Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Sigorta Şirketlerinin Kuruluşu ve Faaliyete Geçmesine İlişkin Esaslar

Sigorta Şirketlerinin Kuruluşu ve Faaliyete Geçmesine İlişkin Esaslar



Sayfa Sayısı
:  
293
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051461403

160,00 TL









Av.MERİÇ, Özge
Avukat



02. 11. 1987 tarihinde Edirne İlinin Keşan İlçesinde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Yekta Baydar İlköğretim Okulu’nda 2001 yılında, lise öğrenimini Keşan Anadolu Lisesi’nde 2005 yılında tamamladıktan sonra, 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmıştır. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yatay geçiş yaparak 2010 yılında mezun olmuş; bir yıllık avukatlık stajını tamamladıktan sonra ruhsatnamesini alarak İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat olarak çalışmalarına başlamıştır. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans programında eğitimine başlamış ve . 2013 yılında “Sigorta Şirketlerinin Kuruluşu ve Faaliyete Geçmesine İlişkin Esaslar” konulu çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Avukatlık mesleğini halen İstanbul’da sürdürmektedir.



GİRİŞ


Son yıllarda teknolojide, ekonomide, sosyal hayatta meydana ge¬len yenilikler beraberinde tehlikeli bir dünya yaratmıştır. Bireylerin en temel ihtiyaçlarının başında güvenlik sorunu gelmektedir. Gerek can gerekse malvarlığı açısından meydana gelebilecek rizikoların sayısı oldukça artmıştır. O nedenle bireyler bu rizikolara katlanmak yerine; riziko neticesinde meydana gelecek zararları bir mekanizma¬ya devretmeyi kendileri açısından daha uygun görmüştürler.


Değişen dünyaya uyum sağlamak adına 2007 yılında yürürlüğe giren ve 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu′nu mülga eden 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu beraberinde pek çok yeniliği de getirmiştir.


Çalışmam, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel açıklamalar yapılmış; sigorta kavramının′ ne olduğu, hangi ihtiyacı karşılamak amacıyla düzenlendiği, sigortanın önemi konulan üze¬rinde durulmuş, devletin sigorta ve sigortacılık faaliyetine müdahale¬sinin nasıl olması gerektiği, hangi sistemlerin kullanıldığı ve Türk hukukundaki sistemlerden bahsedilmiştir.


Çalışmamın ikinci bölümünde, Türk Hukuku′na göre kurulacak sigorta şirketlerinin kuruluşuna ilişkin esaslar anlatılmış, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK hükümleri ile bu kanuna dayanak olup çıkarılan tebliğler çerçevesinde gerekli açıklamalar ya-pılmıştır.5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Mülga Sigorta Murakabe Kanunu ve İlgili Yönetmelik maddeleriyle birlikte detaylı olarak anla¬tılmıştır. Sigorta şirketinin kuruluşuna ilişkin hükümler özel ve genel ayrımına tabii tutularak genel hükümler başlığı altında sigorta şirket¬lerine uygulanması gereken mevzuatın hangi sıralamada olduğu ve özel hükümler başlığı altında da özellikle Sigortacılık Kanunu ile ge¬tirilen "kuruluş izni esasının kaldırılması", "kuruculara ilişkin getiri¬len bazı özellikler", "başka işle iştigal yasağının kapsamının yeniden düzenlenmesi" gibi esaslar ayrıntılı ve önemli birer değişiklik olarak çalışmamda yerini almıştır. Kuruluş esasları anlatılırken Türk Sigorta Şirketleri ve Yabancı Sigorta Şirketlerinin ayrımına gidilmiştir. Sigor¬ta şirketinin faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan şirket içi organi¬zasyonu genel kurul, yönetim kurulu, denetçiler ve genel müdür ve müdür yardımcıları detaylı olarak anlatılmıştır. Ayrıca TTK′ya getiri¬len yeni hükümler ve yapılan değişiklikler göz önüne alınarak ano¬nim şirketlerin elektronik genel kurul yapmasına ve özel denetçi atanmasına ilişkin esaslar ile anonim şirketlerin kayıtlı sermaye sis¬temini seçme hali gibi TTK′da yapılan önemli değişikliklerin sigorta şirketleri açısından getirdiği yenilikler üzerinde detaylı durulmuştur.


