Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Kobi Rehberi

Kobi Rehberi



Sayfa Sayısı
:  
438
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2008
ISBN NO
:  
9789756135983

120,00 TL









Ercan ALPTÜRK Gelirler Başkontrolörü



1968yılında Konya Meram ′da doğdu. 1986yılında Konya Meram Anadolu Lisesi′nden, 1990yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü′nden mezun oldu. 1991-1992 yıllarında askerlik hizmetini yedek subay olarak , tamamladıktan sonra 1993 yılında Maliye Bakanlığı Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü nü kazandı. 1996yılında yeterlik sınavını verdikten sonra Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı ′na Gelirler Kontrolörü olarak atandı. 2003 yılında Gelirler Başkontrolörü oldu. Halen Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı ′nda bu görevine devam etmektedir. 2005yılında Gelirler Kontrolörleri Derneği Tarafından "Elektronik Ticaretin Hukuku ve Vergilendirilmesi", 2006yılında Maliye ve Hukuk Yayınları tarafından "Hukuksal ve Vergisel Boyutlarıyla Tapu-Kadastro, Ruhsat, Lisans ve Bandrol İşlemleri", 2007 yılında Yaklaşım Yayıncılık tarafından "Soru ve Cevaplarıyla Mortgage (Tutsat) Sistemi" ve "Tüm Yönleriyle İhbar ve İhbar İkramiyesi" başlıklı kitapları yayımlanmıştır. 1997yılından bugüne kadar pek çok dergi ve gazetede 300′den fazla makalesi yayımlanmış olup, farklı şehirlerde ve organizasyonlarda vergi mevzuatı, elektronik ticaret, elektronik imza ve mortgage konularında konferans, seminer, panel, açık oturum ve televizyon programlarına konuşmacı olarak katılmıştır.
İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Almanca ve Fransızca, başlangıç düzeyinde Arapça bilmektedir. Selçuk Üniversitesi Alman Filolojisi mezunu Sibel TOY ALPTÜRK ile evli olup, Simay adında bir kızı vardır.






SUNUŞ


KOBİ′lerimiz uzun bir süredir genellikle devlet desteklerinden yararla¬namadıklarından yakınmaktadırlar. Doğrudur çünkü onlar devlet desteğini hala babadan kalma devlet desteği gibi algılamaktadırlar. Halbuki destekler artık KOBİ′lere değil, onların bazı özelliklerine verilmektedir. Bugünün nesnel ekonomik koşulları ve ihtiyaçları yönünden bir KOBİ′nin "girişimci¬lik" özelliği yoksa, bir anlam ifade etmemektedir. Bu noktada da yenilikçilik veya "innovation" kavramı ön plana geçmektedir.


Türkiye ′de dış ticarette KOBI′lerin payının yüzde 8 olmasına rağmen, bu oranın ABD′de yüzde 32, Almanya′da yüzde 31, Hindistan′da yüzde 50 ve Japonya′da yüzde 38 seviyelerinde olduğu görülmektedir. Oranlar karşılaş¬tırıldığında KOBİ′leri dış pazarlara açarak ihracatını artırmayı hedefleyen¬lerin ne kadar zor bir işin altına girdikleri rahatlıkla anlaşılmaktadır.


Küresel ekonomik piyasaların gün geçtikçe rekabetçi hale gelmesine kar¬şın, işletmelerin çoğunluğu yurtiçi pazar için üretim yapmaktadır. Eğitim sisteminin bozuk olduğu, gelir dağılımının gün geçtikçe çarpıklaştığı, spekü¬latif kazançların önemini koruduğu, iç barışı olmayan bir ülkenin işletmele¬rinin, doğmuş olduğu ortamın özelliklerini taşıyor olmasını yadırgamamak gerekiyor. Bugünkü görünümleriyle KOBİ′ler, çoğunlukla geleneksel yön¬temlerle çalışan, teknolojik donanım ve bu teknolojilerin kullanımı açısından önemli yetersizliklerin bulunduğu, örgütsel yapıları kuralsız ve düzensiz ola¬rak oluşturulmuş, dağınık bir kitle görünümündedir Bu itibarla, açıkça di¬yebiliriz ki, KOBİ′ler hem ülke ekonomisi hem de dünya ticareti açısından büyük bir potansiyel oluşturmakta ancak KOBİ′lerde büyümeyi engelleyen bir çok faktör göze çarpmaktadır.


