi uygulamasını da ihmal etmeden, kuramsal bir bakış açısıyla idare hukuku ilke ve kuralları marifetiyle tahsil işleminin hukuki niteliğini saptamaya çalıştık. Bir idari işlem olarak tahsili, idari işlem kategorileriyle zincir iş-

nu\′nun yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili maddesini iptal eden kararının 08.06.2008 günü yürürlüğe girecek olması etkili olmuştur.
6 Tahsilat genel tebliği, bu çalışmada \"TGT\" biçiminde kısaltılmıştır.
7 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete\′de yayımlanmıştır.
8 Kumrulu, A. G., Vergi Yargılama Hukukunun Kuramsal Temelleri, Ankara, 1989, s. 4.

lemler ve ayrılabilir işlemler kuramları çerçevesinde değerlendirdik. İkinci bölümde, ayrıca, kamu alacağının cebren tahsiline yönelik idari işlem ve durumları, bir başka anlatımla kamu alacağının güvence önlemlerinden sayılan teminat isteme, ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk, yurt dışına çıkış yasağı, hükümsüz sayılan bir kısım işlemlerin iptali ve vergi idaresinin rüçhan hakkıyla cebren tahsil aşamasının teknik işleyişinde yer alan ödeme emri ve haciz işlemleriyle iflas ve konkordatoyu inceledik. İlgili bölümlerin sonuna örnek olaylarla dava dilekçelerini ekledik. Cebren tahsile ilişkin işlemleri idare hukuku perspektifinden değerlendirirken idare hukukunun icrai karar ve resen hareket kavramlarıyla zincir işlemler ve ayrılabilir işlemler kuramlarına öncelik verdik.

Üçüncü ve son bölümde ise, tahsil aşamasında gerçekleşen ve tahsilde taliki etkili tecil işlemi, infisahı etkili takas ve terkin işlemleriyle tahsil zamanaşımını inceledik. Söz konusu durum ve işlemlerin hukuki niteliğini saptarken yine idare hukuku ilke ve kurallarından yararlandık. Özetlenen bu plan çerçevesinde hazırladığımız çalışmayı, genel bir değerlendirme ve sonuç bölümüyle tamamladık.

İÇİNDEKİLER


BİRİNCİ BOLUM
KAVRAMSAL SAPTAMA
KAMU ALACAĞI, TAHSİL AŞAMASI


I- KAMU ALACAĞI KAVRAMI 21
II- KAMU ALACAĞININ KAPSAMI 23
A- KAMU ALACAĞININ AİDİYETİ 23
B- KAMU ALACAĞININ NİTELİĞİ 24
1-Saptama 24
a- Sözleşmeden Doğan Alacaklar 25
b- Haksız Fiilden Doğan Alacaklar 27
c- Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Alacaklar. 27
d- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacakları 29
2-Tasnif 32
a- Asli Kamu Alacakları 33
b- Ferî Kamu Alacakları 39
c- Kamu Hizmeti Sunulmasından Doğan Alacaklar 48
d-Takip Giderleri 51
C- BİR KAMU ALACAĞI OLARAK VERGİNİN NİTELİĞİ 52
III- TAHSİL AŞAMASININ TARAFLARI 54
A-KAMU BORÇLUSU 54
1-Vergi Mükellefi 55
2- Vergi Sorumlusu 57
a- Kanuni Temsilcinin Vergi Sorumluluğu 63
b- Mirasçıların Vergi Sorumluluğu 70
c- Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin Vergi Sorumluluğu 73
d- Limited Şirket Ortaklarının Vergi Sorumluluğu 74

e- Vergi Kesenlerin Sorumluluğu 80
f- Meslek Mensuplarının Sorumluluğu 83
3- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında Kamu Borçlusu 86
B- KAMU ALACAKLISI 86
IV- TAHSİL AŞAMASI VE VERGİ İCRA HUKUKU 89
V- TEKNİK BOYUTUYLA TAHSİL 95
A-TAHSİL (ÖDEME) 95
1- Ödeme Zamanı 96
a- Adli Tatil ve Mali Tatilin Ödeme Zamanlarına Etkisi 99
b- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Ödeme Zamanı 106
c-İdari Para Cezalarının Ödeme Zamanı 107
d-Adli Para Cezalarının Ödeme Zamanı 107
e- Yargı Harçlarının Ödeme Zamanı 108
f- Devlet Hakkının Ödeme Zamanı 109
g- Ecrimisil Alacaklarının Ödeme Zamanı 110
h- Askeri Mahkemelerin Kararlarından Kaynaklanan
Alacakların Ödeme Zamanı 110
ı- Hükümlülerden Tahsili Gereken Yiyecek
Bedellerinin Ödeme Zamanı ... 111
j- 442 Sayılı Köy Kanunu\′ndan Kaynaklanan
Alacakların Ödeme Zamanı , 111
k- Türk Ticaret Kanunu\′ndan Kaynaklanan Para
Cezalarının Ödeme Zamanı 111
2- Zamanında Ödeme Yapiimamasınm Hukuki Sonuçları 112
3- Ödeme Yeri 113
4- Tahsil Usulleri.... 114
a-ABD...., 115
b-Almanya..... 115
c-Japonya 116
d-Kanada 116
e-Türkiye 116


İKİNCİ BOLÜM
HUKUKİ SAPTAMA

TAHSİL İŞLEM!

