Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Orman Sınırı Dışına Çıkarılan Yerlerin ( 2 / B ) Hukuki Durumu - ( İlgili Yargıtay Kararları )

Orman Sınırı Dışına Çıkarılan Yerlerin ( 2 / B ) Hukuki Durumu - ( İlgili Yargıtay Kararları )



Sayfa Sayısı
:  
254
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2010
ISBN NO
:  
9789756357347

25,00 TL









öNSöZ





\"Orman sınırı disina Çikanlan yerlerin (2/b) hukuki durumu\" Turk Hukuku\′nda bu alanda yazilmis ender 9ahsmalardan birisidir. Orman sınırı disina çikanlan yerlerin ne sekilde degerlendirilecegi konusunda bir karar verilememesi Cumhuriyet doneminden hatta daha oncesinden itibaren Ttirkiye açisindan bir sorun teskil etmis ve halen de etmektedir. iste çalismamizin amaci bu konuda Turk Hukuku\′na bir nebze olsun katkida bulunmaktir. Ancak Tiirk Hukuku\′nda bu konuda yeterince kaynak bulunmamasi ve nev-i sahsina mtinhasir bir uygulama da olmasi nedeniyle kitabm yazilmasinda kaynak sikintisi çekilmistir. Bulunan her tiirlii kaynaktan faydalanilmaya çalısilmistir.



Bu çalisma Prof.Dr.Veysel BAŞPINAR, DoÇ.Dr.Zafer ZEYTIN ve DoÇ.Dr.Mehmet ALTUNKAYA\′dan olusan jüiri onünde 23.12.2009 tarihinde savunulmus ve oybirligi ile kabul edilmistir. Jüride bulunan degerli hocalanma bu eserin ortaya çikmasindaki tüm katkilanndan dolayi tesekkiir ederim.



Arastirmanin her safhasinda hiçbir destegini esirgemeyen saygideger hocalanm Prof.Dr.§ahin AKINCI\′ya, Prof.Dr.Veysel BA§PINAR\′a ve çalısmanin konusunun belirlenmesinde, kaynaklann toplanmasinda, tezin en son seklini alıncaya kadar maddi manevi turn destegini veren hocam Do9.Dr.Mehmet ALTUNKAYA\′ya tesekkiiru bir borç bilirim.



Serbest avukat olmam sebebiyle, çalısmamin her asamasinda gerek 9ahsmaya yaptiklan katki ile gerekse mesleki olarak beni desteklediklerinden oturii çahsma arkadaslanm Av.Esin KELE§ ve Av.Enis ZIYALIya tesekkurlerimi sunanm.



Maddi ve manevi olarak her daim yanimda olan ve her zaman da olacaklarini bildigim dedem Zeki SAYICI\′ya, anne, babam ve kardeslerime tesekkiir ederim. Aynca kitabin basimini iistlenen SAYRAM yayinlannin degerli mensuplanna da tesekkÜr ederim.





Antalya, Temmuz 2010

Avukat Mehmet DURSUN






GİRİŞ




KONUNUN TAKDİMİ




Yeryuzunun bir bolumunti ormanlar olu§turur. Orman, insan i9in degerli ve gerekli olan onemli dogal kaynaklardandir. Bu sebeple ormanin, ozenle ve dikkatli bir §ekilde kullanilmasi gerekmektedir. Kullanimin dengeli ve diizenli bir bicimde olmasi gerekir. Aksi takdirde dogal denge bozulur.




insanoglunun ilk siginak ve ilk yiyecek kaynagi olan ormanla ilgisi ve ormana kar§i tutumu tarihin degi§ik caglarmda farklilik arz etmi§tir. insanlann temel ihtiyaclannin bircogu asli ve tali iiriinler §eklinde ormanlardan elde edilmektedir. Nitekim orman; konut, i§yeri, gemi ve demiryolu in§aatmda, haberle§me ve elektrik enerjisi hatlannin yapiminda, kagit tiretiminde, lsinmada, smai ve kimyasal i§letmelerde, mobilya imalatinda, maden ocaklarmda1 kullamlmakla yetinilmeyip, degi§ik uriinleriyle ?agda§ diinyanm kullanip tiikettigi maddeler arasmda siitten sonra ikinciligi alir2. Orman urunleri genellikle endustri urunleri icine girdiginden, ihracatm arttinlmasi
yoluyla endiistrilesmeye de katki saglamaktadir3. Turn bu katkilanndan ottirii pek 90k tilke, ormanlan diger tasinmazlardan farkli bazi hukuki rejimlere tabi tutmuslar, bununla da kalmayip onlari kamu mail olarak kabul etmislerdir. £esitli milletlerin hukuk ve iktisat tarihleri, ormanlann kamu mail olarak kabul edilip, bunlara el konulusunun 12. ve 13. yiizyila rastladigini kaydederler4. Ttirk Hukukunda ormanlann tabi oldugu rejim, nevi sahsina mÜnhasirdir.




