Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Milletlerarası Unsurlu Acente İlişkisine Uygulanacak Hukuk

Milletlerarası Unsurlu Acente İlişkisine Uygulanacak Hukuk



Sayfa Sayısı
:  
345
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786051465029

1.640,00 TL









Müvekkili ad ve hesabına üçüncü kişilerle hukukî işlem yapma ve/veya aracılık etme işlevine sahip olan acenteler, milletlerarası ticaret hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri hâline gelmiştir. Bu çerçevede, acenteye duyulan ihtiyaç, kanun koyucuları acente hukukunu düzenlemeye sevk etmiştir. Her ne kadar milletlerarası sözleşmelere taraf olmak suretiyle yeknesak düzenlemeler getirilmeye çalışılsa da, hukuk düzenlerinin maddî acente hukukuna ilişkin mevzuatlarındaki farklılıklar, kanunlar ihtilâfı hukukunda da bazı sorunlara yol açmaktadır. Bu açıdan çalışmamız, milletlerarası unsurlu acente ilişkisinden kaynaklanan kanunlar ihtilâfı sorunlarını incelemektedir.
Bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. -Acente İlişkisine Genel Bakış- başlıklı birinci bölümde, acente ilişkisinin maddî hukuk boyutu hakkında karşılaştırmalı hukuk ve Türk hukuku bağlamında genel bilgiler verilecektir. Ancak çalışmamızın bir kanunlar ihtilâfı hukuku tezi olduğu gerçeğinden hareketle, maddî acente hukuku tüm yönleriyle ele alınmayacaktır. Kanunlar ihtilâfı hukukuyla ilgili çalışmamızın diğer iki bölümüne de ışık tutacak olan bu bölümde, acentenin milletlerarası ticaretteki rolü hakkında bilgi verildikten sonra acente ilişkisinin hukukî niteliği ve tarafları ile bu ilişki kapsamında yer alan hukukî ilişkiler hakkında açıklamada bulunulacaktır. Çalışmamızın diğer bölümlerinde ele alınacak olan acente iç ve dış ilişkisine uygulanacak hukukun uygulama alanında kalan konular da, maddî acente hukukunu ilgilendirmesi sebebiyle birinci bölümde incelenecektir. Bu bölümde son olarak, konunun milletlerarası özel hukuk bağlamında ele alınması için bir ön şart niteliği taşıyan milletlerarası unsurun, acente ilişkisindeki yansıması konusunda bilgi verilecektir.
Çalışmamızda, müvekkil ve acente arasındaki iç ilişki, acente ve üçüncü kişi arasındaki dış ilişki ile müvekkil ve üçüncü kişi arasındaki esas hukukî işlem ilişkisi, acente ilişkisiyle bağlantılı hukukî ilişkiler olarak tespit edilecek ve uygulanacak hukukun tayini de bu ayrıma göre şekillenecektir. Milletlerarası unsurlu acente iç ve dış ilişkisine uygulanacak hukukun inceleneceği çalışmamızda, temsil yetkisini haiz bir acentenin müvekkili ad ve hesabına üçüncü kişi ile yaptığı ya da temsil yetkisine sahip olmamakla birlikte aracılıkta bulunduğu esas hukukî işlemlere uygulanacak hukuk konusu ise ele alınmayacaktır. Zira her biri ayrı bir çalışma konusu olabilecek esas hukukî işlemlerin, müvekkil ve üçüncü kişi arasında akdedilebilecek sözleşmelerin çeşitliliğinden ötürü kapsam dışı bırakılması uygun görülmüştür.
-Milletlerarası Unsurlu Acente İç İlişkisine Uygulanacak Hukuk- başlığını taşıyan ikinci bölümde, ihtilâfçı metod dâhilinde, acente iç ilişkisi statüsünün tespiti konusu ele alınacaktır. Çalışmamızda, tarafların ehliyeti, iç ilişkinin şekli ve esası ayrımları çerçevesinde acente iç ilişkisinin değişik veçheleri dikkate alınarak uygulanacak hukuku tayin eden bağlama kuralları incelenecektir. Bu çerçevede, müvekkil ve acentenin ehliyeti konusu vasıflandırıldıktan sonra karşılaştırmalı hukuk ve Türk hukuku uyarınca dikkate alınacak bağlama kuralları tespit edilecektir. Aynı şekilde, acente sözleşmesi ve temsil yetkisinin şekli konusu önce vasıflandırmaya tâbi tutulacak, ardından karşılaştırmalı hukuk ve Türk hukukunda konuya ilişkin bağlama kurallarına değinilecektir.