I- VERGİLENDİRME SÜRECİ 121
A-TARH İŞLEMİ 122
B-TEBLİĞ İŞLEMİ 123
C-TAHAKKUK AŞAMASİ 125
II- İDARE HUKUKU PERSPEKTİFİNDEN TAHSİL 127
A- İDARİ İŞLEM KAVRAMİ 127
1-Tanım , 127
2- İdari İşlemin Karakteri , , 131
III- İDARİ İŞLEM OLARAK TAHSİL 138
A- İDARİ İŞLEM KATEGORİLERİ VE TAHSİL İŞLEMİ 138
1- İdari İşlem Kategorileri 138
a- Genel Düzenleyici İşlemler..... 139
b-Bire! işlemler. 142
2-Tahsil İşleminin Niteliği , 145
B- İDARİ İŞLEM KURAMLARI VE TAHSİL İŞLEMİ 146
1- Zincir İşlemler Kuramı ve Tahsil İşlemi 146
2- Ayrılabilir İşlemler Kuramı ve Tahsil işlemi 150
IV- TAHSİL İŞLEMİNİN UNSURLARI 153
A-YETKİ UNSURU 153
B-ŞEKİL UNSURU 157
C-SEBEP UNSURU 159
D- KONU UNSURU 160
E-AMAÇ UNSURU 162

V- CEBREN TAHSİL İŞLEMLERİ VE HUKUKİ BAŞVURU YOLLARI 163
A- CEBREN TAHSİLİN GENEL NİTELİKLERİ 163
B-TAHSİL AŞAMASINDA GÜVENCE ÖNLEMLERİ 164
1- Teminat İstenmesi 164
2- İhtiyati Haciz 176
a- İhtiyati Hacze Karşı Dava Açılması 183
b- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında İhtiyati Haciz 186
c- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında İhtiyati
Hacze Karşı Dava Açılması 186
3- İhtiyati Tahakkuk 192
a-İhtiyati Tahakkuka Karşı Dava Açılması 195
b- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında İhtiyati Tahakkuk..... 197
4- İptale Tâbi Hükümsüz İşlemler 201
5-Alacaklı Kamu İdaresinin Rüçhan Hakkı 203
6- Yurt Dışına Çıkış Yasağı 204
a- 6183 Sayılı Kanunun 361 A Maddesiyle Getirilen Esaslar
Çerçevesinde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Uygulaması 206
b-Eleştiri , 208
c- Yurt Dışına Çıkış Yasağına Karşı Dava Açılması 217
C- CEBREN TAHSİL AŞAMASINDA TEKNİK İŞLEYİŞ 225
1- Ödeme Emri 225
a- Mal Bildirimi 229
b-Hapsen Tazyik 231
c- Ödeme Emrine Karşı Üst Makamlara Başvurulması 232
d- Ödeme Emrine Karşı Dava Açılması 235
2-Haciz 261
a- Hacze Karşı İstihkak İddiası 262
b-Alacaklı Kamu İdareleri Arasında Hacze İştirak 264
c- Haczedilemeyecek Mallar 265
d- Kısmen Haczedilebilen Gelirler 268
e- Haczin Sonuçları 269

t- Haczedilen Malların Paraya Çevrilmesi 270
g- Aciz ve Sonuçları 270
h- Taşınır Malların Haczi 271
ı- Üçüncü Kişilerdeki Taşınır Mal, Alacak ve Hakların Haczi 272
/- Taşınır Malların Satışı 276
k- Taşınmaz ve Gemilerin Haczi 278
I- Haczedilen Taşınmazın Satışı 281
m- Taşınmaz Satış İlanı 283
n- Hacze Karşı Dava Açılması 285
3- İflas Yoluyla Takip 288
a- TTK\′ya Göre Tacir Sayılan veya Tacirler Hakkındaki
Hükümlere Tâbi Bulunanlar 289
b- Tacir Olmadığı Halde Özel Kanunlarına Göre İflasa
Tâbi Bulunanlar 290
c- Borçlunun İflasının İstenmesi 290
d- İflasın Sonuçları 291
e- Borçlunun Talebiyle Doğrudan Doğruya İflas Durumu 291
t- Sermaye Şirketleri İle Kooperatiflerin İflası 291
g- İflasın Ertelenmesi 292
h- İflasın Tasfiyesi 292
4-Konkordato 293
D- CEBREN TAHSİLE İLİŞKİN İŞLEMLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ 294
1- Cebren Tahsile İlişkin İşlemlerin İdari İşlem Karakteri 294
2- İdari İşlem Kuramları ve Cebren Tahsil 295


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÖZEL DURUMLAR

TAHSİLDE TALİKİ VE İNFİSAHI ETKİ

I- TAHSİLDE TALİKİ ETKİ: TECİL İŞLEMİ 297
A-TECİL ŞARTLARI 299
1- Kamu Alacaklarında Tecil Şartları 299
2- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında Tecil Şartlan 315
B- TECİL İŞLEMİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ 317
II- TAHSİL AŞAMASINDA İNFİSAHÎ ETKİ: TAKAS, TERKİN VE
TAHSİL ZAMANAŞIMI 320
A-TAKAS İŞLEMİ 320
1-Takas Kavramı , 320
2- Takas İşleminin Hukuki Niteliği 323
B- TERKİN İŞLEMİ 324
1- Terkin Nedenleri 324
a- Vergi Hataları Dolayısıyla veya Mahkeme Kararına
Dayanılarak Terkin 324
b- Tabii Afetler Nedeniyle Terkin 324
c- Tahsil İmkansızlığı Nedeniyle Terkin 325
2-Terkin İşleminin Hukuki Niteliği 326
C-TAHSİL ZAMANAŞIMI 327
1- Vergi Hukukunda Zamanaşımı 327
2-Tahsil Zamanaşımının Hukuki Niteliği 331
a- Tahsil Zamanaşımını Durduran Sebepler.... 333
b- Tahsil Zamanaşımını Kesen Sebepler 335
3- Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarında Zamanaşımı 342
4- Tahsil Zamanaşımının Sonuçlan 342
GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ 344
YARARLANILAN KAYNAKLAR 347