Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Sözleşmeli Bilişim Personelinin İstihdamına Dair Sözleşmenin Feshi ve Hukuki Sonuçları

Sözleşmeli Bilişim Personelinin İstihdamına Dair Sözleşmenin Feshi ve Hukuki Sonuçları



Sayfa Sayısı
:  
87
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9786257802949

162,00 TL











BiliÅŸim personeli kavramı çatı bir kavram olup, bu kavramın altında pek çok alt meslek grubu yer almaktadır. Bu baÄŸlamda, sistem ve aÄŸ uzmanı, yazılımcı, programcı gibi meslek grupları biliÅŸim personeli adı altında yer alan meslek gruplarıdır. ÇeÅŸitli kamu kurumları tarafından sözleÅŸmeli biliÅŸim personeli alımı yapılırken tüm bu meslek gruplarını kapsamına alan çatı kavram olarak biliÅŸim personeli adı yer almakla birlikte, alt tanımlamalarda diÄŸer kadrolar yer almaktadır.


Bir kiÅŸinin biliÅŸim personeli olabilmesi için, bilgisayar mühendisliÄŸi gibi bilgisayar ile ilgili alanlardan mezun olması gerekmektedir. Ancak bu yeterli olmayıp, pek çok kurum personel alımı yaparken kiÅŸinin yaptığı iÅŸlere, bulunduÄŸu birimin büyüklüÄŸüne, kariyerine ve mesleki tecrübesine bakmaktadır. Bunun sonucu olarak, biliÅŸim uzmanlığı alanında en önemli husus mesleki tecrübe olup, mesleki tecrübe artıkça kiÅŸinin hukuksal olarak elde edeceÄŸi haklar ona paralel ÅŸekilde deÄŸiÅŸmektedir.


Pek çok kurum biliÅŸim uzmanı istihdamını sözleÅŸmeli personel istihdamı ÅŸeklinde gerçekleÅŸtirmekte olup, buna yönelik alım ilanları yayınlamaktadır. Söz konusu ilan üzerine gerekli süreçten geçerek kurumla sözleÅŸme imzalanmakta ve biliÅŸim uzmanı bu ÅŸekilde göreve baÅŸlamaktadır.


SözleÅŸmeli biliÅŸim personeli istihdamı, 375 sayılı “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı YükseköÄŸretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Ä°le DiÄŸer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması, Devlet Memurları Ve DiÄŸer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı Ve Kıdem Aylığı Ä°le Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin Ek 6’ncı maddesi ile, 31/12/2008 Tarihli ve 27097 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Kamu KuruluÅŸlarının Büyük Ölçekli Bilgi Ä°ÅŸlem Birimlerinde SözleÅŸmeli BiliÅŸim Personeli Ä°stihdamına Ä°liÅŸkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri kapsamında yapılmaktadır.


Uygulamada, söz konusu yönetmelik hükümleri uyarınca düzenlenen sözleÅŸme, ilgili kamu kurumu tarafından tek taraflı olarak ve Yönetmelik hükümlerine uygun ÅŸekilde düzenlenmekte ve istihdam edilen biliÅŸim personeli tarafından imzalanmaktadır.


Söz konusu istihdam sözleÅŸmeleri ilgili Yönetmelik hükümlerine dayanmakla birlikte, Yönetmelik hükümlerinin cezai ÅŸarta dair hükümlerinin 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu hükümleri baÄŸlamında irdelenmesi gerekmektedir. Zira, istihdam sözleÅŸmelerinin feshi halinde, istihdam edilen aleyhine olan hükümler iÅŸletilmekte ve istihdam edilenin itirazı üzerine istihdam edilenden talep edilen cezai ÅŸart niteliÄŸindeki tazminatın ödenmesi hususu dava konusu yapılmaktadır.


 


 


Bu çalışmada, büyük ölçekli bilgi iÅŸlem birimi kavramına, sözleÅŸmeli biliÅŸim personeli istihdam usulüne, sözleÅŸmeli biliÅŸim personeli istihdamına dair usul ve esaslara, sözleÅŸmenin fesih koÅŸullarına, sözleÅŸmenin feshinin sonuçlarına, sözleÅŸme kapsamında ceza ÅŸartın hukuki boyutlarına ve hukuka uygunluÄŸuna deÄŸinildikten sonra, bu hususta açılan davalara, bu davalarda verilen kararlara ve diÄŸer önemli hususlara örneklerle birlikte yer verilecektir. Açıklamalarımızı Yargıtay içtihatları ile destekleyeceÄŸiz.