Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (0)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

İnfaz Aşamasında İnfaz Hakimliğinin ve Esas Mahkemesinin Görev Yetkileri

İnfaz Aşamasında İnfaz Hakimliğinin ve Esas Mahkemesinin Görev Yetkileri



Sayfa Sayısı
:  
290
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2016
ISBN NO
:  
9786050500356

300,00 TL











 


 


GİRİŞ


 


Modern ceza infaz sisteminin temel amacı, hükümlünün sosyalleşmesini teşvik etmek, yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmak, böylece özel ve genel önlemeyi sağlamak ve toplumu suça karşı korumaktır. Ceza hukuku alanında insana değer veren düşüncenin etkinlik kazanmasıyla birlikte hapis cezalarının her zaman iyi sonuç vermediği, hükümlünün toplumla bütünleşmesini gerçekleştirmede yeterli etkiyi yapmadığı, infaz rejimlerinde hükümlünün iyileştirilmesi ve topluma yeniden kazandırılmasına imkân sağlayacak değişiklikler yapılması gerektiği yönündeki görüşler, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren tartışılmaya başlanmıştır. Cezanın amacı ve nitelikleri konusundaki bu görüşler, yeni yöntem ve kurumların da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tüm bu çabalara rağmen, kısa ve uzun süreli hürriyeti bağlayıcı cezaların kötü etkileri ortadan kaldırılamamıştır. Yapılan kriminolojik araştırmalar da, hükümlünün kişiliğine bilimsel yöntemlerle yaklaşılması ve uygulamalarda değişiklikler yapılması gerektiği düşüncelerini doğrulayıp desteklemiştir.


 


Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümleri, ceza adalet sistemi içerisinde yapılan yargılama sonucunda verilen kararların, mevzuat hükümlerine göre kesinleşmesi sonucunda yerine getirilmesi, başka bir anlatımla infazına ilişkin usul ve esasları içeren düzenlemeleri oluşturmaktadır.


 


Ceza muhakemesi hukuku anlamında “hüküm” olarak adlandırılan kararlar, infaz hukukunun yetki alanı içerisinde kalmaktadır. Penoloji bilimi bakımından infaz makam veya mercilerince yerine getirilecek karar veya hükümler, icraî nitelikte olmak durumundadır. Esasen, ceza adalet sistemini tamamlayan ve bütünün bir parçası olarak kabul edilen penoloji biliminin bu niteliği, infaz makam ve mercilerince yapılacak işlem ve faaliyetlerin ayrıntılı olarak düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır.


 


Maddî ceza hukuku anlamında işlenen bir suç karşılığı uygulanacak yaptırımın ne şekilde yerine getirileceği, infazla görevli makam ve mercilerce gözetilecektir. Ancak, hemen belirtmek gerekir ki infaz yetki ve görevi, sadece kesinleşmiş karar veya hükümlerle sınırlı değildir. Örneğin, ceza muhakemesinde soruşturma veya kovuşturma evrelerinde şüpheli veya sanığın özgürlüğünü kısıtlayan nitelikteki koruma tedbirleri bakımından da aynı esaslar uygulanacaktır. Soruşturma veya kovuşturma evrelerinde verilen hüküm ve kararlar bakımından mahkeme veya hâkimliklerin dar ve teknik anlamda madde itibariyle yetkilerinin kanunî düzenleme ile belirlenmesi ve bunun sonucu olarak da mahkeme veya hâkimliklerin kendi yetki alanları içerisinde fonksiyonel anlamda uzmanlaşmış merci statüsünde olmaları, ceza adalet sisteminin çok eskiden beri istediği bir amaçtır. Esasen, bu uzmanlaşma unsuru, ceza adalet sisteminin tamamlayıcı bir parçası olan infaz işlem ve faaliyetleri bakımından da zorunluluk arz etmektedir.


 


Nitekim bir cezaî uyuşmazlığın sonucunda verilmiş olan hüküm veya kararların kapsam, nitelik ve nicelik itibariyle ne şekilde yerine getirileceği, yerine getirilme sırasında doğabilecek tereddüt ya da sorunların ne şekilde çözüme kavuşturulabileceği tamamen teknik ve uzmanlık gerektiren bir hukuk bilgisini gerektirmektedir. Nitekim böyle bir uzmanlık gerektiren alanda kovuşturma makamı olarak görev yapan mahkeme veya hâkimliklerden aynı uzmanlığın gerektirdiği bilgi veya öngörüyü beklemek uygun olmayacaktır. Ülkemizde de infaz aşamasında verilecek kararların uzmanlaşmış mahkemelerce verilmediği ve uygulamada bazı eksiklikler ve tereddütlerin olduğu bilinmektedir.