İkinci bölümde incelenecek konulardan bir diğeri, acente iç ilişkisinin esasını idare edecek bağlama kurallarıdır. Hukuk düzenlerinde, acente iç ilişkisi ya da acente sözleşmesinin özel bir bağlama konusu olarak düzenlenmesi tercih edilmediği için, acente iç ilişkisinin esası ile ilgili ihtilâflar, temel sözleşme niteliği taşıyan acente sözleşmesine uygulanacak hukuka tâbi tutulmaktadır. Temel akit statüsüne tâbi olan acente iç ilişkisinin esası ile ilgili konular, acente sözleşmesinden doğan ihtilâflar ile temsil yetkisinden doğan ihtilâflar şeklinde ikili bir ayrım çerçevesinde irdelenecektir. Ancak konu, birinci bölümde vasıflandırıldığından, tekrardan kaçınmak adına maddî hukuk yönüyle yeniden ele alınmayacaktır. Sübjektif ve objektif bağlama kuralları çerçevesinde acente iç ilişkisinin esasına uygulanacak hukuk konusu ise, öncelikle karşılaştırmalı hukuk ve La Haye Temsil Konvansiyonu bağlamında incelenecektir. Devamında, ayrı bir başlık altında Türk hukukunda acente iç ilişkisinin esasına uygulanacak hukukun tespiti, MÖHUK bağlamında tartışılacak ve konuya ilişkin görüş, eleştiri ve önerilerimize yer verilecektir.
İkinci bölümde son olarak, acente iç ilişkisine uygulanacak hukukun bağlama kuralları aracılığıyla tayinini ve uygulanmasını engelleyen durumlar çerçevesinde, kamu düzeni müdahalesi ve doğrudan uygulanan kurallar konusu üzerinde durulacaktır.
Çalışmamızın üçüncü bölümünü oluşturan -Milletlerarası Unsurlu Acente Dış İlişkisine Uygulanacak Hukuk- başlığı altında ise, yine ihtilâfçı metod bağlamında, temsil statüsü tespit edilecektir. Kanunlar ihtilâfı hukukunun en tartışmalı konularından biri olarak kabul edilen temsil ilişkisi çerçevesinde, öncelikle kanunî temsile ve dolaylı temsile uygulanacak hukuk tayin edilmek suretiyle, bunların temsil statüsünün uygulama alanı dışında kalan temsil türleri olduğuna vurgu yapılacaktır.
Acente ilişkisinde temsil statüsünün tayin edildiği kısımda ise, kanunlar ihtilâfı hukukunda temsil statüsünün uygulama alanına dâhil edilip edilmeyeceği tartışmalı olan bazı konulara değinilecek ve temsil statüsünün uygulama alanına sokulması gereken konuların tespiti noktasında görüşümüze yer verilecektir. Bu çerçevede, temsil statüsüne tâbi tutulması gereken konular, acentenin temsil yetkisini kullanarak yaptığı bir hukukî işlemin, müvekkil ve üçüncü kişi bakımından doğrudan temsil uyarınca hüküm doğurabilmesinin şartları ve hukukî sonuçlarıyla ilgili ihtilâflar ile acentenin temsil yetkisi olmaksızın ya da mevcut yetkisini aşmak suretiyle üçüncü kişi ile muamelede bulunması durumunda acente ile üçüncü kişi arasındaki yetkisiz temsilden doğan ihtilâflar şeklinde ikili bir ayrımla açıklanacaktır. Ancak acente dış ilişkisi kapsamındaki konular birinci bölümde vasıflandırıldığından, bu bölümde yeniden ele alınmayacaktır.