Kuruluş işlemlerini gerçekleştiren sigorta şirketinin faaliyete geçmesi için gerekli olan ve faaliyet göstermek istediği alanda, ilgili makamdan alması gereken "ruhsatname" kavramı, ruhsatname talebi için başvuru süresi, yetkili makam ile toplanması gereken belgelerin, şirket kurucusunun kişiliğine ve şirketin yabancı ya da türk sigorta şirketi olması durumları ayrı başlıklar altında anlatılmıştır. Gerek ilk ruhsatname gerekse müteakip ruhsatname taleplerinin prosedürü detaylı olarak anlatılmış olup; Müsteşarlığın, söz konusu talepleri değerlendirirken esas aldığı kriterler ikili ayrıma tabii tutulmuştur. Türk sigorta şirketleri ile yabancı sigorta şirketlerinin değerlendirilme kriterleri incelenmiştir. Müsteşarlığın ruhsatname talebinin reddi halinde ortaya çıkacak durum ve sonuçları üzerinde de detaylı olarak durulmuştur.



TEŞEKKÜR


Yüksek lisans öğrenim hayatımın gerek ders gerekse tez yazım aşaması dönemlerinde bana yol gösteren, desteğini, ilgisini, bilgisini benden bir an olsun esirgemeyen; arka arkaya sorduğum ısrarcı soru¬larıma sabırla cevap veren; motivasyonumu daima yüksek tutmama yardımcı olan; tez çalışmamın her satırını birebir tartışarak düzeltme şansını bana veren ve tezimin kitap haline gelerek okuyucuyla buluş¬masını sağlayan değerli Hocam Tez Danışmanım Sayın Doç.Dr. Pınar AKAN′a en içten teşekkürlerimi sunarım. Hakkınızı asla ödeyemem.



Tez yazım sürecine başlayabilmem aşamasında konumu belir¬lememe yardımcı olup; sigorta hukuku alanına yönelip bu alanda uzmanlaşmam konusunda beni yönlendiren, gerek sigortacıların gerekse hukukçuların bu alandaki vermiş oldukları eserlerden yapmış olduğum çıkarımların tetkik edilmesi hususunda bana her zaman vakit ayıran; kaynakça ve içindekiler hazırlama ve tezimin yazımı süreçlerinde desteğini benden esirgemeyen değerli Hocam Sayın Prof.Dr. Zehra ŞEKER ÖGÜZ′e çok teşekkür ederim.



Çalışma konumu, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayı¬lı TTK′nın şirketler hukuku ile ilgili hükümleri ve bu kapsamda çıka¬rılan tebliğ ve genelgeler perspektifinden de incelemem gerektiği hususunda beni aydınlatarak, bana değerli vaktini ayırarak yazmış olduğum çalışmamın içindekiler kısmının geniş bir perspektifte tica¬ret ve sigorta hukuku boyutuyla detaylanmasmda bana yardımcı olan saygıdeğer Hocam Sayın Prof.Dr. Sami KARAHAN′a en derin şükranlarımı sunarım.


Yazım sürecinde ve tashih aşamasında desteğini benden esirge¬meyen, tüm arkadaşlarıma gönülden teşekkür ederim.


Eğitim hayatım boyunca maddi manevi destekleriyle her zaman yanımda olan, bu zorlu süreçte beni her zaman teşvik eden, aceleci ve telaşlı ruh halimi her zaman sakinleştirmeyi bilen sevgili babacığım Makine Mühendisi Zeki MERİÇ′e; benim için dünyanın en büyük şansı olarak ilkokul öğretmenim olan, bana okuma yazmayı öğrete¬rek bugünlere başarı ile gelmemi sağlayan, doğru mesleği seçebil¬mem hususunda beni yönlendiren, ilkokul öğretmenim aynı zaman¬da biricik annem Hamdiye Nilgül MERİÇ′e; Dokuz Eylül Üniversite¬si′nde başladığım Marmara Üniversitesi′nde devam ettiğim Hukuk eğitimim ve devamındaki Yüksek Lisans eğitim hayatım boyunca benden desteğini bir an olsun esirgemeyen, aldığım kararlarda sonu¬na kadar arkamda olduğunu hissettiren, en kıymetlim ablacığım Yüksek Mimar Müge MERİÇ′e çok ama çok teşekkür ederim. Deste¬ğinizin daim olması temennisiyle iyi ki varsınız! Hayatımdaki en bü¬yük şansım sizin gibi bir aileye sahip olmaktır.


Son olarak, kitabın basımını titizlikle ve ciddiyetle gerçekleşti¬ren başta Saym Hakan KARAASLAN olmak üzere tüm ADALET YAYINEVİ çalışanlarına teşekkürü borç bilirim.



