Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Uluslararası Ticaret Alternatif Finansman Teknikleri Ve Muhasebeleştirilmesi Ticari Yazışma Örnekleri

Uluslararası Ticaret Alternatif Finansman Teknikleri Ve Muhasebeleştirilmesi Ticari Yazışma Örnekleri



Sayfa Sayısı
:  
517
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2000
ISBN NO
:  
9756812346

120,00 TL









ÖNSÖZ

Yeni ekonomik düzende ortaya çıkan en önemli olgu küreselleşmedir. Uluslararası sınırların kalkması, mal ve hizmet ticaretini eskisinden daha önemli hale getirmiştir. Mal ve hizmet ticaretini, diğer dünya ülkeleriyle aynı standartlarda yapabilmek için, uluslararası ticareti aynı onların yapabildiği gibi yapmak gerekmektedir. Uluslararası ticaret ve işleyişinin iyi bilinmesinin en önemli getirilerinden birisi de, hem uygulamacıları hem de öğrencileri, aslında uluslararası ticaretin temel önemli noktaları bilinirse, sanıldığı kadar ürkütücü olmadığı konusunda bilinçlen-dirmesidir. Bu noktadan hareketle, özellikle bu eserde üzerinde daha çok yoğunla-şıldığı dikkate alınırsa, ülke ekonomilerinin dinamik ve özgür bir yapılanmaya kavuşmasında önemli rol oynayan \"ihracat\" işlemlerinin artırılması hedeflenmektedir. İhracat işlemleri aslında çeşitli prosedürlere sıkı sıkıya bağlı kalınırsa ve çeşitli su-istimallere karşı korunma yöntemleri iyi bilinirse, ulusal ticarette, herhangi bir müşteriye mal satmak kadar kolay olmaktadır.

Diğer taraftan bu eserde, hem öğrencilere kaynak temin etmede alternatiflerin çok çeşitli olduğununun öğretilmesi ve bu alternatifler konusunda bilgilendirilmeleri, hedeflenmiş hem de uygulamacılara çeşitli yerlerde gerek hukuki dayanaklar gerekse de muhasebeleştirme aşamalarında bölük pörçük bulabilecekleri bilgiler bir bütünlük içinde verilmeye çalışılmıştır.

Tabidir ki, bu eserde olabilecek hatalardan tek sorumlu yazarların kendisidir. Bu eserin yazarları, bütün akademik yaşamları boyunca kendilerine sürekli yardımda bulunan ve desteklerini esirgemeyen hocaları Sayın Prof. Dr. Osman ALTUĞ\′a, Prof. Dr. F. Nuray Altuğ\′a, Prof. Dr. Pınar Bakır\′a ve Doç. Dr. Münir Şakrak\′a sonsuz teşekkürlerini sunar ve saygılarının kabulünü dilerler.

Yazarlar eğer aileleri onlara bugünleri hazırlamasaydı, onları okutmak için her türlü güçlüğe göğüs germeseydi bu eseri ortaya çıkaramazlardı. Ailelerin desteği ve fedâkârlığı her türlü övgüye değer.

Yazar eşleri, sundukları sıcak yuva ve huzur dolu günlerden dolayı bu eserin ortaya çıkmasında kendilerinden ödünç alman zamana sessiz kalarak her türlü teşekkürü haketmişlerdir. Kendilerine teşekkür etmek ödünç alınan zamanı telafi etmeye yetmez.

Bu eserin ortaya çıkmasında tüm yoğunluğunu bu eserde toplayan Türkmen Kitabevi Sahibi Sayın Mustafa Türkmenoğlu\′na ve Erdiz Masaüstü Yayıncılık Sahibi Erhan Karlı ve çalışanlarından Aynur Sağlam\′a teşekkürü bir borç biliriz.

Bu kitabın sevgili öğrencilerimize, konuyla ilgilenen akademisyenlere ve uygulamacılara kolaylık ve basan getirmesi dileğiyle.