Acente iç ilişkisine uygulanacak hukuka göre daha tartışmalı olan acente dış ilişkisine uygulanacak hukukun tayini, üçüncü bölümde ele alınacak konulardan bir diğeridir. Tartışmaların temelinde, özellikle temsil statüsü bakımından irade muhtariyetinin tanınıp tanınmayacağı ve objektif kriterlere göre uygulanacak hukukun tespiti hâlinde hangi bağlama noktasının tercih edileceği hususları yatmaktadır. Temsil statüsünün tayininde karşılaştırmalı hukukta genel olarak irade muhtariyeti tanınmamakla beraber, hukuk seçiminin kabul edilebilirliği ve sınırları hususu, hukuk seçimi anlaşmasına imkân tanıyan bazı millî hukuk düzenleri, La Haye Temsil Konvansiyonu ve doktrinel görüşler çerçevesinde tartışılacak ve konuya ilişkin görüşümüze yer verilmek suretiyle belirli şartlarla sınırlı olarak hukuk seçimi imkânının tanınmasının gerekliliğine vurgu yapılacaktır.
Bu bölümde ayrıca, temsil statüsünün objektif kriterlere göre belirlenmesinde önerilen bağlama noktalarının hangi gerekçelerle tercih edildiği hususunda açıklamada bulunularak görüşümüz ortaya konacaktır. Devamında ise, karşılaştırmalı hukukta ve La Haye Temsil Konvansiyonu’nda temsil statüsünün tayinine ilişkin objektif bağlama noktası tercihleri konusuna değinilecektir. Ardından, ayrı bir başlık altında Türk hukukunda temsil statüsünün tespitine ilişkin düzenleme hakkında bilgi verilecek, konuya ilişkin eleştiri ve önerilerimiz ise ayrıca açıklanacaktır.
Üçüncü bölümde son olarak, kamu düzeni müdahalesi ve doğrudan uygulanan kuralların, temsil statüsü üzerindeki etkileri konusunda değerlendirmede bulunulacaktır.
Çalışmamız, milletlerarası unsurlu acente iç ve dış ilişkisine uygulanacak hukuk çerçevesinde ele aldığımız konuların genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı -Sonuç- kısmı ile tamamlanacaktır.

 

İÇİNDEKİLER

  • GİRİŞ-1
  • BİRİNCİ BÖLÜM
  • ACENTE İLİŞKİSİNE GENEL BAKIŞ
  • 1. -ACENTENİN TİCARÎ HAYATTAKİ YERİ VE ÖNEMİ-5
  • 2. -ACENTE İLİŞKİSİNİN HUKUKÎ NİTELİĞİ-8
  • 3. -ACENTE İLİŞKİSİNİN TARAFLARI-16
  • A. -MÜVEKKİL-16
  • B. -ACENTE-19
  • C. -ÜÇÜNCÜ KİŞİ-29
  • 4. -ACENTE İLİŞKİSİ KAPSAMINDAKİ HUKUKÎ İLİŞKİLER-30
  • A. -ACENTE İÇ İLİŞKİSİ-31
  • 1. -Genel Olarak-31
  • 2. -İç İlişki Kapsamında Kalan Konular-40
  • a. -Acente Sözleşmesinden Doğan İhtilâflar-40
  • b. -Temsil Yetkisinden Doğan İhtilâflar-55
  • B. -ACENTE DIŞ İLİŞKİSİ-66
  • 1. -Genel Olarak-66
  • 2. -Temsil Yetkisinin Soyutluğu İlkesi-71
  • 3. -Dış İlişki Kapsamında Kalan Konular-73
  • a. -Temsil Yetkisinin Kullanılmasının Şartları ve Sonuçlarıyla İlgili İhtilâflar-73
  • b. -Yetkisiz Temsilde Acente ve Üçüncü Kişi Arasındaki İlişkiden Doğan İhtilâflar-76