 


Diğer taraftan 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu, infaz tüzüğü ve yönetmeliklerde ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin hükümler bulunmakla birlikte birçok farklı torba yasada da infazla ilgili hükümler yer almaktadır. Ancak bu durum uygulama birliğinde sıkıntılara yol açtığından infaz sistemimiz yeniden ele alınarak tek bir mevzuatta düzenlenmesi gerektiği de bir gerçekliktir.


 


İnfaz hukuku mevzuatında yapılan değişiklikler tüm Türkiye'de aynı cezayı almış hükümlüler hakkında aynı şekilde uygulanması temel amaçtır. Mevzuatta yer alan hükümlerin birbiri ile çelişmemesi de bir gerekliliktir. Bu noktada uygulama birliğini sağlayıcı değişiklikler yapılmasına özen gösterilmelidir.


 


Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenen temel amaç öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün yeniden topluma kazandırılmasını sağlamak olmalıdır. Bu amaçların gerçekleşebilmesi için infaz hukuku konusunda hazırlanan kanun, tüzük ve yönetmeliklerin açık, net, anlaşılabilir, etkin ve uygulanabilir olması gerekir.


 


Mevzuatın güncel ve uygulanabilir olmasının yanında bu mevzuat hükümlerini uygulayacak mahkemelerin ve bu mahkemelerin verdikleri kararlara karşı yapılan itirazları inceleyecek mercilerin de bu alanlarda uzmanlaşması, uygulama birliğini sağlayıcı kararlar almaları, içtihat birliğini sağlamaları önem arz etmektedir. Türk ceza yargılamasında infaz aşamasında alınacak kararlar noktasında infaz hakimliğinin görevli kılındığı alanlar olduğu gibi esas mahkemesinin görevli kılındığı alanlar mevzuatta belirlenmiştir. Buna göre bir kısım işlemler infaz hakimliği tarafından bir kısım işlem ve kararlar ise esas mahkemesi tarafından yerine getirilmektedir.


 


İnfaz hukukuna ilişkin mevzuatın tek bir kanunda toplanmamış olması ve dağınık bir yapı arz etmesi uygulamada sorunlara neden olsa da buna ilişkin güncel bir mevzuat çalışması yapılıp özellikle infaz aşamasında karar mercii olacak merciin tekleştirilmesi sağlanması gerekmektedir. Bu noktada Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “İnfaz Hakimliği Kanununda Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” önemli düzenlemeler içermektedir.


 


Mevcut çalışmada infaz hukukuna ilişkin mevzuat hükümleri dikkate alınmak suretiyle cezaların infaz aşamasında infaz hakimliğinin ve esas mahkemesinin görev alanlarına giren hususlar ele alınacaktır. Bu konular ele alınırken ilgili mevzuat hükümleri ile birlikte Yargıtay’ın uygulama ve içtihatları ile yeri geldiğince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili konuya ilişkin kararlarına yer verilecektir. Bu kapsamda birinci bölümde infaz hukukuna ilişkin temel kavramlar ve cezaların infazı usulü genel hatlarıyla ele alındıktan sonra ikinci bölümde infaz hakimliğinin görev alanına giren konular, üçüncü bölümde ise hükmü veren esas mahkemesinin görev alanına giren hususlar ele alınacaktır.


 


 


İÇİNDEKİLER


 


İÇİNDEKİLER 9


 


KISALTMALAR 19


 


GİRİŞ 21


 


I. BÖLÜM


 


İNFAZ HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR ve  CEZALARIN İNFAZI USULÜ


 


A. CEZA İNFAZ KAVRAMI VE TEMEL İLKELER 25


 


a. Kavram 25


 


b. Ceza İnfaz Hukukunun Amacı 26


 


c. İnfaz Hukukunda Temel İlkeler 29


 


d. Cezanın İnfazının Başlaması ve İnfazın Denetimi 31


 