Şu gerçek asla unutulmamalıdır: Bir ülke ekonomisinin sağlıklı işleye¬bilmesi için KOBI′lerin sağlıklı bir ortam içinde faaliyette bulunmaları ge¬rekmektedir. Yeni kurulan bir çok işletmenin kuruluşu izleyen kısa bir süre içinde faaliyetine son verdiği araştırmalar tarafından ortaya konulmaktadır.


Türkiye genelinde Küçük ve Orta Büyüklükte İşyerlerinin toplam işyerle¬rine oranının %99 civarında olduğu düşünülürse küreselleşme ve bölgesel entegrasyonların Türkiye üzerindeki olumsuz sonuçlarının olumlu hale geti¬rilmesinde KOBI′lerin kilit rol oynayacağını tahmin etmek hiç te zor olma¬yacaktır.

KOSGEB, 1-50 işçi arası çalıştıranları küçük ölçekli işletme, 51-150 kişi arası çalıştıran işletmeleri ise orta ölçekli işletme olarak tanımlanmaktadır. KOBİ′ler toplam işletmelerin % 99 ′undan fazlasını oluşturmalarına, toplam çalışanların % 58 ′inden fazlasını istihdam etmelerine rağmen katma değer¬deki payları ancak °/o27 civarına ulaşabilmiştir. Bu sonucun oluşmasında KOBI′lerin verimsizlik, sermaye yetersizliği, teknolojik ve eğitimsel yetersiz¬likler gibi sorunlarının rol oynadığı düşünülmektedir.


70.000 adet KOBİ′nin faaliyet gösterdiği Taiwan′da KOBI′lerin küresel pazarda yer edinmeleri amacıyla uygulanan politikalar incelenmeye değer¬dir. Uygulanan bu politikaların sonucunda, Taiwan ′daki KOBİ′ler büyük öl¬çüde rekabet gücü kazanmış ve uluslararası pazarlarda başarılı olmuşlardır.


KOBI′lerin yeni ekonomik düzendeki en büyük eksiklikleri uluslararası pazarda rekabet güçlerinin çok sınırlı bulunmasıdır. Türkiye ekonomisi, bü¬yük sanayi kuruluşlarına sağladıkları yan sanayi ürünleriyle bu kuruluşların daha da gelişmesinde payı olan, gelir dağılımındaki eşitliğe önemli katkıda bulunan, Türkiye′de çalışan nüfusun yaklaşık %70′ini istihdam eden ve sa¬yıca Türkiye′deki işletmelerin %99′undan fazlasını oluşturan KOBI′lerin küresel rekabet yüzünden zarar görmesini göze alamayacağından, gerekli kuruluşlar süratle bu işletmelerin sorunlarına eğilmeli ve ihtiyaç duyulan stratejiler geliştirilmelidir.


Az iş yapıp çok kar etme dönemi bitmiştir, bundan sonra aynı kar oram için daha fazla çalışıp daha kaliteli üretim yapılması gerekmektedir. Bugün, KOBI′lerin ayakta kalabilmeleri için stratejik işbirlikleri yapmaları kaçınıl¬maz hale gelmiştir.


