Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (0)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

Son Şekliyle AMORTİSMAN UYGULAMALARI ( Özelge , Danıştay Kararları ve Uygulama Örnekli )

Son Şekliyle AMORTİSMAN UYGULAMALARI ( Özelge , Danıştay Kararları ve Uygulama Örnekli )



Sayfa Sayısı
:  
534
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786055929893

2.680,00 TL









                                                                         SUNUŞ

Amortismanın sözlük anlamı bir rantın, bir borcun, bir maki­nenin satın alma fiyatının bölümlere ayrılarak bitirilmesi, sona erdirilmesidir. Bu kavram, en geniş anlamıyla amortismanları kavramakla birlikte, daha çok ekonomik ve finansal anlamdaki amortismanları ifade etmektedir. Bunun dışında, işletme mühen­disliği ve tekniğindeki anlamıyla amortisman; bir duran varlığın, daha çok kullanımından veya belirli bir zamanın geçmiş olmasın­dan kaynaklanan aşınmasını veya yıpranmasını ifade etmektedir. Nitekim uygulamada amortisman kavramı yerine, amortismanın bu anlamına daha çok uyacak şekilde "eskime payı" ya da "aşınma payı': terimlerinin kullanıldığı da görülmektedir.

 

 

Amortisman çok çeşitli şekillerde tanımlandığı ve sınırlandırıl­dığı görülmektedir. Çalışma temelde iki ana bölümden oluşmak­tadır. İlk bölümde "mevcutlarda" amortisman, konusu incelenir­ken, ikinci bolümde "Alacaklar ve Sermaye'de" amortisman konu­su incelenmektedir.

 

 

Çalışmanın uygulamacı meslek mensuplarına faydalı olması amacıyla, konular ağırlıklı olarak Özelgeler ve Yargı kararları desteğiyle ortaya konulmaya çalışılmış olup, uygulamada yaşanan sorunlara yargı ve idarenin görüşüne yer vermek suretiyle olabil­diğince uygulamacıların doğru işleme yönlendirilmesi temel ölçüt olarak değerlendirilmiştir.

 

 

Çalışmanın hazırlanması ve her aşamasında yardım ve deste­ğini esirgemeyen Vergi Başmüfettişi Dr. Hatice ELA'ya özellikle te­şekkür ederken, katkılarından dolayı YıVlM Abdullah GÜVER'e, ri­camızı kırmayarak çalışmaya önsöz hazırlayan değerli hocam, A.Bumin DOĞRUSÖZ'e, ayrıca bu çalışmada beni hep teşvik eden eşim Hande YILDIRIM'a özel teşekkürü bir borç bilirim.     Son olarak bu çalışmanın meslek mensuplarına ve okuyucu kit­lesine ulaşması konusundaki katkıları nedeniyle. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem SARİSU'nun nezdinde, tüm Yaklaşım ailesine te­şekkürlerimi iletiyorum...

İstanbul, Mart 2014


                                                                              ÖNSÖZ

Amortisman müessesesi ağırlıklı olarak dönem sonu işlemleri içerisinde en önemli müesseselerden biri olarak karşımıza çıkmak­la birlikte, vergi hukukunun, muhasebenin, işletme ve ekonomi bi­limlerinin de ilgi alanına girmektedir ve bu nedenle çok geniş ve belki birkaç ciltte incelenebilecek olabilecek bir konudur. Amor­tisman konusuna sadece hukuk/vergi hukuku bilim dalı açısından yaklaşıldığında bile karşımıza çıkan mevzuat kümesi ürkütücüdür.

 

 

Amortismanlarla ilgili düzenlemelere Vergi Usul Kanununda, Türk Ticaret Kanununda, maliyet veya gider unsuru olmaları yö­nünden pek çok Vergi Kanununda, Maliye Bakanlığınca yayımla­nan Genel Tebliğlerde, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğ­lerinde, Türkiye Muhasebe Standartlarında, SPK düzenlemelerin­de, Uluslararası Standartlarda, Devlet Muhasebesi ile ilgili olarak Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde düzenlemelere rastla­mak mümkündür ve doğal olarak bu her bir mevzuat kümesi ko­nuya kendi ilgi alanları itibariyle yaklaştığından birbirini tamam­layıcı nitelikte değildir. Tabii ki bu arada unutulmaması gereken Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca daha ziyade hazine yararı dikkate alınarak verilen özelgeleıie oluşturulan bir sistem ve bu sistemle pek çok konuda çelişen yargı anlayışının yarattığı duraksamalar da unutulmamalıdır. Mevzuat değişikliklerinde ise söz etmeye gerek bile yoktur. Amortisman kavramının temelinde yatan maddi duran varlıklarla ilgili TMS 16 standardı dahi 9 yıl­da 8 defa değişmiştir.