Ulkemizde yaklasik 7,5 milyon civarmda orman koyliisii; orman i9inde ve bitisiginde bulunan ve sayisi 20293\′ii bulan orman koylerinde yasamaktadir. Milli gelirden en az payi alan (yaklasik yillik 250-300 dolar civarmda) gruptaki sozkonusu insanlar, gefimlerini tanm, hayvancilik ve orman is9iliginden temin etmektedirler5. Ormanlan korumak Devletin anayasal bir gorevi oldugu kadar, orman koyliisiinii kollayip, koyliilerin sosyal yasantilanni ve sosyal giivenliklerini giivence altmda tutmak da, Devletin en temel gorevlerindendir6. Bu, sadece gorev olarak degil, ayni zamanda yetki bakimindan da Devlet tarafindan ger9eklestirilmelidir . Orman koylusuniin yoksul olmasi ve baskaca ge9im kaynaginin olmamasi sebebiyle, koyliiler, koylerinin bitisiginde bulunan ormanlardan yararlanmak suretiyle (ormandan a9arak tarla, bag, bah9e, mera yaparak) ge9imini saglamaktadirlar.




TÜRkiye ormancILIĞININ ana davasINI olusturan ÜÇ unsur, politikalardaki istikrarsizhk, gayelere riayetsizlik, ihtiya9lardaki orantisizhktir. Orman sorununu olusturan U9 unsurun duzeltilmesi ve ormanlar iizerindeki tarn korumanm saglanabilmesi i9in, orman mefhumu ve orman rejimine giren sahalann belirlenmesi, mulkiyet rejiminin orman tahdit ve sinirlanni belirtme islemlerinin yapilmasi, orman i9inde ve civannda oturan vatandaslarla orman iliskilerinindiizenlenmesi gerekmektedir . Ancak insana onem vermeyen diizenlemelerle, ekonomik ve sosyal sorunlarla karsi karsiya bulunan orman koyliisiinun bu sorunlarmi cozmeye yonelik olmayan orman politikalannm basanya ulasmasi mumkiin degildir9.




Yukanda da arz ettigimiz sebeplerle, biiytik onemi haiz ormanlann korunmasi icin Kanunkoyucu tarihi stire9te orman ile orman koyliisii arasindaki dengeyi kurmaya cahsarak yeni yeni dtizenlemeler getirmistir. Ancak getirilen diizenlemeler yetersiz kalmis ve hala da kalmaktadir. Duzenlemelerin yetersiz kalmasinm bashca sebepleri arasmda orman kadastrosunun tamamlanamamis olmasi yer almaktadir. Bu sebeple orman, her gecen gun milli bir sorun haline gelmektedir.




Ulkemizde orman kadastrosunun yapilmasini ve orman sinirlarmin belirlenmesini amaclayan ilk duzenleme, 1937\′de yiirurliige giren 3116 sayili Orman Kanunu\′dur. Bu Kanun ile ilk olarak orman simrlandirma islerine baslanmistir. 1945\′te yuriirluge giren 4785 sayili Kanun ile ise ozel ormanlann devletlestirilmesine kadar yapilan orman tahdit ve kadastrolarmda ozel miilkiyete konu olan orman alanlan orman smirlan dismda birakilmistir. 1945\′te yiiriirluge giren 4785 sayili Kanun\′un 2. maddesindeki istisnalar dismda ozel ormanlar, Kanun kapsaminda ise devletlestirilmistir. Kanun ile orman kavrami genisletilmistir. Gerek 3116 sayili Kanun\′da gerekse 1956\′da kabul edilen 6831 sayili Orman Kanunu\′nda orman kadastrosunun 10 yil icinde bitirilecegi yazilidir. Ancak icinde bulundugumuz 2009 yilma gelinmis olmasina ragmen, halen orman kadastrolan tamamlanamamistir. Tamamlanan orman kadastrolarmda da ozel mtilk tarim topraklari konusu ve arazi kadastro islemlerinin cogunlukla dikkate alinmadigi ve isin hukuki boyutuna yeterince dikkat edilmedigi i?in orman-orman koyliisu iliskilerinde bans saglanamamistir. Bu durumun ekonomik, toplumsal, siyasal ve gayrimesru 9ikara dayah bircok sebebi vardir.





Tezimizin amaci; milli bir sorun haline gelen ormanlarla ilgili olarak, sadece \"Orman Smin Disina £ikanlan Yerlerin Hukuki Durumu\" konusunun incelenmesi, orman-orman koyliisii iliskisinin taraflara zarar vermeyecek boyuta nasil ula§tinlabilecegi yoniindeki goriislerin aktanlmasidir.