Bu eser; on bölümden oluşmakta ve bunlara ilave olarak onbeş adet ekle birlikte geniş bir içeriğe sahip bulunmaktadır. Özellikle, KOBİ′ler konusunda yayın dünyasında sınırlı sayıda eserin olduğu gözlemlendiğinden, bu çalış¬mamızın ilgililerin ve konuya merak duyanların yeni içeriğiyle dikkatini çeke¬ceğini umuyorum. Uzun bir zamandır takip ettiğim ve doküman topladığım bir konunun kitaplaştırılması aşamasının gerçekleşmesinin bana gurur verdiğini söyleyebilirim. Bu eserde en çokfınans, vergi ve teşvik konuları işlenmekle be¬raber özellikle Avrupa Birliği ile KOBİ′lerin ilişkisi ve mevcut sorunlar ile bunlara ilişkin önerilere de yer verilmiştir. Elbette, daha fazlasını arayanlar için de gelecekte KOBİ′lerle ilgili tüm gelişmeleri ve yenilikleri takip etmeyi misyon hedef olarak seçerken, ülkeme ve insanlarına olan güvenimin açık gös¬tergesinin onların çıtayı daha da yükselteceğine olan inancımdır.

"Ekonominin Dinamosu Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ) Rehberi" başlıklı bu eserin hazırlanması oldukça zaman almasına rağmen, çok çalışarak ve azimle bu aşamaya gelinmiştir. Bir kitabı yazmak; altyapı¬sını hazırlamaktan, doküman toplamaya, araştırma yapmaktan tüm verileri kompoze etmeye, bilgileri tasnifleyerek okuyucuların en fazla gereksinim duyduğu konulara öncelik vererek akıcı ve sade bir dille ifade etmeye kadar farklı pek çok aşamayı bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle, aslında yazarın her eseri kendine özgü karakteristiklerini yansıtır. Kısacası, her ki¬tap yazarının aynasıdır. Bu eserin yayınlanmasında ilgi ve desteğini esirge¬meyen Yaklaşım Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ekrem SARlSU′ya, özenli ve özverili çalışmalarıyla güç ve katkı sağlayan Yaklaşım Yayıncılık çalışanlarına çok teşekkür ederim, kitabımı okuyan ve değerlendi¬ren herkesi sevgi ve selamlarımla kucaklarım.


Ercan ALPTÜRK
Gelirler Başkontrolörü

İÇİNDEKİLER


EKONOMİNİN DİNAMOSU KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTE İŞLETMELER
(KOBİ) REHBERİ


SUNUŞ 5
İÇİNDEKİLER 9
KISALTMALAR 17


BİRİNCİ BÖLÜM
TEMEL ESASLARIYLA KOBİ


I- KOBİ NEDİR? 21
II- KOBİ′LERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 23
III- KOBİ′LERİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR? 24
IV- KOBİ STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI 26


İKİNCİ BÖLÜM
KOBİ′LER İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER



I- KURULUŞ AŞAMASINDA YAPILMASI GEREKENLER 31
A- ESNAF VE SANATKARLAR SİCİL MEMURLUĞU-TESCİL VE İLAN İŞLEMLERİ 31
B- ODALAR 31
C- BELEDİYELER- İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI 31
D- SOSYAL SİGORTALAR KURUMU İŞLEMLERİ- İŞYERİ SİCİL NUMARASININ
ALİNMASİ VE İŞE GİRİŞ BİLDİRGELERİNİN VERİLMESİ 32
E- BAĞ-KUR İŞLEMLERİ- GİRİŞ BİLDİRGELERİNİN VERİLMESİ 32
F- SANAYİ TESİSLERİNİN İNŞAASI VE İŞLETMEYE AÇILMASI SIRASINDA ALIN¬MASI GEREKLİ RUHSATLAR VE HAZIRLANAN BELGELER FABRİKA YERİ
SEÇİMİ, İNŞAAT VE İSKAN RUHSATİ İŞLEMLERİ 32
G- TESİS KURMA İZNİ VE İŞLETME BELGESİ ALINMASI 32
H- TESİS KURULUŞ PROJELERİNİN HAZIRLANMASI 33
I- İŞYERLERİNE SANAYİ ENERJİSİ BAĞLANMASI 33
J- İŞVEREN BİLDİRİMLERİ 34
K- ASANSÖR KULLANMA İZİN BELGESİ İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER 34
L- MOTOR RUHSATI İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER VE İSTENEN BELGELER 34
M- DEVLET KARAYOLLARINA GEÇİŞ YOLU RUHSATI İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER
VE BELGELER 34
N- TABELA VERGİSİ .′ 35
O- DEŞARJ VE ATİK SU BAĞLANTI İZNİ 35

