Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Åžubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu Emsal Yargı Kararları ve İlgili Tüm Mevzuat

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu Emsal Yargı Kararları ve İlgili Tüm Mevzuat



Sayfa Sayısı
:  
770
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9789750142819

2.360,00 TL









ÖNSÖZ

 

 

 

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve ilgili mevzuat, çok yeni bir geçmiÅŸe sahiptir. Sanayinin; sınırları belirlenmiÅŸ bölgelerde, yerel ve merkezi idareye çok fazla ihtiyaç hissetmeden, hemen hemen tüm ihtiyaçlarını kendi içinde gidermek suretiyle, ülke sanayinin planlı ve hızlı geliÅŸimini amaçlayan 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, 2000 yılında çıkmış ve süreç içinde, ihtiyaçlar ışığında çok sayıda deÄŸiÅŸiklikler geçirerek günümüzdeki halini almıştır.

 

Bugün karma ve ihttisas OSB leri ile birlikte 276 adete ulaÅŸan Organize Sanayi Bölgeleri, üretimi ve istihdamı ile ülke ekonomisinin önemli bir kısmını oluÅŸturmaktadır. Bu durum doÄŸal olarak, OSB'ler ile ilgili mevzuatın önemini ve ihtiyaçlar doÄŸrultusunda sürekli deÄŸiÅŸimini gündeme getirmektedir. Nitekim 2000 yılında çıkan 4562 Sayılı Kanunda zamanla çok sayıda deÄŸiÅŸiklik olmuÅŸ, OSB Uygulama YönetmeliÄŸi, OSB Yer Seçim YönetmeliÄŸi, OSB Elektrik Piyasası Yönet­meliÄŸi çıkmış, OSB lerdeki ihtiyaçlar doÄŸrultusunda, 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununda de­ÄŸiÅŸiklikler yapılmıştır.

 

Uzun zamandır, bazen bizzat Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) tüzel kiÅŸiliklerine, bazen de OSB'ler içinde yer alan katılımcılara hukuki danışmanlık yapmaktayım. Bunun doÄŸal sonucu olarak çok sayıda dava, hukuki sorun ve tartışmanın içinde bulundum. Bu süreçte, faydalana­bileceÄŸim hiçbir kaynağın olmaması, beni bu çalışmaya iten önemli bir nedendir. OSB'lerdeki hukuki sorunların doÄŸru yorumlanması; sadece OSB yasasını bilmekten ibaret olmadığından ilgili diÄŸer mevzuata da kitapta yer verdim. Zira hukuk, canlı organizma gibi bir bütündür. Her sorunun, özel mevzutı yanı sıra, diÄŸer mevzuat ve genel hukuk ilkeleri ile de bir bağı vardır. (TMK 2. maddesinin neredeyse her hukuki sorunda uygulanması gibi). Bu nedenle ;, kitapta; OSB Kanunu, OSB Kanunu Uygulama YönetmeliÄŸi, OSB Kanunu Yer Seçim YönetmeliÄŸi ve OSB lerdeki en genel sorunlarla baÄŸlantılı diÄŸer bazı yasa ve yönetmelikleri de, ilgili maddeleri ile bir­likte kitaba alma gereÄŸi duydum. Yeni bir mevzuat olması nedeni ile az sayıda olan içtihatlara ve kısa açıklamalarla birlikte, TTK ve TMK nun ilgili hükümleri, arsa satışlarını düzenleyen, OSB Kanunun 18. maddesini yakından ilgilendirdiÄŸini düÅŸündüÄŸüm, 6361 Sayılı "Finansal Kiralama Faktöring ve Finansman Åžirketler Kanunun" ilgili maddelerini de kitaba aldım. Zira Finansal Kiralama Yasasının deÄŸiÅŸen bu ÅŸekli ile; arsasını aldıktan sonra, binasının yapımı için finansman sıkıntısı çeken OSB katılımcılarının, 6361 Sayılı bu kanunun ; l-3/ç-18-19.maddeleri de dikkate alındığında artık, OSB kanunun 18. maddesi engeli ile karşılaÅŸmadan, taşınırlarda olduÄŸu gibi taşınmazları için de yeni bir finansman saÄŸlama imkanına kavuÅŸmuÅŸ oldukları inancındayım. Bu nedenle katılımcı ve OSB tüzel kiÅŸiliÄŸi açısından çok önemli bulduÄŸum 6361 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine de yer verdim.