B. CEZALARIN İNFAZI USULÜ 33


 


a. Adli Para Cezalarının İnfazı 33


 


aa. Adli Para Cezalarının Özellikleri 33


 


bb. Adli Para Cezalarının İnfazı Usulü 37


 


aaa.  Adli Para Cezasının İnfazı İçin Tebliğ Edilmesi 37


 


bbb.  Tebliğe Rağmen Adli Para Cezasının Ödenmemesi Nedeniyle Hapse Çevrilmesi 38


 


ccc.  Adli Para Cezasından Çevrilen Hapsin İnfazına 


 


Ara Verilmesi ve Koşulları 44


 


ddd.  Tutuklulukta Geçen Sürenin Adli Para Cezasından Mahsubu 45


 


b. Hapis Cezalarının İnfazı 45


 


aa. Hapis Cezalarının İnfazında Esas Alınacak Temel İlkeler 45


 


bb. Hapis Cezalarının İnfazı Usulü 46


 


aaa. Genel Olarak 46


 


bbb. Mevkufen İnfaz Durumu (Tutukta Geçirilen İnfaz) 47


 


ccc. Hükümlü Hakkında Çağrı Kâğıdı veya


 


Yakalama Emri Düzenlenmesi 48


 


ddd. Hükümlünün Cezaevine Konulması 49


 


cc.  Asker Kişilerin Hapis Cezalarının İnfazı 49


 


c. Çocukların Cezalarının İnfazında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 50


 


aa. Genel Olarak 50


 


bb. Adli Para Cezasına veya Seçenek Yaptırımlara Çevrilen Kısa Süreli Hapis Cezalarının İnfazı 51


 


II. BÖLÜM


 


İNFAZ HAKİMLİĞİNİN GÖREV VE YETKİLERİ


 


A. İNFAZ HAKİMLİĞİNİN KURULUŞ VE YARGI ÇEVRESİ 53


 


a. Genel Olarak İnfaz Hakimliği Kavramı ve Statüsü 53


 


b. İnfaz Hakimliklerinin Kuruluş ve Yargı Çevresi 53


 


aa.  İnfaz Hakimlerine Puan verilmesi 54


 


bb.  Esas Defterine mi Yoksa Değişik İşler Defterine mi Kayıt Yapılacağı Hususu 55


 


cc.  Mütalaanın Kimden Alınacağı Sorunu 56


 


B. İNFAZ HAKİMLİKLERİNİN GÖREVLERİ 57


 


a. Genel Olarak 57


 


b. Görev Alanının İyi Belirlenmesi ve İdare Aleyhine Yetki Gaspı Yapılmaması 58


 


c. İnfaz Hakimliklerine Talimat  Yazılması Yerine SEGBİS’in Kullanılması 58


 


d. İnfaz Hakimliği Kanunu’ndan Kaynaklanan Görevler 58


 


C. HÜKÜMLÜLERİN HAKLARINA YÖNELİK İHLALLERDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR VE İNFAZ HAKİMİNİN GÖREVİ 59


 


a. Genel Olarak 59


 


b. Hükümlülerin Bulunduğu Koşullardan Kaynaklanan Sorunlar 61


 


c. Eşcinsel Hükümlülere Yönelik Tedbirlerden Kaynaklı Şikâyetler 65


 


d. Hükümlünün Telefonla Görüşme Hakkı 69


 


e. Hükümlünün Mektup, Faks ve Telgrafları Alma ve Gönderme Hakkı 74


 


f. Süreli veya Süresiz Yayınlardan Yararlanma Hakkı 78


 


g. Hükümlülerin Nakillerine İlişkin İşlem ve Kararlara Karşı Şikâyet Yoluna Başvurulabilmesi 80


 


aa.  Genel Olarak 80


 


bb.  Nakillerde Alınacak Tedbirler 80


 


cc. Açık Cezaevlerine Nakillerde Yaşanan Sorunlar 81


 


h. Hükümlülerin Ziyaretçi Hakkı 82


 


aa. Genel Olarak 82


 


bb. Avukatların Ziyareti 84


 


cc. Mahrem Görüşme 85


 


dd. Ziyaretçi Değişimi ve Koşulları 85


 


i. Yasak Eşya Sokma 89


 


j. Hediye Alma Hakkı 90


 


k. Hükümlülerin Açlık Grevine Başvurması 92


 


aa. Genel Olarak Açlık Grevi Kavramı 92


 


bb. Açlık Grevinden Dolayı Disiplin Cezası Verilmesinin Koşulları 94


 


l. Hükümlülerin Dini İbadetleri 95


 


m. Çocuk Hükümlülerin Durumunun Değerlendirilmesi 96


 