10 İÇİNDEKİLER

P- HAVA EMİSYON İZİN BELGESİ J::.:Z~:::.::.:.:.—. 35
R- SANAYİ SİCİL BELGESİ 35
S- LPG TÜPLERİNİN MUAYENE, DENEY VE BAKIMI YETERLİLİK BELGESİ 36
T- BASINÇLI GAZ TÜPLERİ PERİYODİK MUAYENE, DENEY VE BAKIM YETERLݬ
LİK BELGESİ 36
U- YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER DOLUM VE BAKIM YETERLİLİK BELGESİ 36
V- ÖLÇÜ ALETLERİNİN TAMİR VE AYARINI YAPACAK KİŞİLERE MAHSUS YETKİ
BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN İŞLEMLER 36
Y- ÖLÇÜ ALETLERİNİN MARKA KAYDI VE TİP-SİSTEM ONAYI 36
Z- 4857 SAYILI İŞ KANUNU′NA GÖRE İŞİN DURDURULMASI VEYA İŞYERİNİN
KAPATİLMASİ 36
II- ALINMASI GEREKEN İZİN VE RUHSATLAR 37
A- İŞLETMENİN KURULUŞU SIRASINDA ALINACAK İZİN VE RUHSATLAR 37
III- KAPASİTE RAPORU 37
IV- SANAYİ SİCİLİ 39
V- İMALAT BELGESİ 41
VI- TSE HİZMET YETERLİLİK BELGESİ 41
VII- PATENT TESCİL İŞLEMLERİ 41
VIII- KNOW - HOW VEYA TİCARİ SIRLARIN KORUNMASI 43
IX- TASARIM VE FAYDALI MODEL TESCİL İŞLEMLERİ 44
X- MARKA TESCİLİ İŞLEMLERİ 45
XI- COĞRAFİ İŞLEMLERİ İŞARET TESCİL 46
XII- ENTEGRE DEVRELERİN TOPOGRAFYASININ KORUNMASI 47
XIII- TÜRK GIDA KODEKSİ 47
XIV- GARANTİ BELGESİ VE KULLANIM KILAVUZU DÜZENLEME YETKİSİ 48
XV- İNŞAAT VE İSKAN RUHSATI İŞLEMLERİ 49
XVI- DEŞARJ İZNİ ′. 49
XVII- EMİSYON İZNİ 51
XVIII- SU BAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ İŞLEMLERİN TESİSİ 51
XIX- KARAYOLU BAĞLANTI RUHSATI 51
XX- İŞYERİ KURMA İZNİ 51
XXI- ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ RAPORU-ÇED RAPORU 52
XXII- TEK İMALATÇI VE YED-İ VAHİT BELGESİ 52
XXIII- KOBİ YATIRIMLARINDA FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI 53
XXIV- ERP VE KOBİ′LER 55


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
KOBİ′LERİN NÜANS VE TEŞVİK BOYUTU