  • C. -ESAS HUKUKÎ İŞLEM İLİŞKİSİ-79
  • 5. -ACENTE İLİŞKİSİNİ MİLLETLERARASI KILAN UNSURLAR-82
  • İKİNCİ BÖLÜM
  • MİLLETLERARASI UNSURLU ACENTE İÇ İLİŞKİSİNE UYGULANACAK HUKUK
  • 1. -ACENTE İÇ İLİŞKİSİNE UYGULANACAK HUKUKUN TAYİNİ-89
  • 2. -EHLİYETE UYGULANACAK HUKUK-91
  • A. -VASIFLANDIRMA-91
  • B. -BAĞLAMA KURALLARI-94
  • 1. -Karşılaştırmalı Hukuk-94
  • 2. -Türk Hukuku-95
  • 3. -ŞEKLE UYGULANACAK HUKUK-98
  • A. -VASIFLANDIRMA-98
  • B. -BAĞLAMA KURALLARI-99
  • 1. -Karşılaştırmalı Hukuk-99
  • 2. -Türk Hukuku-103
  • 4. -ESASA UYGULANACAK HUKUK-104
  • A. -VASIFLANDIRMA-104
  • B. -BAĞLAMA KURALLARI-105
  • 1. -Karşılaştırmalı Hukuk ve La Haye Temsil Konvansiyonu Bağlamında Temel Akit Statüsünün Tespiti-105
  • a. -Uygulanacak Hukukun Sübjektif Kriterlere Göre Tespiti-105
  • aa. -Sübjektif Bağlama Kurallarına Göre Uygulanacak Hukuk-105
  • bb. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Sınırları-115
  • aaa. -Sözleşmenin Niteliği Bakımından-117
  • aaaa. -Borç İlişkisi Doğuran Sözleşme Niteliği-117
  • bbbb. -Milletlerarası Unsurlu Sözleşme Niteliği-118
  • bbb. Seçilen Hukuk Bakımından-118
  • aaaa. -Seçilen Hukukla Sözleşme Arasında Bağlantı Şartı-119
  • (i)-Seçilen Hukukla Bağlantı Arayan Görüş-120
  • (ii) -Seçilen Hukukla Bağlantı Aramayan Görüş-124
  • bbbb. -Seçilen Hukukun Niteliği-125
  • (i) -Millî Hukuk Düzeninin Seçilmesi-125
  • (ii) -Lex Mercatoria’nın Seçilmesi-127
  • cccc. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Kapsamı-133
  • (i) -Maddî Hukuk Seçimi-133
  • (ii) -Alternatif Hukuk Seçimi-135
  • (iii)-Kısmî Hukuk Seçimi-136
  • (iv)-Şartlı Hukuk Seçimi-139
  • ccc. -Hukuk Seçiminin Zamanı-141
  • cc. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Maddî Geçerliliği-143
  • aaa. -Taraf İradelerinin Varlığı-143
  • bbb. -Maddî Geçerlilik-145
  • dd. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Şekli-147
  • aaa. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Yapılması-147
  • bbb. -Hukuk Seçimine İlişkin İrade Beyanlarının Açıklanma Şekli-148
  • aaaa. -Açık Hukuk Seçimi-149
  • bbbb. -Zımnî Hukuk Seçimi-150
  • b. -Uygulanacak Hukukun Objektif Kriterlere Göre Tespiti-154
  • aa. -Objektif Bağlama Noktası Önerileri-154
  • aaa. -Müvekkilin İşyeri Hukuku-158
  • bbb. -Muamele Yeri Hukuku-160
  • ccc. -Acentenin İşyeri Hukuku-160
  • ddd. -Objektif Bağlama Noktası Önerilerine Dair Görüşümüz-167
  • bb. -Karşılaştırmalı Hukukta ve La Haye Temsil Konvansiyonu’nda Objektif Bağlama Kurallarına Göre Uygulanacak Hukuk-169
  • aaa. -Karşılaştırmalı Hukuk-169
  • bbb. -La Haye Temsil Konvansiyonu-178
  • 2. -Türk Hukukunda Temel Akit Statüsünün Tespiti-179
  • a. -Genel Olarak-179