Dr. S. Burak ARZOVA
Feneryolu

Dr. Mehmet MELEMEN Eyüp


SUNUŞ

Dünya dili olarak kabul edilen İngilizce, uluslararası ticarette tarafların ana dilleri ne olursa olsun muhaberat ve anlaşma dili olarak büyük oranda tercih edilmektedir. Yoğun rekabetin en acımasız olarak kendini hissettirdiği zamanımızda artık bir yabancı dil bilmek kayda değer aktivite yapmak isteyen insanlar için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bir dile tam vakıf olmak demek o lisanı anlamak, konuşmak, yazmak anlatmak olarak sayılabilir. Ama bir mesleği icra eden insanların genel anlamda bir dili bilmeleri yetmemektedir. O lisanın kendi sahalarına giren uzmanlık kısmını da öğrenmek zorundadırlar.

Özellikle Gümrük Birliği anlaşması ile bir yerde Avrupa Birliğine entegre olan ülkemiz açısından uluslararası kurallar geçerli hale gelmiştir. İhracatının yansından fazlasını Avrupa ülkelerine yapan ülkemiz için dış ticaretin ekonomi açısından ayn bir önemi vardır. Dış ticaret ise ticari İngilizcenin ustalıkla kullanıldığı/kullanılması gereken bir sahadır. Artık basit pazarlama felsefesi dış ticaret sahasında geçerli olmamaktadır. Akademik anlamda dış ticaret mevzuatının yanında kurallanna uygun ticari İngilizce bilinmesi bu sahada alınacak basanlarda etkili olmaktadır.

Dış Ticaret ile uğraşanlann en önemli ihtiyacı olan finansman imkanlan ve ihracat teşvikleri kitapta geniş olarak ele alınmıştır. Özellikle Factoring, Forfaiting, Leasing ve Franchising İşlemleri muhasebe kayıtlan ile beraber hazırlanmıştır.

Bu çalışmayı hazırlayan öğrencilerim Dr. S. Burak Arzova ve Dr. Mehmet Me-lemen\′i yaptıklan çalışmalardan dolayı kutluyor basanlar diliyorum.

Prof. Dr. Osman ALTUG
Marmara Üniversitesi İİBF İşletme Bölüm Başkanı

GİRİŞ


İletişim olanaklarında meydana gelen değişim ve gelişen ekonomik koşullar dünyada ülkeler arasında mevcut olan sınırların biçimsel olarak ortadan kalkmasına sebep olmuş ve yeni çağda ülkeler eskiden birbirlerine hiç olmadıkları kadar yakın hale gelmişlerdir. Küreselleşme adı verilen bu yeni dünya düzeninden kaçmak ya da bu yeni düzene uyum sağlamakta gecikmek olanaksızdır. Fiziksel olarak halen mevcut olan sınırlar, mal ve hizmetlerin hareketinde bir engel olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle bu yeni düzende mal ve hizmetlerin sınırlar ötesi satışı, para kaynaklarının tedariki daha öncesine kadar hem daha kolay hale gelmiş, hem de bir o kadar zorlaşmıştır. Uluslararası ticaretin temel şartı, her işte olduğu gibi \"oyunu kurallarına göre oynamak\"tır. Bu oyunda var olabilmek için tüm dünyadan rakiplerimize karşı uluslararası ticaretin temel işleyişi ve kurallarını bilmek gerekmektedir. Para kaynaklarının tedarikinde mevcut alternatifler arasında en ucuz olanı tercih etmeyi başarabilmek de, bu oyunda var olabilmek için vazgeçilmez bir olgudur. Şu halde ister ticaret uluslararası olsun isterse yurt içi; iki önemli kavram bizi bir an bile yalnız bırakmaz: Kalite ve maliyet.