aa.  Genel olarak 96


 


bb.  Çocuklara Uygulanacak Disiplin Tedbir ve Cezaları 99


 


cc.  Cezaevindeki Çocuklara Karşı Zor Kullanılması 100


 


dd.  Çocuklara Odaya Kapatma Cezası Verilmesi 103


 


ee.  Kelepçe Takılması 104


 


ff.  Çıplak Arama 104


 


n. Cezaevlerinin Denetiminin Hak İhlallerini Önlemede Etkisi 105


 


aa. İdari Denetim 106


 


bb. Ulusal Kurumlar Tarafından Yapılan Denetimler 107


 


aaa.  İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Tarafından Yapılan Denetim 107


 


bbb.  Türkiye İnsan Hakları Kurumu Tarafından Yapılan Denetim 108


 


cc.  Uluslararası Kurumlar Tarafından Yapılan Denetimler 108


 


dd.  Yargı Yoluyla Denetim 109


 


ee. Sivil Toplum ve İzleme Kurulları Tarafından Yapılan Denetim 110


 


D. İNFAZ HAKİMİNİN DENETİMLİ SERBESTLİK İNFAZ SİSTEMİNDEN KAYNAKLANAN GÖREVLERİ 111


 


a. Genel olarak Denetimli Serbestlik Kurumu 111


 


b. Denetimli Serbestlik Yoluyla Cezaların İnfazının Genel Şartları 113


 


aa.  Cezanın Açık Ceza İnfaz Kurumunda İnfaz Ediliyor Olması 113


 


aaa.  Doğrudan Açık Ceza İnfaz Kurumuna Alınan Hükümlüler 114


 


bbb.  Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki Hükümlülerin


 


Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılması 119


 


ccc.  Hükümlünün Açık Cezaevinden Kapalı Cezaevine Alınması Kararının Onanması 121


 


ddd.  Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılamayacak Hükümlüler 125


 


bb.  Açık Ceza İnfaz Kurumunda Altı Ay Kesintisiz Olarak Kalmış Olmak 129


 


cc.  Hükümlünün Koşullu Salıverilmesine Bir Yıl veya Daha Az Süre Kalması 130


 


dd.  Hükümlünün İyi Halli Olması 133


 


ee.  Hükümlünün Talepte Bulunması 134


 


c. Bazı Özel Durumlar Bakımından Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulü 135


 


aa.  Çocuk Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması 135


 


bb.  Küçük Çocuğu Bulunan Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması 136


 


cc.  Hastalık, Engellilik Veya Kocama Nedeniyle Hayatlarını Yalnız İdame Ettiremeyen Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması 137


 


dd. Adli Para Cezalarından Ödenmemesinden  Dolayı Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması 138


 


ee.  Disiplin Hapislerinde Denetimli Serbestliğe Ayrılmanın Mümkün Olmaması 139


 


d. Hükümlünün Denetimli Serbestliğe Ayrılmasına Karar Verme Görevi 140


 


aa.  Genel olarak 140


 


bb.  Cumhuriyet Savcısından Görüş Alınıp Alınmayacağı Sorunu 143


 


e. Denetimli Serbestlik Kararının Değiştirilmesi, Durdurulması veya Kaldırılması 144


 


f. Denetimli Serbestlik Tedbirini İhlal Nedeniyle Hükümlünün Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna Alınmasına Karar Verilmesi 147


 


aa.  Genel olarak 147


 


bb.  Belirlenen Sürede Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne Müracaat Edilmemesi 148


 


cc.  Hükümlü İçin Belirlenen Yükümlülüklerin İhlal Edilmesi 148


 


dd.  Hükümlünün Kendi İsteği ile Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulanmak Suretiyle Cezasının İnfazından Vazgeçmesi 149


 


g. Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün İşlemlerine Karşı  İtiraz Yoluna Başvurulması 150


 


h. Hükümlünün Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünü Tamamlaması 152


 


i. Hükümlünün Denetimli Serbestlikte Cezasını İnfaz Ederken Yeni Bir İlamının Gelmesi 152


 


j. Hükümlünün Denetimli Serbestlikte Cezasını İnfaz Ederken Yeni Bir Suçtan Tutuklanması 154


 


k. Denetimli Serbestliğe Ayrılan Hükümlünün Vesayet Durumu 154


 