 

 

İşte bu derece karmaşık, uygulamada duraksamalarla dolu bir konuyu bu kitabına cesaretle konu olarak alan Sayın Ali Haydar YILDIRIM, konuya vergi ve muhasebe bilimi açısından yaklaşarak önemli bir eser yaratmıştır.     Kitap iki temel bölümden oluşuyor. Birinci Bölümün Kısımları; 'Amortismanlar Konusunda Vergi Usul Kanununda Yer Alan Usul Ve Esaslar". "Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satılması ve Yenileme Fonu". "Özel Maliyet Bedeli", "Kiralama İşlerinde Amor­tisman", "Ar-Ge ve Amortisman", "Sermayede Amortisman", ■Amortismanların Gider Veya Maliyet Unsuru Olması". "Vergi Planlaması" Kısım Başlıklarını Oluşturmakta. İkinci Bölümde İse

 

 

"Alacaklarda ve Sermayede Amortisman", "Değersiz Alacaklar", "Şüpheli Alacaklar", "Vazgeçilen Alacaklar" Ayrı Kısımlar İtibariyle İncelenmiş.     Bu konularda yeterli monografik eser çok az sayıda olduğu gi­bi, çoğu birbirini tekrar eden veya sadece idari görüşlere göre ka­leme alınmış pek çok makale, bulunabilir. Ancak Sayın YILDIRM, bu kitabında bir farklılık yaratarak konuları hep üç ayrı açıdan değerlendirme yoluna gitmiş. Bu açılar sırasıyla, idari anlayış, yargı anlayışı ve doktrinin yaklaşımı. Burada da galiba Sayın YILDIRIM'm geçmişte, tabir-i caiz ise masanın her iki yönünde de çalışmış olmasının avantajı yatmaktadır. Şahsen tanımanın yanı sıra çeşitli makaleleri. Vergi Konseyi Çalışma Gruplarındaki ça­lışmaları ve üniversitedeki akademik çalışmaları ile hazırladığı bir kısım İnceleme Raporları aracılığıyla da izlediğim YILDIRIM, Ge­lirler Baş Kontrolörü olarak idare tarafında, YMM sıfatı ve Da­nışman olarak da mükellef tarafında vergi konularını izlemek olanağına kavuşmuştur. Yazar bu kitabında da bilgi birikimini aktarmanın yanı sıra diğer çalışmalarındaki titizliğini de göster­miş ve konulan, doktrindeki tartışmalar ve yargı kararları ile ak­tarmıştır. Kitapta ayrıca yargı kararlarına ve anlayışına ulaşma­nın yanı sıra konuya ilişkin özelgelere de yer verilmiş olmasının, özellikle uygulamacılar açısından her halde önem taşıyan bir nok­ta olduğu inancındayım.

 

 

Kitabın hemen başında yer alan ayrıntılı fihrist, aranılan ko­nulara erişimi de kolaylaştırmış. Akademik etik ilkelere de uyumla her bir konuda alıntı yapılan kaynaklar belirtilmek ve kitaba ay­rıntılı kaynaklar listesi eklenmek suretiyle inceleme konusunda derinleşme olanağı da yararlamalar için sağlanmış. Vergi ve mu­hasebe konuları ile ilgilenen hukukçular, muhasebeci ve mali mü­şavirler ile bağımsız denetçileri için kendi alanında bir temel eser ve başucu kaynağı olabilecek nitelikteki bu eserin kısa zamanda birkaç baskı yapacağı inancıyla Sayın YILDIRIM'ı kutluyor ve Ki­tabın tüm kullanıcılar ve vergi hukuku doktrini için hayırlı ve ya­rarlı olmasını diliyorum.

Dr. A. Buıııin DOĞRUSOZ Mali Hukuk Öğretim Üyesi