Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

İsviçre Borçlar Kanununun İktibasının 80.Yılında İsviçre Borçlar Hukukunun Türk Ticaret Hukukuna Etkileri - ALİ DURAL

İsviçre Borçlar Kanununun İktibasının 80.Yılında İsviçre Borçlar Hukukunun Türk Ticaret Hukukuna Etkileri - ALİ DURAL

- Vedat Kitapçılık

Sayfa Sayısı
:  
747
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786054002559

1.050,00 TL










                            ÖNSÖZ

"Bu çalışma, Galatasaray Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen “İsviçre Borçlar Kanunu’nun İktibasının 80. Yılında İsviçre Borçlar Hukuku’nun Türk Ticaret Hukuku’na Etkileri” başlıklı proje çerçevesinde hazırlanmıştır.

Başkanlığını üstlendiğim bu projeye, Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı’nın tüm öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri katılmıştır. Yedi akademisyenin katkı sağladığı bu çalışma, her bir akademisyen tarafından kaleme alınan makalelerden oluşmakla birlikte, çalışmanın bütünlüğü konusunda özen gösterilerek tüm çalışmaların ortak bir eksende hazırlanmasına gayret edilmiştir. Bu eksen, çalışmanın başlığından da anlaşılacağı üzere İsviçre Borçlar Hukuku’nun iktibasından itibaren Türk Ticaret Hukuku üzerindeki etkileridir. Büyük Atatürk’ün gerçekleştirdiği hukuk devriminde Türk Özel Hukuku açısından kaynak hukuk olarak benimsenen İsviçre Hukuku; Medenî Hukuk, Borçlar Hukuku, Medeni Usul Hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarına ilişkin kanunların iktibasıyla Türk Hukuku üzerinde oldukça kapsamlı bir etki yaratmıştır.

Kuşkusuz ki, bu etkinin bütün cepheleriyle tek bir bilimsel çalışmada incelenebilmesi mümkün değildir. Bu gerçek gözönünde bulundurulduğunda, sözkonusu çalışmanın iki yönden sınırlandırılması zorunlu olmuştur: İlk sınırlama, inceleme alanlarını ilgilendirmektedir. Çalışmada İsviçre-Türk Hukuk sistemleri arasındaki etkileşim, Ticaret Hukuku’nun en dinamik alanları olan Ticari İşletme Hukuku ve Anonim Ortaklıklar Hukuku bağlamında ele alınmıştır. İkinci olarak, çalışmada bir mevzuat karşılaştırması yapmak yerine yaşayan hukuktan hareket edilmiş; İsviçre bilimsel ve yargısal içtihatlarının Türk bilimsel ve yargısal içtihatları üzerindeki etkilerinin araştırılmasına önem verilmiştir. Böylelikle eserde yer alan tüm makaleler, İsviçre ve Türk pozitif hukukundaki paralellikten hareketle yargı içtihatlarının geçirdiği evrime ve bu evrimin öğretinin görüşlerine yansımasına odaklanmıştır.

Bu amaca yönelik olarak Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Fonu’nun desteğiyle Anabilim Dalımızın mensupları tarafından 2007 yılının Haziran ayında İsviçre Lozan’da bulunan Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü’nde kapsamlı bir kaynak taraması gerçekleştirilmiş; bu çalışmadan hareketle 13 Kasım 2007 tarihinde Üniversitemizde bir konferans düzenlenmiştir. Anabilim Dalımızın tüm öğretim üyelerinin ve araştırma görevlilerinin tebliğ sunduğu “Türk Ticaret Kanunu’nun 50. Yılında İsviçre-Türk Hukuku Uygulamaları” başlıklı konferansta, ayrıca İsviçre’li öğretim üyeleri Prof. Dr. Roland Von Büren “Quelques problemes relatif au conseil d’administration”, Prof. Dr. Walter Stoffel ise “Assemblée generale et droit des actionnaires” başlıklı tebliğleri sunmuştur.

Söz konusu kaynak ve karar tarama çalışması ve konferansın getirdiği bilimsel birikimlerden yararlanılarak hazırlanan bu çalışma, üç yıllık bir emeğin ürünüdür. İsviçre Hukuku’nun Türk Ticaret Hukuku üzerindeki etkilerinin arttığı alanlardan biri de, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’dır. Kamuoyunun kanunlaşacağına yönelik ciddi beklentiler taşıdığı Tasarı, kamuoyuna açıklandığı 2005 yılından bugüne değin birçok değişiklik geçirmiş; bir kısım maddelerinin geçtiği Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda da bazı değişikliklere uğramıştır. Sözkonusu değişiklikleri yansıtmamak, iki hukuk sisteminin karşılaştırıldığı bu çalışmayı eksik kılardı. Bu nedenle, TTK Tasarısı ve bu Tasarı’nın geçirdiği tüm dönüşümler de çalışmaya yansıtılmıştır."



    İÇİNDEKİLER



    I - TİCARİ İŞLETME HUKUKU
    Prof. Dr. Hamdi Yasaman: Haksız Rekabet Hukukunun Amacı ve Kapsamı
    Dr. Fülürya YUSUFOĞLU: Haksız Rekabetin Oluşmasının Şartlarından Biri Olarak Haksız Rekabet Oluşturan Fiilin Türkiye'de Sonuç Doğurması - Türk ve İsviçre Hukuklarında Karşılaştırmalı Reklamlar - Seçici Dağıtım Zincirinin ve Tek Satıcılığın Haksız Rekabet Hükümlerine Göre Korunması Sorunu
    Prof. Dr. Ercüment ERDEM: Türk ve İsviçre Hukuklarında Denkleştirme Talebi
    II - ŞİRKETLER HUKUKU
    Yrd. Doç. Dr. H. Ali DURAL: Anonim Şirket Yönetim Kurulunda Temsil Edilme Hakkı - Anonim Şirket Yönetim Kurulunun Toplantı ve Karar Yetersayıları
    Ar. Gör. Sinan YÜKSEL: Yönetim Kurulu Üyelerinin Hukuki Sorumluluğunun Şartlan ve Yargının Bunlara Yaklaşımı
    Prof. Dr. Ercüment ERDEM: Türk ve İsviçre Hukuklarında Eşit İşlem İlkesi
    Dr. Tolga AYOĞLU: Anonim Ortaklıkların Kendi Paylarını İktisap Etmeleri ve Karşılıklı Katılmalar Meselesi
    Dr. S. Anlam ALTAY: Türk ve İsviçre Anonim Ortaklıklar Hukuku'nda Esas Sözleşmesel Bağlam
    Dr. Tolga AYOĞLU: İzahnameden Doğan Sorumluluk - Yeni Pay Alma Hakkının Sınırlandırılması ve Kaldırılması
    Prof. Dr. Hamdi YASAMAN: Anonim Ortaklıkların Haklı Nedenle Feshi - Anonim Ortaklıkta Tasfiyeden Dönme