 

DiÄŸer yandan; OSB'lerde danışmanlık yaptığım bu süreçte; katılımcı-sanayicilere, son dönemde çok sayıda çevre cezası kesildiÄŸine tanık olan biri olarak, bununla ilgili mevzuatı almamak bir eksiklik olur diye düÅŸündüm. Bunu yaparken de salt 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönet­meliklerle yetinmedim, cezalara iliÅŸkin usul iÅŸlemlerini ve yasal baÅŸvuru yollarını düzenlenmesi nedeni ile, Kabahatler Kanunu da kitaba aldım.

 

Gerek OSB Kanunun 4.maddesi ile verilen plan yapma yetkilerinin onay makamı olması, gerekse aynı kanunun 23.maddesi gereÄŸince mali denetim yetkisine sahip olması nedeni ile uygulamada, OSB tüzel kiÅŸiliklerince, Bilim Ve Teknoloji Bakanlığından çok sayıda hukuki görüÅŸ alınmakta, müfettiÅŸ raporları düzenlenmektedir ki, doÄŸal olarak bu görüÅŸ ve raporlardan da faydalandım.  


  Çok önemsediÄŸim birbaÅŸka konu ise, bu kitabın oluÅŸmasında bu veya ÅŸu ÅŸekilde katkısı olan kiÅŸilerdir ki onlardan söz etmemek haksızlık olurdu. Bu anlamda özellikle Gebze Organize Sa­nayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili, Sayın Vahit Yıldırım ve Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı, Sayın Osman Erkan Beye çok te­ÅŸekkür ediyorum. Bu deÄŸerli dostlarım konumları gereÄŸi, çok sayıda hukuki sorunun bizzat için­de olunca, avukatları ve dostları olarak bu alandaki derli toplu bir hukuki çalışma ve materyal eksikliÄŸine bizzat tanık olma imkanı elde ettim ki bu da, bu kitabı çıkartma konusundaki arzumu ve heyecanımı artırdı. Kitabın hazırlanmasında, çok önemli bir emeÄŸi olan, hukuk büromuzun neredeyse her sorununa hızır gibi yetiÅŸen Sinan GündoÄŸan'a, yine bu konuda günlük çalışma yükümü alarak beni destekleyen ve çalışırken ki telaşımı, yorgunluklarımı hoÅŸgörü ile karşılayan genç meslektaÅŸlarım; Av.Emsal Kaya ve Av.TuÄŸçe Begüm Kata da çok teÅŸekkür ediyorum.   Bu çalışma ile birlikte ; OSB'ler ile ilgilenen meslektaÅŸlarımın elinde ilgili mevzuatı toplu olarak bulmakla kolaylık yaÅŸayacağı, hukukçu olmayan, ancak OSB'lerde bir ÅŸekilde görev alanların ise, ellerinin altında her an baÅŸvurabileceÄŸi ve çok sayıda sorununa yanıt bulabileceÄŸi derli toplu bir kaynaÄŸa sahip olacağını düÅŸünüyorum. Bu alandaki eksikliÄŸin bu çalışma ile kısmende olsa giderilecek olması, beni ayrıca sevindirmekte ve heyecanlandırmaktadır. Kitapta eksiklikler var ise; bunu tüm yaÅŸamımda beni hiç bırakmayan bu çocuksu heyecanıma vermenizi diliyorum.   Kitabın hukuka, hukukçu meslektaÅŸlarıma ve konuyla ilgili herkese, küçük de olsa bir katkı sun­ması ve faydalı olması dileÄŸimle...

 

Av. Hasan DOÄžAN 30.09.2013