I- KOBİ′LERİN EKONOMİDEKİ YERİ NEDİR? 61
II- KOBİ′LERİN FİNANSMAN SORUNLARI 64

İÇİNDEKİLER

11


III- SERMAYE PİYASASINDAN FON ELDE EDİLMESİ AÇISINDAN KOBİ′LER 65
IV- KREDİ GARANTİ FONU NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 67
V- KOBİ′LERDE RİSK SERMAYESİ FİNANSMAN MODELİ 70
VI- KOBİ FİNANSMANINDA FİNANSAL KİRALAMA UYGULAMALARI 71
VII- KOBİ BORSALARI 72
VIII- KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN YATIRIMLARINDA DEVLET YAR¬DIMLARI HAKKINDA KARAR 73
IX- KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN YATIRIMLARINDA DEVLET YAR¬DIMLARI HAKKINDA KARAR VE TEBLİĞ HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASINA
İLİŞKİN GENELGE(GENELGENO:2003/1) 75
X- PROJE PROFİLLERİ VE PROJE BİLİNCİ 76
XI- KOBİ TEŞVİK BELGESİ 77
XII- KOBİ′LERE FİNANSAL DESTEK VE YARDIMLAR 89
XIII- 2006/10921 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR 110
XIV- KOSGEB DESTEKLERİ 118
A- BANKA KREDİ FAİZ DESTEKLERİ 121
1- Kayıtlı Eleman İstihdamını Destek Kredisi 121
2- Kobi İhracat Destek Kredisi 121
3- Deri Sektörü OSB′ye Taşınma Destek Kredisi 122
4- Gıda Sektörü Makine-Teçhizat Destek Kredisi 123
B- BİLİŞİM 123
1- Bilgisayar Yazılım Desteği 123
2- Elektronik İmza Desteği 123
3- E-Ticarete Yönlendirme Desteği 125
4- E-Kobi Bilişim Destek Kredisi 125
C- BÖLGESEL KALKINMA 126
1- Ortak Kullanım Amaçlı Makine-Teçhizat Desteği 126
2- Nitelikli Eleman Desteği 127
3- Yerel Ekonomik Araştırma Desteği 128
4- Altyapı ve Üstyapı Uygulama Projesi Desteği 129
5- KOSGEB Danışmanlık Desteği 129
D- GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRME 130
1- Genç Girişimci Geliştirme Programı 130
2- Genel Girişimcilik Eğitimi 131
3- Yeni Girişimci Desteği 131
4- İş Geliştirme Merkezi Desteği 132
E- KALİTE GELİŞTİRME 133
1- Kalite Geliştirme Destekleri 133
F- PAZAR ARAŞTIRMA VE İHRACATI GELİŞTİRME 134
1 - Milli Katılım Düzeyindeki Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği 134
2- Milli Katılım Dışındaki Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği 134

12

İÇİNDEKİLER
3-
4- Yurt İçi Uluslararası Sanayi İhtisas Fuarlarına Katılım Desteği 135
5- Yurt İçi Sanayi Fuarlarına Katılım Desteği 136
6- Tanıtım Desteği 136
7- Markaya Yönlendirme Desteği 137
G- TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK 138
1- Teknoloji Araştırma Ve Geliştirme Destekleri 138
2- Sınai Mülkiyet Hakları Desteği 139
3- Gıda Sektörü Makine-Teçhizat Destek Kredisi 140
H- ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRME 141
1- İhracat Amaçlı Yurtdışı İş Gezisi 141
2- Eşleştirme Desteği 142
XV- KOSGEB İCRA KOMİTESİ′NİN 2003/18 NO′LU KARARINA İSTİNADEN UYGULA¬
NAN DESTEKLER 143
A- DANIŞMANLIK DESTEĞİ 143
B- CE İŞARETLEMESİNE İLİŞKİN TEST VE GENEL TEST ANALİZ DESTEKLERİ 144
C- TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DESTEĞİ 145
D- BİLGİ AĞLARI VE E-İŞ DESTEĞİ 146
E- ORTAK KULLANIM AMAÇLI MAKİNE-TEÇHİZAT DESTEĞİ 147
F- YEREL EKONOMİK ARAŞTIRMA DESTEĞİ 148
G- ORTAK KULLANIM AMAÇLI MAKİNE-TEÇHİZAT DESTEĞİ 148
H- EĞİTİM DESTEKLERİ 149
I- YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMA DESTEĞİ 150
J- İHRACAT AMAÇLI YURT DIŞI İŞ GEZİSİ PROGRAMI KATILIM DESTEĞİ 151
K- MİLLİ KATILIM DÜZEYİNDEKİ YURTDIŞI FUARLARA KATILIM DESTEĞİ 152
L- YURT DIŞI DAİMİ SERGİ (SHOW-ROOM) KATILIM DESTEĞİ 152
M- YURT İÇİ ULUSLARARASI SANAYİ İHTİSAS FUARLARINA KATILIM DESTEĞİ 153
N- YURT İÇİ KOSGEB BÖLGESEL FUARLARINA KATILIM DESTEĞİ 154
O- İHRACATA YÖNLENDİRME DESTEĞİ 154
XVI- 3.16.2004/7131 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI KAPSAMINDA KOBİ DES¬TEK KREDİ PROGRAMLARI 154
XVII- TÜRKİYE HALK BANKASI KREDİLERİ 155
XVIII- TÜRKİYE KALKINMA BANKASI KREDİLERİ 156
XIX- TÜRK EXİMBANK KREDİLERİ 157
XX- TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI KREDİLERİ .′. 158
XXI- SINAİ YATIRIM BANKASI A.Ş. KREDİLERİ 158
XXII- AVRUPA YATIRIM BANKASI KREDİLERİ 158
XXIII- AVRUPA KONSEYİ KALKINMA BANKASI PROJE KREDİSİ 159
XXIV- ASYA KALKINMA BANKASI KREDİLERİ 160
XXV- DÜNYA BANKASI KOBİ KREDİLERİ 160
XXVI- DİĞER BANKALARIN KOBİ PROJE KREDİLERİ 160
XXVII- ECIP- AVRUPA TOPLULUĞU YATIRIM ORTAKLIĞI PROGRAMI 164