E. İNFAZ HAKİMİNİN DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ KANUNU’NDAN KAYNAKLANAN DİĞER GÖREVLERİ 155


 


aa.  Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin Temel Görevleri ve İnfaz Hakimliğine Yansımaları 155


 


aaa.  Adli Kontrol Karlarının İnfazına İlişkin Görevleri 157


 


bbb.  Esas Hükümle Birlikte Verilen Seçenek Yaptırımlar, Yükümlülükler ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına İlişkin Görevleri 157


 


ccc.  Koşullu Salıverilme Sonrası Görevler 158


 


ddd. Mükerrirlerin  Cezalarının İnfazı Konusundaki Görevleri 158


 


bb.  Denetimli Serbestlik Koruma Kurullarının Temel Görevleri ve İnfaz Hakimliğine Yansımaları 159


 


F. HÜKÜMLÜLERE VERİLEN DİSİPLİN CEZALARI VE İTİRAZ USULÜ 160


 


a. Genel Olarak 160


 


b. Disiplin Cezaları ve Tedbirleri 164


 


aa.  Kınama Cezası 165


 


bb.  Bazı Etkinliklere Katılmaktan Alıkoyma 165


 


cc.  Ücret Karşılığı Çalışılan İşten Yoksun Bırakma 166


 


dd.  Haberleşme veya İletişim Araçlarından Yoksun Bırakma veya Kısıtlama 166


 


ee.  Ziyaretçi Kabulünden Yoksun Bırakma 167


 


ff.  Hücreye Koyma 168


 


c. Çocuk Hükümlüler Hakkında Uygulanabilecek Disiplin Tedbir ve Cezaları 173


 


aa.  Genel Olarak 173


 


bb.  Çocuk Hükümlüler Hakkında Uygulanabilecek Disiplin Cezaları 174


 


d. Disiplin Soruşturmasının Usul ve Esasları 178


 


aa. Genel Olarak 178


 


bb. Hükümlünün Savunmasının Alınması 179


 


cc. Disiplin Soruşturmasının Sonuçlandırılması 179


 


dd.  Cezaevi İdaresince Geçici Tedbirler Alınması 183


 


e. Şikâyet ve İtiraz 183


 


aa. Genel Olarak 183


 


bb.  Savunma Alınması Zorunluluğu 186


 


f. Disiplin Cezalarının İnfazı 187


 


g. Disiplin Cezalarının Kaldırılması 188


 


h. Disiplin Cezasını Gerektiren Eylemlerin Tekrarı 189


 


i. Disiplin Cezalarının Sonuçları 191


 


G. İNFAZ HAKİMLİĞİNE YAPILACAK ŞİKÂYETLER VE USULÜ 193


 


a. Genel Olarak 193


 


b. Şikâyet Yoluna Başvurunun İnfaza Etkisi 195


 


c. İnfaz Hakimliğince Şikâyet Üzerine Verilen Kararlar 195


 


d. Duruşma Yapılması Gereken Haller 195


 


e. İnfaz Hakiminin Vereceği Kararlar ve Başvurulabilecek Yasa Yolları 195


 


aa.  İnfaz Hakimliğinin Vereceği  Karar Çeşitleri 195


 


bb.  İnfaz Hakimliğinin Kararlarına Karşı Başvurulabilecek Kanun Yolları 198


 


f. İnfaz Hakimliği Kararlarında Vekâlet Ücretine  Hükmedilmesi 199


 


III. BÖLÜM


 


İNFAZ SÜRECİNDE ESAS MAHKEMESİNİN GÖREV VE YETKİLERİ


 


A. GENEL OLARAK ESAS MAHKEMESİNİN İNFAZ AŞAMASINDAKİ GÖREVLERİ 201


 


B. İNFAZDA TEREDDÜT VE UYARLAMA KARARLARININ ALINMASI 201


 


a. Genel Olarak 201


 


b. Lehe Yasa ve Uyarlama Talepleri 202


 


c. İnfazda Tereddüt Halleri 206


 


C. HAPİS CEZASININ İNFAZININ ERTELENMESİ 207


 


a. Genel Olarak İnfazın Ertelenmesi 207


 


b. Hapis Cezasının İnfazının Hastalık Nedeniyle Ertelenmesi 207


 


aa. Akıl Hastalarının Durumu 207


 


bb. Hükümlünün Gebelik ve Doğum Durumu 208


 


cc. Hastalık Nedeniyle Hayatını Yalnız İdame Ettiremeyen Hükümlünün İnfazının Ertelenmesi 209