ÖNSÖZ



Bu kitap yüksek lisans tez savunmasına girdiğim ve oybirliği ile başarılı bulunduğum -Sigorta Şirketlerinin Kuruluşu ve Faaliyete Geçmesine İlişkin Esaslar- konulu yüksek lisans tezimdir. Çalışmamda, Türk sigorta mevzuatının Avrupa Birliği sigorta mevzuatıyla uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında çıkarılan Sigortacılık Kanunu ve yönetmelikler uyarınca sigorta şirketlerinin kuruluşu ve faaliyete geçmesine ilişkin esaslar incelenmektedir.



Günümüzde ekonomik ve mali sektörde yaşanan gelişmeler beraberinde sigortacılık alanında da değişiklik yapılmasını gerektirmiştir. Sigortacılık alanında önemli gelişmeler gerçekleşmiş, sigorta şirketlerinin sayısında büyük çapta bir artış meydana gelmiştir. Ayrıca yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına ilgi duyması ile rekabet üst boyutlara ulaşmış, mevcut kanuni düzenlemeler yetersiz kalmıştır. Aynı zamanda AB’ye uyum süreci çerçevesinde Türk mevzuatının; AB Müktesebatına uyumu çerçevesinde gerekli değişiklikler ile birlikte 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu yürürlüğe girmiş, 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu mülga olmuştur. 01. 07. 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren olan 6102 sayılı TTK ile 5684 sayılı Kanun birlikte uygulanmaya başlamıştır.



5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sigorta şirketlerinin kuruluş ve faaliyeti ile ilgili köklü değişiklikler yapılmış ancak bazı maddelerde açıklama yapmak yerine idareye yetki tanınması yoluna gidilerek kanun yapma tekniğine aykırı davranılmıştır.



Sigorta, sigortacılık faaliyetleri ve bu faaliyetlere devletin müdahalesi çalışmamın ana kapsamını oluşturmaktadır. Sigortacılık faaliyetinde bulunmak isteyen bir şirketin kuruluş yapısı incelenmiş olup; faaliyete geçebilmesi için gerekli olan ruhsatname kavramı üzerinde durulmuştur.



Çalışmamın dayanağını Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu, ilgili yönetmelikler esas alınarak oluşturmaktadır.



Çalışmamın birinci bölümünde, sigorta kavramı, önemi, risk yönetiminde önemi, ekonomik dengeler bakımından araç olması, sigortacılık faaliyetlerinin amacı, devlet müdahalesinde kullanılan yöntemler ve Türk Hukuku’nda geçerli olan sistem incelenmektedir.



İkinci Bölümde 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca sigorta şirketlerinin kuruluşun ilişkin esaslar incelenmektedir.



Üçüncü Bölüm ise 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca sigorta şirketlerinin faaliyete geçmesine ilişkin esaslar incelenerek konuya ilişkin varılan sonuçların ve kanaatlerin sunulması suretiyle de neticelendirilmiştir.




İÇİNDEKİLER



BİRİNCİ BÖLÜM


SİGORTA KAVRAMI, ÖNEMİ VE DEVLETİN ROLÜ





I. -SİGORTA KAVRAMI-3
II. -SİGORTANIN ÖNEMİ-7
A. -Risk Yönetiminde Bir Araç Olarak Sigortanın Önemi-9
1. -Risk Kavramı-9
2. -Sigorta Sözleşmesinde Risk Yönetiminin Bir Aracı Oluşu-11
B. -Ekonomik Dengeler Bakımından Bir Aracı Oluşu-13
1. -Yatırımlar İçin Kaynak Oluşması-13
2. -Ülke Ekonomisi İçin Üretim Yaratması-14
3. -Uluslararası Gelişmelere Katkı Sağlaması-14
III. -SİGORTACILIK FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİNDE GEÇERLİ OLAN ESASLAR-15
A. -Amacı-15
B. -Devletin Sigortacılık Faaliyetine Müdahalesinde Kullanılan Yöntemler-20
1. -Aleniyet Sistemi-20
2. -Normatif Sistem-21
3. -Maddi Denetim Sistemi-21
C. -Türk Hukukunda Geçerli Olan Sistem-22
1. -2007 Öncesi-24
2. -2007 Sonrası-26