İÇİNDEKİLER 13

XXVIII- KOSGEB AR-GE DESTEKLERİ 164
XXIX- TÜBİTAK/TİDEB AR-GE DESTEKLERİ 164
XXX- EUROKA-TÜRKİYE 166
XXX- TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI-(TTGV) AR-GE DESTEKLERİ 167
XXXII- KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ 168
XXXIII- ÜRETİCİYE TARIMSAL SULAMA KREDİSİ 169
XXXIV- KOSGEB YARARLANICI DURUM TESPİTİ VE YARARLANICI DURUM TESPİT
FORMU (YDTF) 170
XXXV- MALİYE BAKANLIĞI MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ′NÜN KOBİ′LERE YÖNELİK
TEŞVİK UYGULAMASI 172
XXXVI- KOBİ A.Ş.′NİN TEŞVİK UYGULAMALARI 172
XXXVII- ESNAF VE SANATKARUR KEFALET KOOPERATİFLERİ′NİN KOBİ′LERE KATKILARI 173
XXXVIII-KOBİ′LERE ENERJİ DESTEĞİ 173


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
VERGİ, MUHASEBE VE İÇ DEMETİM BOYUTUNDA KOBİ′LER



I- KOBİ′LERİN VERGİSEL BOYUTU.... 179
II- YATIRIMLARDA VERGİSEL TEŞVİKLER 184
A- 193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU′NDA YER ALAN VERGİSEL TEŞVİKLER 184
1- Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası 184
2- Ar-Ge İndirimi 184
3- Yatırım İndirimi İstisnası 185
B- 5422 SAYILI KURUMLAR VERGİSİ KANUNU′NDA YER ALAN VERGİSEL TEެ
VİKLER 185
1- Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası 185
2- Ar-Ge İndirimi 185
3- Yatırım İndirimi İstisnası 185
C- 3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU′NDA YER ALAN VERGİSEL
TEŞVİKLER 186
D- 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU′NDA YER ALAN
VERGİSEL TEŞVİKLER ..186
E- 4737 SAYILI ENDÜSTRİ BÖLGELERİ KANUNU′NDA YER ALAN VERGİSEL
TEŞVİKLER 187
F- 3218 SAYILI SERBEST BÖLGELER KANUNU′NDA YER ALAN VERGİSEL TEެ
VİKLER 187
G- 5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ KANUNU′NDA YER
ALAN VERGİSEL TEŞVİKLER 188
1-Gelir Vergisi Stopajı Teşviki 188
2- Sigorta Primi İşveren Hisselerinde Teşvik 188
3- Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi 188
4- Enerji Desteği 188