 


dd. Erteleme Kararının Kaldırılması ve Erteleme Taleplerinin Reddi İle Başvurulabilecek Kanun Yolları 209


 


c. Hükümlünün İstemiyle İnfazın Ertelenmesi 210


 


aa. Genel Olarak 210


 


bb. İnfaza Ara Verme 210


 


cc. Ertelemeye Karar Verecek Mercii 211


 


dd. Erteleme Talebi Konusundaki Karara Karşı Başvurulabilecek Kanun Yolu 212


 


ee. Erteleme Kararının Geri Alınması 214


 


ff. Güvence Talep Edilmesi 214


 


gg. Erteleme Talep Edemeyecekler 215


 


hh. Erteleme Talebinin Reddi ve Başvurulabilecek Kanun Yolu 215


 


d. Akıl Hastalığı Dışında Ruhsal Rahatsızlığı Olan Hükümlülerin Cezalarının İnfazı 216


 


e. Asker Kişilerin Cezalarını Ertelenmesi 216


 


f. Hapse Çevrilen Adli Para Cezalarının Ertelenmesi Talebi 217


 


D. İÇTİMA KARARLARININ ALINMASI 217


 


a. Genel Olarak 217


 


b. İçtima Uygulamasının Usul ve Esasları 220


 


c. Görevli Mercii 223


 


E. ADLİ KONTROL KARARININ ESASINA İLİŞKİN TALEPLER 223


 


a. Genel Olarak 223


 


b. Adli Kontrol Kararların İnfazı 225


 


F. KOŞULLU SALIVERME KARARI VERİLMESİ 225


 


a. Genel Olarak 225


 


b. Koşullu Salıverilmenin Koşulları 226


 


aa.  Cezasının Belirlenen Kısmını Cezaevinde İnfaz Edilmiş Olması 115


 


aaa.  Genel Olarak 226


 


bbb.  Mükerrirlik Halinde Şartla Tahliye Tarihi 227


 


ccc.  Suç İşlemek İçin Örgüt Kurmak veya Yönetmek ya da Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde İşlenen Suçlarda Koşullu Salıverme Tarihi 227


 


ddd.  Seçenek Yaptırımlara Çevrilmiş Hapis Cezasının


 


İhlal Nedeniyle İnfazında Şartla Tahliye 228


 


eee.  Çocukların Cezalarının İnfazında Koşullu Salıverilme Tarihi 229


 


bb. Hükümlünün İyi Halli Olması 230


 


c. Kararırın Verilmesi 232


 


d. Denetim Süresinin ve Tedbirlerinin Belirlenmesi 234


 


e. Koşullu Salıverilmeden Faydalanamayacaklar 235


 


f. Koşullu Salıverilme Kararının Geri Alınması 236


 


aa.  Hükümlünün, Denetim Süresinde Hapis Cezasını Gerektiren Kasıtlı Bir Suç İşlemesi 236


 


bb.  Hükümlünün Denetim Süresi İçerisinde Yükümlülüklere Aykırı Hareket Etmesi 239


 


cc.  Geri Alma Kararının Sonuçları 240


 


dd.  Koşullu Salıverilme Kararının Geri Alınmasına  Karar Verecek Mercii 243


 


G. ÖZEL İNFAZ USULLERİNİN UYGULANMASI TALEPLERİ 244


 


a. Genel Olarak 244


 


b. Özel İnfaz Usulleri 245


 


aa. Cezanın Hafta Sonu veya Geceleri İnfaz Edilmesi 245


 


bb. Cezanın Konutta İnfaz Edilmesi 245


 


c. Görevli Mahkeme 246


 


H. MÜDDETNAMEYE İTİRAZ 246


 


a. Genel Olarak Müddetname Kavramı 246


 


b. Müddetname Hesaplamaları ve İtiraz 247


 


İ. MAHSUP TALEPLERİ 252


 


a. Genel Olarak 252


 


b. Mahsubun Yasal Dayanakları 252


 


c. Hastanede Geçen Sürenin Cezadan İndirilmesi 258


 


d. Adli Para Cezalarının Mahsubu 258


 


J. MEMNU HAKLARIN İADESİ 259


 


a. Genel Olarak 259


 


b. Memnu Hakların İadesinin Koşulları 261


 


c. Görevli Mahkeme 263


 


d. Memnu Hakların İadesinin Sonuçları 265


 