KONUNUN ONEMI




Tiirkiye\′de arazi kullanimi ve bunlann hangi sektorlerde kullanilacagi tartismah bir konudur. Sozkonusu dagihma dikkat edildiginde ve Turkiye sartlannda degerlendirildiginde, onemli bir bolumunun hatta tamamma yakininm orman arazileri iizerinden gerceklestirildigi goriilmektedir. Bu, kanundisi yollardan olabildigi gibi kanuni yollardan ve kamu yaran, tanmsal amaclar, sektor tesvikleri, katma deger yaratilmasi, stratejik degerlere sahip olmasi vb. gibi cesitli sebeplere dayandinlarak tahsisler ya da devirler yoluyla da yapilmaktadir. Devir ve tahsislerin yapilmasi ve bunlardan dolayi tartismalarm 9ikmasmin temelinde ise Anayasa\′mizm 169. maddesi ve buna paralel olarak diizenlenmi§ olan 6831 sayili Orman Kanunu\′nun 2. maddesinde yer alan; \"Bilim ve fen bakimindan orman niteliginin yitirilmesi ve arazilerin orman olarak muhafazasmda yarar gorulmemesi\" gerekfesi bulunmaktadir.




Orman Kanunu\′nun 2/B maddesine gore; bir yerin orman niteligini tarn olarak kaybedip kaybetmedigi, orman kadastro komisyonlarmca degerlendirilmekte ve 31.12.1981 tarihinden once orman niteligini tarn olarak kaybetmi§ olan yerler, 6831 sayili Orman Kanunu\′nun 2/B maddesi hiikmu geregince Hazine adma orman sinirlan disina fikanlmaktadir. Ozellikle 2/B 9esitli tarihleri esas alarak degisime ve arazi kaymasma izin vermekte ve tartismalar da agirhkla burada yogunlasmaktadir.




Ulkemizde, 20,7 milyon hektar orman arazisi mevcut olup, sozkonusu oran iilkemizin yuzolfumunun yaklasik % 26\′smi teskil etmektedir. Bu ormanlarm, yaklasik % 45\′i verimli koru ormam, % 55\′i ise bozuk baltahk orman niteligindedir. Oysa bozuk baltalik ormanlar tarn bir orman ozelligi gostermemektedir. Ancak bu alanlann tanm alanlanna ddnusturulmesi de ekonomik olarak kaRLI olan yerlerdendir . Orman Bakanligi\′nca 24.11.2009 tarihine kadar toplam 405.771 hektar orman alam 2/B maddesi uygulamalan yoluyla orman sINIRLARI DIŞINA ÇIKARILMIŞTIR.



Orman sinin di§ma Çikanlan yerlere kirsal alandan GÖÇ eden ki§iler yerlesmis; Hazine arazilerinin ve orman sahalarmin bir bolumunu yerlesim yeri ve tanm alam haline donustiirmuslerdir. Halen bu yerlerde ikamet eden ntifusun yaklasik bir milyon civarinda oldugu tahmin edilmektedir. Sozkonusu yerler uzerinde koyler, beldeler ve il9eler olu§mustur. 2/B ile Hazine adina orman smirlan di§ma 9ikartilan yerlerin bir kismmm orman koyii ile ilgisi olmayan kisilerin elinde bulundugu bilinmektedir.





İCİNDEKİLER






KISALTMALAR
BIBLIYOGRAFYA
GIRIS
KONUNUN TAKDIMI, ONEMIVE SINIRLANDIRILMASI




I-KONUNUN TAKDIMi 21
II- KONUNUN ONEMI 24
III- KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 27
rv. KONU ILE ILGILI MEVZUATTAKI DUZENLEMELER33
A. Anayasadaki Duzenlemeler 33
B. Turk Medeni Kanunu\′ndaki Duzenlemeler 35
C. Orman Kanunlarmdaki Duzenlemeler 35
1) 3116 Sayih Orman Kanunu 35
2) 4785 Sayih Kanun 37
3) 5653 Sayih Kanun 39
4) 5658 Sayih Kanun 40
5) 6831 Sayih Kanun 41
D. Tapulama ve Kadastro Kanunlanndaki Duzenlemeler 43
1) 2613 Sayih Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununa Gore
Diizenleme 43
2) 766 Sayih Tapulama Kanunu 44
3) 3402 Sayih Kadastro Kanunu 45