İKİNCİ BÖLÜM


SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNA İLİŞKİN ESASLAR




I. -GENEL HÜKÜMLER-29
II. -ÖZEL HÜKÜMLER-30
A. -Şirket Tiplerinin Sınırlandırılmasına İlişkin Özel Hükümler-31
1. -Genel Olarak-31
2. -Anonim Şirket Şeklinde Kurulacak Olan Sigorta Şirketleri Hakkında Geçerli Olan Esaslar-34
3. -Kooperatif Esasına Göre Kurulacak Sigorta Şirketlerinde Geçerli Olan Esaslar-35
a. -Kapalı Olarak Faaliyet Gösteren Kooperatif-38
b. -Açık Olarak Faaliyet Gösteren Kooperatif-39
B. -Kuruluş İzni Alınması Esasının Kaldırılmasına İlişkin Özel Hükümler-42
1. -Kuruluş İzni Kavramı-42
2. -Sigorta Şirketlerinin Kuruluş İzni Alma Zorunluluğu-43
a. -2007 Öncesi Dönem-43
b. -2007 Tarihli Sigortacılık Kanunu’nun Getirdiği Düzenleme-44
c. -6102 Sayılı TTK’nın Getirdiği Düzenleme ve Sonuçları-45
C. -Faaliyet Alanının Sınırlandırılmasına İlişkin Özel Hükümler-47
1. -Genel Olarak-47
2. -Amaç-49
3. -Yasağa Aykırılığın Yaptırımı ve Sonuçları-51
4. -Destek Hizmeti Kuruluşu-53
D. -Kuruculara İlişkin Özel Hükümler-55
1. -Gerçek kişi kurucuların sahip olması gereken özellikler-55
a. -Kurucuların Müflis Olmaması-55
b. -Kurucular Hakkında Konkordato İlan Edilmemesi-56
c. -5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu md. 3/2/a/4’teki Suçları İşlememiş Olması-56
d. -Kurucuların Mali Güce ve İtibara Sahip Olması-57
e. -Kurucuların Tasfiyeye Tabi Finansal Şirkette Ortak Olmaması ve Görev Almamış Olması-59
2. -Tüzel Kişi Kurucuların Sahip Olması Gereken Özellikler-59
E. -Sermayeye İlişkin Özel Hükümler-60
F. -Hisse Senetlerine İlişkin Özel Hükümler-63
G. -Holding Bünyesinde Faaliyette Bulunacak Sigorta Şirketlerine İlişkin Özel Hükümler-64
H. -Yabancı Şirketlerin Sigortacılık Faaliyetlerine İlişkin Özel Hükümler-65
I. -Organizasyon Yapısına İlişkin Özel Hükümler-69
1. -Genel Olarak İç Organizasyon-70
2. -Organizasyona İlişkin Düzenlemeler-71
a. -Genel Kurul-71
b. -Yönetim Kurulu-76
c. -Murahhas Üyeler-82
d. -Denetçi-83
aa. -Genel Olarak-83
bb. -Denetimin Kapsamı-86
cc. -Denetim Yapabilecek Kuruluşlar-88
dd. -Denetçi Seçimi-89
e. -Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları-91
f. -Sigorta Şirketlerinin İç Sistemleri-97
aa. -Genel Olarak-97
bb. -İç Kontrol Sistemi-98
cc. -Risk Yönetimi Sistemi-99
dd. -İç Denetim Sistemi-100
g. -Kurumsal Yönetim Sistemi-101
h. -Bölge Müdürlüğü, Şube ve Temsilcilik Teşkilatı-102
3. -Yabancı Sigorta Şirketinin Türkiye’deki Şube Teşkilatı-102
4. -Organizasyona İlişkin Cezai Düzenlemeler-103
a. -Adli Cezalar-104
b. -İdari Cezalar-106




ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


SİGORTA ŞİRKETLERİNİN FAALİYETE GEÇMESİNE İLİŞKİN ESASLAR






I. -GENEL OLARAK-109
II. -RUHSATNAME KAVRAMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ-111
III. -RUHSATNAME ALINABİLMESİ İÇİN ARANILAN ESASLAR-113
A. -Ruhsatname Başvurusu Yapan Türk Şirketlerinin Hayat ve Hayat Dışı Sigorta Branşlarından Sadece Birinde Faaliyet Göstermesine İlişkin Esaslar-114
1. -Genel Olarak-114
2. -Sigortacılık Kanunu’na göre Sigorta Branşları-116
a. -Genel Olarak-116
b. -Hayat Dışı Sigorta Branşları-117
c. -Hayat Grubu Sigorta Branşları-118
d. -Branş Bazında Sermaye Uygulaması-118
e. -Branş Bazında Ek Teminat Uygulaması-119
B. -Ruhsatname Başvuru Süresi-120
1. -İlk Ruhsatname Başvurusunda Süre-121
2. -Müteakip Ruhsatname Başvurusunda Süre-122
C. -Ruhsatname Vermeye Yetkili Makam-122
D. -Ruhsatname Başvurusunda Yer Alması Gereken Belgeler-123
1. -İlk Ruhsatname Başvurusu-123
a. -Türk Sigorta Şirketleri Açısından-125
aa. -Gerçek Kişi Kurucu -125
bb. -Tüzel Kişi Kurucu -126
b. -Yabancı Sigorta Şirketleri Açısından-127
2. -Müteakip Ruhsatname Başvurusu-128
a. -Türk Sigorta Şirketleri Açısından-128
b. -Yabancı Sigorta Şirketleri Açısından-129
E. -Ruhsatnamenin İlanı ve Tescili-129
IV. -RUHSATNAME BAŞVURULARININ MÜSTEŞARLIKÇA DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR-131
A. -Genel Olarak Değerlendirme Kriteri Kavramı ve Dayanağı-131
1. -Şekli Değerlendirme-132
2. -Takdiri Değerlendirme-134
B. -İlk Ruhsatname Başvurusu Açısından-135
1. -Türk Sigorta Şirketleri Açısından-135
2. -Yabancı Sigorta Şirketleri Açısından-138
B. -Müteakip Ruhsatname Başvuruları-138
1. -Türk Sigorta Şirketleri Açısından-138
2. -Yabancı Sigorta Şirketleri Açısından-139
V. -Ruhsatname Başvurularının Reddine İlişkin Esaslar-139
1. -Genel Olarak-139
2. -Sigortacılık Kanununa Göre Ruhsatname Başvurusunun Reddine Yol Açan Haller-140
a. -Kurucuların, Yönetici ve Denetçilerin Kanunda Öngörülen Nitelikleri Taşımaması-141
b. -İş Planı ve İbraz Edilen Belgelerden Sigorta Sözleşmesine Taraf Olacakların Hak ve Menfaatlerinin Korunmayacağının veya Şirketin Yükümlülüklerini Sürekli ve Yeterli Olarak Yerine Getiremeyeceğinin Anlaşılması-141
c. -Başvurunun Yeterli Bilgi ve Beyan İçermemesi veya Kanunda Öngörülen Şartları Taşımadığının Anlaşılması-142
d. -Gerekli Teknik Donanım ve Personele Sahip Olunmadığının veya Sigortacılık Yapma Yeterliliğinin Bulunmadığının Anlaşılması-143
3. -Sigortacılık Kanununa Göre Ruhsatnamenin Reddine İlişkin Hükümlerin Değerlendirilmesi-143
4. -Ruhsatname Başvurusunun Reddinin Hukuki Sonuçları-144

SONUÇ-147

EKLER-155


EK: 1-Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Yönetim Kurulu Üyeleri, Denetçileri ve Yöneticilerine İlişkin Bilgi ve Beyan Formu-157
EK: 2-Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kurucularına / Hisse Devralacaklara İlişkin Bilgi ve Beyan Formu (Gerçek Kişiler)-160
EK: 3-Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kurucularına/ Hisse Devralacaklara İlişkin Bilgi ve Beyan Formu (Tüzel Kişiler)-165
EK: 4-Taahhütname-169
EK: 5-Hazine Müsteşarlığı Tarafından Ruhsat Verilmiş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Nezdinde Tutulan Faal Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri-170
EK: 6-Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik-175
EK: 7-Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası Faaliyetlere İlişkin Karar-190
EK: 8-Halka Açık Olmayan Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ-192
EK: 9-Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğ-198
EK: 10-Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Genel Müdürlerinin Yönetim Kurulu Üyeliğine İlişkin Genelge (2008-22)-202
EK: 11-Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinde Bağımsız Denetim Yapılmasına İlişkin Yönetmelik-203
EK: 12-Sigortacılık Bağımsız Denetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik-223
EK: 13-Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin İç Sistemlerine İlişkin Yönetmelik-254
EK: 14-Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi İle Emeklilik Şirketlerinde Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Genelge-266
EK: 15-Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğ-271
EK: 16-Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2007/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)-276
EK: 17-11. 07. 2007 Tarihli ve 26579 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 2007/1 Sayılı Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğin Sigorta Genel Şartları Bazında Uygulama Esaslarına Dair Genelge-277
EK: 18-Sigorta Branşları İçin Öngörülen Sermaye Tutarlarına İlişkin Genelge (2007/4)-278
EK: 19-11. 07. 2007 Tarihli ve 26579 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 2007/1 Sayılı Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğin Uygulama Esaslarına Dair Genelge (2007/11)-279
EK: 20-Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ-281

KAYNAKÇA-285