  • b. -Sübjektif Bağlama Kuralına Göre Uygulanacak Hukuk-182
  • c. -Objektif Bağlama Kuralına Göre Uygulanacak Hukuk-195
  • d. -Türk Hukukuna Dair Eleştiri ve Öneri-201
  • 5. -UYGULANACAK HUKUKUN BAĞLAMA KURALLARI ARACILIĞIYLA TAYİNİNİ VE UYGULANMASINI ENGELLEYEN DURUMLAR-204
  • A. -KAMU DÜZENİ MÜDAHALESİ-204
  • B. -DOĞRUDAN UYGULANAN KURALLAR-210
  • ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
  • MİLLETLERARASI UNSURLU ACENTE DIŞ İLİŞKİSİNE UYGULANACAK HUKUK
  • 1. -TEMSİL İLİŞKİSİNE UYGULANACAK HUKUKUN TAYİNİ-223
  • 2. -ACENTE İLİŞKİSİNDE TEMSİL STATÜSÜNÜN TESPİTİ-225
  • A. -VASIFLANDIRMA-230
  • B. -BAĞLAMA KURALLARI-237
  • 1. -Karşılaştırmalı Hukuk ve La Haye Temsil Konvansiyonu Bağlamında Temsil Statüsünün Tespiti-237
  • a. -Uygulanacak Hukukun Sübjektif Kriterlere Göre Tespiti-237
  • aa. -İrade Muhtariyetinin Reddi-237
  • bb. -İrade Muhtariyetinin Kabulü-243
  • aaa. -Hukuk Seçimi Anlaşmasına İmkân Tanıyan Bazı Millî Hukuk Düzenleri-243
  • aaaa. -Avusturya Hukuku-243
  • bbbb. -İspanyol Hukuku-243
  • cccc. -Fransız Hukuku-244
  • bbb. -La Haye Temsil Konvansiyonu-245
  • ccc. -Hukuk Seçimi Anlaşmasının Kabulü Yönünde Doktrinel Görüşler-250
  • cc. -Hukuk Seçimi Anlaşmasına Dair Görüşümüz-253
  • b. -Uygulanacak Hukukun Objektif Kriterlere Göre Tespiti-257
  • aa. -Objektif Bağlama Noktası Önerileri-257
  • aaa. -Müvekkilin İşyeri Hukuku-259
  • bbb. -Acente İç İlişkisine Uygulanacak Hukuk-263
  • ccc. -Esas Sözleşmeye Uygulanacak Hukuk-266
  • ddd. -Temsil Yetkisinin Verildiği Yer Hukuku-271
  • eee. -Üçüncü Kişinin İşyeri veya Mutad Meskeni Hukuku-272
  • fff. -Acentenin İşyeri Hukuku-273
  • ggg. -Temsil Yetkisinin Etki Alanı Hukuku-277
  • hhh. -Objektif Bağlama Noktası Önerilerine Dair Görüşümüz-284
  • bb. -Karşılaştırmalı Hukuk ve La Haye Temsil Konvansiyonu’nda Objektif Bağlama Kurallarına Göre Uygulanacak Hukuk-290
  • aaa. -Karşılaştırmalı Hukuk-290
  • bbb. -La Haye Temsil Konvansiyonu-297
  • 2. -Türk Hukukunda Temsil Statüsünün Tespiti-299
  • a. -Genel Olarak-299
  • b. -1330 Tarihli EHVHK Dönemi-300
  • c. -2675 Sayılı MÖHUK Dönemi-302
  • d. -5718 Sayılı MÖHUK Dönemi-303
  • aa. -Genel Olarak-303
  • bb. -Uygulanacak Hukukun Sübjektif Kriterlere Göre Tespiti-304
  • cc. -Uygulanacak Hukukun Objektif Kriterlere Göre Tespiti-305
  • aaa. -Acentenin İşyeri Hukuku-305
  • bbb. -Temsil Yetkisinin Kullanıldığı Yer Hukuku-308
  • dd. -Türk Hukukuna Dair Eleştiri ve Öneri-312
  • 3. -UYGULANACAK HUKUKUN BAĞLAMA KURALLARI ARACILIĞIYLA TAYİNİNİ VE UYGULANMASINI ENGELLEYEN DURUMLAR-315
  • A. -KAMU DÜZENİ MÜDAHALESİ-315
  • B. -DOĞRUDAN UYGULANAN KURALLAR-316
  •  
  • SONUÇ-319
  • KAYNAKÇA-329