BIRINCI BOLUM


ORMANLAR UZERINDE ZILYETLIK VE TAPU SICILI
ILISKILERI





§ 2- ORMANLAR UZERINDE ZILYETLDC ILISKILERI 49
I. GENEL OLARAK 49
A. Zilyetlik Kavrami 49
B. Zilyetligin Hukuki Niteligi 50
C. Zilyetligin Korunmasi 51
1) Zilyetligin Kuwet Kullanilarak Korunmasi 51
2) Zilyetligin idari Yoldan Korunmasi 52
3) Zilyetligin Dava Yoluyla Korunmasi 52
ii. ORMANLARUZERINDE ZILYETLIK 54
A. Genel Olarak 54
B. Devlet ile Ormanlar Arasindaki Hukuki iliski 55
C. Ormanlarda Zilyetligin idari Yoldan Korunmasi 56
D. Ormanlarda Zilyetligin Devri 57
§ 3- ORMANLAR VE TAPU SICILI 59
i. TAPU SICILI VE TESCIL PRENSIBI 59
A. Tapu Sicili 59
B. Tescil Prensibi 61
C. Tescil Olunabilecek Seyler 62
D. Kamu Mallan ve Tescil 63
II. ORMANLARDA TESCIL 64
III. ORMANLARDA TESCILIN HUKUKI NITELIGI 67





IKINCI BOLUM


ORMAN ARAZISI KAVRAMI, KADASTRO ACISINDAN
ORMAN ARAZILERININ BELIRLENMESI VE TURLERI,ORMAN SINIRIDISINA CIKARILAN YERLER





I. GENEL OLARAK 69
II. ORMAN ARAZiSi KAVRAMI 73
III. ORMAN KADASTROSUNDAKi DUZENLEMELER 75
A. 3116 Sayili Orman Kanunu 75
B. 4785 Sayili Kanun 76
C. 5658 Sayili Kanun 77
D. 3573 Sayili Kanun 78
E. 5653 Sayili Kanun 79
F. 4753 Sayih Kanun 80
§ 5- ORMAN KADASTROSU ACISINDAN ORMAN
ARAZILERININ TURLERI 8i
I. GENEL OLARAK 81
II. ORMAN KADASTROSU YAPILMIS YERLER 84
III. ORMAN KADASTROSU YAPILMAMIS YERLER 87
IV. ORMAN SINIRI DISINA CIKARILAN YERLER 89
V. ORMAN KADASTRO DAVALARI 90
§ 6. ORMAN SINIRI DISINA CIKARILAN YERLER 93
I. GENEL OLARAK 93
II. ORMAN SINIRI DISINA CKARMANIN SEBEPLERI 94
III. ORMAN SINIRI DISINA CIKARMA ISLEMI 97
A. 6831 Sayih Kanunun ilk Haline Gore Orman Simn Di§ina
Cikarma 97
B. 1744 Sayih Kanunla Degi§ik 6831 Sayih Kanuna Gore
Orman Simn Di§ma Cikarma 98
C. 2896 Sayih Kanunla Degi§ik 6831 Sayih Kanuna Gore
Orman Sinin Di§ina Cikarma 99
D. 2924 Sayih Kanunla Degi§ik 6831 Sayih Kanuna Gore
Orman Sinin Di§ina Cikarma 100
E- 3302 Sayih Kanunla Degi§ik 6831 Sayih Kanuna Gore
Orman Simn Di§ina Cikarma 104
IV. ORMAN SINIRI DISINA CIKARMAYLA ILGILI
YAPILAN SON DUZENLEMELER 105





UCUNCU BOLUM



ORMAN SINIRI DISINA CIKARILAN YERLERIN HUKUKIDURUMU






§ 7. ORMAN SINIRI DISINA CIKARMA KONUSUNDA
DOKTRINDE ILERI SURULEN GORUSLER 111
I. GENEL OLARAK 111
II. KADASTRO CALISMALARININ YENIDEN YAPILMASI
GEREKTIGINI ILERI SUREN GORUS 111
in. OK. m. 2\′NIN DEGISTIRILEREK, ORMAN
ALANLARININ GENiSLETiLMESM ESAS ALAN GORUS
112
iv. ANAYASA DEGISIKLIGINE GEREK OLMADIGINI
iLERi SUREN GORUS 113
V. ANAYASA VE ORMAN KANUNUNDA DEGiSIKLiK
YAPILMASINI iLERI SUREN GORUS 113
VI. ORMAN KOYLUSUNUN ZILYETLIGINE SON
VERILMESINI ILERI SUREN GORUS 114
VII. 2/A-B HUKMUNUN YURURLUKTEN
KALDIRILMASINI ILERI SUREN GORUS 114
§ 8- ORMAN SINIRIDISINA CIKARMANIN HUKUKI
SONUCLARI 115
I. GENEL OLARAK 115
II. ORMAN SINIRI DISINA CIKARMANIN HUKUKI
SONUCLARI 120
A. Kazanilmi§ Haklann Korunmasi A9isindan 120
B. Elde Edilecek Gelir A?isindan 123
C. Bo§ Alanlann Aga?landinlmasi Afisindan 125
D. Hak Sahibinin Belirlenmesi Afisindan 127
in. DEGERLENDIRME VE KANAATIMIZ 128



SONUC 135

OZET 139

YARGITAY KARARLARI 143