14

İÇİNDEKİLER


5- Ar-Ge İndirimi 189
III- KOBİ YATIRIMLARINDA DAMGA VERGİSİ VE HARÇ İSTİSNASI 189
IV- 5084 SAYILI KANUNLA YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ HAKKINDA KA¬NUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 190
V- ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI AÇISINDAN
KOBİ′LER 194
VI- KOBİ′LERDE MALİYET MUHASEBESİ 199
VII- İÇ DENETİM BOYUTUNDA KOBİ′LER 201


BEŞİNCİ BÖLÜM
KOBİ′LER VE AVRUPA BİRİLİĞİNE UYUM SÜRECİ




I- AVRUPA BİRLİĞİ′NDE KOBİ TANIMI NEDİR? 207
II- TÜRKİYE′NİN AVRUPA BİRLİĞİ′NE UYUM SÜRECİNİN KOBİ′LERE ETKİLERİ 208
III- AB MEVZUAT UYUM ÇALIŞMALARI 209
IV- AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYELİK AŞAMASINDA KOBİ′LERLE İLGİLİ MÜZAKERE BAŞLIKLARI 210
V- AB İŞLETMELER ÇOKYILLI PROGRAMI 220
VI- KOBİ′LERİN AVRUPA BİRLİĞİ 6. ÇERÇEVE PROGRAMINA KATILIMI 222
VII- KOBİ′LERİN AVRUPA BİRLİĞİ 7. ÇERÇEVE PROGRAMINA KATILIMI 223




ALTINCI BÖLÜM
DIŞ TİCARET BOYUTUNDA KOBİ′LER



I- KOBİ ′LER VE GÜMRÜK BİRLİĞİ 227
II- KOBİ′LERİN İHRACAT SORUNLARI 230
III- İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI VE DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI KOBİ İH¬RACAT DESTEKLERİ 232
A- TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADESİ 232
B- MARKALAŞMA TANITIM DESTEĞİ 232
C- FUAR DESTEĞİ 232
D- YURT DIŞINDA OFİS-MAĞAZA AÇMA, İŞLETME VE MARKA TANITIM FAALݬ
YETLERİNİN DESTEKLENMESİ 233
IV- SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ VE KOBİ′LER 236
A- FİNANSMAN DESTEKLERİ 237
1- Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Gümrük Muafiyetti İthalat 241
2- Eximbank Kredileri 241
a- Kısa Vadeli İhracat Kredisi 241
b- Yurt Dışı Mağaza Yatırım Kredisi 242
3- Devlet Yardımları Çerçevesinde Sağlanan Destekler 243
4- KDV İadesinde Sağlanan Kolaylıklar 243
V- İHRACATTA KDV İADESİNDE SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİNİN SO¬
RUMLULUĞU 244

İÇİNDEKİLER 15


YEDİNCİ BÖLÜM
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ VE KOBİ′LER



I- KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ 249
II- ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ 250
III- 4652 SAYILI ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KANUNU′NUN İLGİLİ MADDELERİ 253
IV- ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN TEŞVİK, DESTEK VE MUAFݬYETLER 254
A- BAKANLIK KREDİSİ 254
1- Kredi Kapsamı 254
2- Kredi Şartları 254
B- 5084 ve 5350 SAYILI KANUN KAPSAMINDA 254
C- VERGİ MUAFİYETLERİ 255
D- OSB′LERDE YER ALAN İŞLETMELERE 255
1- 5084 ve 5350 Sayılı Kanun Kapsamında 255
2- Yatırımlarda Devlet Yardımları Mevzuatı Kapsamında 255
3- Vergi Muafiyetleri 256
4- KOSGEB Destekleri Kapsamında 256
5- KOBİ Mevzuatı Kapsamında 256


SEKİZİNCİ BÖLÜM
SERBEST BÖLGELER VE DİĞER ÖZEL BÖLGELER AÇISINDAN KOBİ′LER



I- SERBEST BÖLGELERDE UYGULANAN VERGİSEL TEŞVİKLER 259
II- SERBEST BÖLGELER İLE KOBİ′LER ARASINDAKİ İLİŞKİLER 260
III- TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ 261
IV- TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE UYGULANAN VERGİ TEŞVİKLERİ 263
V- TEKNOPARKLAR 267
VI- ENDÜSTRİ BÖLGELERİ 268