Bu çalışmanın iki önemli amacı vardır;

Birincisi; uluslararası ticarete ilişkin temel bilgilerden hareketle, mal ve hizmet satışı ve tedarikinde mevcut sistem içinde nasıl güvenli bir şekilde alış veriş yapılacağı konusuna açıklık getirmek; uygulamalar yoluyla bu açıklamaları pekiştirerek uluslararası ticaret becerisi kazandırmaktır. Bu amaçla ulaşılmak istenen; yapılan uluslararası ticaretin dünyada yapılan kalitede olmasıdır.

İkinci amaç; para temin etmede kullanılan genel kabul görmüş finansman tekniklerini tanıtarak çeşitli finansman alternatifleri sunmak ve bu yolla ticaret yapanların ister bu ticareti yurt dışı isterlerse yurt içi alıcılara yapsınlar finansman temininde daha az maliyete katlanmalarını sağlamaktır. Bu amaçla ulaşılmak istenen; en az maliyetle mal satışı, mamul/hizmet üretimi ve faaliyetlerin kontrolüdür.

Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır:

Birinci Bölümde; uluslararası ticarete giriş yapılmıştır. Bu bölümde uluslararası ticarette kullanılan belgeler ve teslim şekillerinin neler olduğu, uluslararası ticaretin çeşitli aşamalarında başvurulması gereken yerler gibi tarafımızca çok önemli olduğuna inanılan özellikli konulara yer verilmiştir. Birinci bölüm; uluslararası ticarette ilişkin genel bilgilerin verildiği ve işleyişinin tanıtıldığı bölümdür.

İkinci Bölümde; uluslararası ticarette kullanılan ödeme şekilleri tanıtılmış ve bu ödeme şekillerinden en sık kullanılan \"akreditif işlemlerinin her bir unsuru adım adım analiz edilmiştir. İkinci bölüm; ödeme şekillerinin tanıtıldığı ve bu ödeme şekillerinden özellikle akreditifli ödeme şeklinin her bir türüne ilişkin örneklerin verildiği, uygulama ağırlıklı bölümdür.




Üçüncü Bölümde; uluslararası ticaretin her ülke açısından en önemli ayağını oluşturan ihracat işlemlerine yönelik verilen teşvikler üzerinde durulmuştur. İhracat teşviklerinin nasıl, hangi şartlarda ve nerelerden alınacağı konusunda özet bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölüm; ihracat teşviklerinin tanıtıldığı bölümdür.

Dördüncü bölümde; alternatif finansman teknikleri tanıtılmıştır. Ülkemizde en çok uygulama alanı bulan finansal kiralama işlemleri üzerinde, diğer finansman tekniklerine göre daha çok durulmuştur. Mevcut uygulamalarda oldukça zorlanılan muhasebeleştirme işlemine her bir alternatif finansman tekniği itibariyle örnek uygulamalarla çözüm getirilmeye çalışılmıştır. Özellikle finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi aşamasında uluslararası muhasebe standartlarından IAS 17\′ye yer verilerek bu anlamda da uluslararası muhasebeleştirme aşamalanyla alternatif finansman teknikleri arasında bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır.

Beşinci Bölümde; uluslararası ticaretin en önemli konularından biri olan ticari yazışmalarda dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmuş ve bazı örnek ticari mektuplarla bu konuya dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Tabidir ki, bu çalışmanın konusu ticari yazılmalar değildir. Ancak t icari yazışmalar olmaksızın uluslararası ticaretten bahsetmek olanaksızdır. İşletmelerde ticari yazışmaları yapanlar ile uygulamacılar ayrı kişiler değildirler. Bu bölüm ile, ticari yazışmaların uluslararası ticarette çok önemli bir olgu olduğuna dikkat çekmek amaçlanmıştır. Belki bu sayede yabancı dil öğrenmeyi bir zorunluluk olarak görmeyenlere, öğrenmeleri gerçeğini ispatlamış olabiliriz.

Altıncı Bölümde; bu çalışmada yararlanılan kaynaklara yer verilmiştir.