DOKUZUNCU BÖLÜM
KOBİ′LERİN SORUNLARINA İLİŞKİN ÖNERİLER


ONUNCU BÖLÜM
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU TASARISI′NDA KOBİ′LER


EKLER:
EK-1: İNTERNETTE KOBİ′LERLE İLGİLİ WEB SİTELERİ 287
EK-2: 2006 YILINDA İLLERE GÖRE KOBİ YATIRIMLARI 288
EK-3: ÜLKEMİZDEKİ KOBİ TANIMLARI TABLOSU 289

16

İÇİNDEKİLER



EK-4: KOBİ′LERİN TANIMI, NİTELİKLERİ VE SINIFLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNETME¬
LİK 290
EK-5: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ LİSTESİ 305
EK-6: 5569 SAYIL! KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERİN MALİ SEKTÖRE
OLAN BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 314
EK-7: FİNANSAL YENİDEN YAPILANDIRMA ÇERÇEVE ANLAŞMALARININ ONAYLAN¬
MASI, KABULÜ VE UYGULANMASINA İLİŞKİN GENEL ŞARTLAR HAKKINDA YÖ¬
NETMELİK 319
EK-8: 443 SERİ NO′LU TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ 326
EK-9: BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU ÇERÇEVESİNDE KOSGEB KURUM DOSYA PLANI 337
EK-10: KOBİ DESTEKLERİ TABLOSU 345
EK-11: YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARINDA YÖRELER 346
EK-12: 1. DERECEDE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELER 347
EK-13: KOBİ′LER İHRACATI GELİŞTİRME DESTEKLERİ TABLOSU 348
EK-14: TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ 353
EK-15: KOSGEB TARAFINDAN DESTEKLENEN 2008 YİLİ OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE
DÜZENLENECEK YURTİÇİ FUAR TEDARİKÇİ VERİ TABANI 354
EK-16: SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ LİSTESİ 364
EK-17: SEKTÖREL DİŞ TİCARET ŞİRKETLERİNİN STATÜSÜNE İLİŞKİN 2004/4 SAYILI
TEBLİĞ 367
EK-18: SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİNİN STATÜSÜNE İLİŞKİN 2005/7 SAYILI
TEBLİĞ 380
EK-19: SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİNİN STATÜSÜNE İLİŞKİN 2004/4 SAYILI
TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 2006/13 SAYILI TEBLİĞ 382
EK-20: 5084 SAYILI YATIRIMLARIN VE İSTİHDAMIN TEŞVİKİ İLE BAZI KANUNLARDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 384
EK-21: HAZİNEYE, KATMA BÜTÇELİ KURULUŞLARA, BELEDİYELERE VEYA İL ÖZEL İDARELERİNE AİT ARAZİ VEYA ARSALARIN GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLERE DEVRİNE YÖNELİK YÖNETMELİK ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YER ALAN PARSELLERİN GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLERE BEDELSİZ TAHSİSİNE
İLİŞKİN YÖNETMELİK 392
EK-22: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YER ALAN PARSELLERİN GERÇEK VEYA
TÜZEL KİŞİLERE BEDELSİZ TAHSİSİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK VE BU YÖNETME¬
LİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 401
EK-23: ENERJİ DESTEĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN 2004/1 NO′LU YÖNETMELİK 417
EK-24: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İLE İLGİLİ DİĞER YÖNETMELİKLER LİSTESİ 427
EK-25: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ TEBLİĞLER LİSTESİ 429
EK-26: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ VERGİ MUAFİYETLERİ TABLOSU 430
EK-27: KOSGEB TARAFINDAN OSB′LERDEKİ İŞLETMELERE SAĞLANAN ÜSTYAPI PRO¬
JE DESTEĞİ 431
EK-28: KOBİ TEŞVİK UYGULAMASI KAPSAMİNDA OSB′LERDEKİ KOBİ′LERE SAĞLANAN
YATIRIM KREDİSİ 432
KAYNAKÇA 435