K. HÜKÜMLÜNÜN MALVARLIĞINA İLİŞKİN İŞLEMLERDE YETKİLİ MAHKEME 265


 


L. TEKERRÜR ve MÜKERRİRLERE ÖZGÜ İNFAZ REJİMİ 266


 


a. Genel Olarak 266


 


b. Adli Para Cezası ve Seçenek Yaptırımlarda Mükerrirlik Durumu 276


 


c. Mükerrirlerin Cezalarının İnfazı ve Koşullu Salıverilme Tarihlerinin Belirlenmesi 276


 


SONUÇ 281


 


KAYNAKÇA 285


 


 


İÇİNDEKİLER


İÇİNDEKİLER....................................................................................... 9


KISALTMALAR.................................................................................. 19


GİRİŞ................................................................................................... 21


I. BÖLÜM


İNFAZ HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR ve  CEZALARIN İNFAZI USULÜ


 


A.. CEZA İNFAZ KAVRAMI VE TEMEL İLKELER..................... 25


 


a... Kavram............................................................................... 25


 


b... Ceza İnfaz Hukukunun Amacı............................................ 26


 


c... İnfaz Hukukunda Temel İlkeler.......................................... 29


 


d... Cezanın İnfazının Başlaması ve İnfazın Denetimi............... 31


 


B.. CEZALARIN İNFAZI USULÜ


 


a... Adli Para Cezalarının İnfazı


 


aa.. Adli Para Cezalarının Özellikleri.................................. 33


 


bb.. Adli Para Cezalarının İnfazı Usulü............................... 37


 


aaa. Adli Para Cezasının İnfazı İçin Tebliğ Edilmesi


 


bbb. Tebliğe Rağmen Adli Para Cezasının Ödenmemesi Nedeniyle Hapse Çevrilmesi


 


ccc. Adli Para Cezasından Çevrilen Hapsin İnfazına


Ara Verilmesi ve Koşulları


 


ddd. Tutuklulukta Geçen Sürenin Adli Para Cezasından Mahsubu


 


b... Hapis Cezalarının İnfazı


 


aa. Hapis Cezalarının İnfazında Esas Alınacak Temel İlkeler


 


bb. Hapis Cezalarının İnfazı Usulü


 


aaa.. Genel Olarak


 


bbb.. Mevkufen İnfaz Durumu (Tutukta Geçirilen İnfaz)


 


ccc.. Hükümlü Hakkında Çağrı Kâğıdı veya


Yakalama Emri Düzenlenmesi


 


ddd. Hükümlünün Cezaevine Konulması


 


cc. Asker Kişilerin Hapis Cezalarının İnfazı


 


c... Çocukların Cezalarının İnfazında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


 


aa.. Genel Olarak


 


bb.. Adli Para Cezasına veya Seçenek Yaptırımlara Çevrilen Kısa Süreli Hapis Cezalarının İnfazı


II. BÖLÜM


İNFAZ HAKİMLİĞİNİN GÖREV VE YETKİLERİ


 


A.. İNFAZ HAKİMLİĞİNİN KURULUŞ VE YARGI ÇEVRESİ


 


a... Genel Olarak İnfaz Hakimliği Kavramı ve Statüsü


 


b... İnfaz Hakimliklerinin Kuruluş ve Yargı Çevresi


 


aa. İnfaz Hakimlerine Puan verilmesi


 


bb. Esas Defterine mi Yoksa Değişik İşler Defterine mi


Kayıt Yapılacağı Hususu


 


cc. Mütalaanın Kimden Alınacağı Sorunu


 


B.. İNFAZ HAKİMLİKLERİNİN GÖREVLERİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Görev Alanının İyi Belirlenmesi ve İdare Aleyhine


Yetki Gaspı Yapılmaması


 


c... İnfaz Hakimliklerine Talimat  Yazılması Yerine SEGBİS’in Kullanılması


 


d... İnfaz Hakimliği Kanunu’ndan Kaynaklanan Görevler


 


C.. HÜKÜMLÜLERİN HAKLARINA YÖNELİK İHLALLERDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR VE İNFAZ HAKİMİNİN GÖREVİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Hükümlülerin Bulunduğu Koşullardan Kaynaklanan Sorunlar


 


c... Eşcinsel Hükümlülere Yönelik Tedbirlerden Kaynaklı


Şikâyetler


 


d... Hükümlünün Telefonla Görüşme Hakkı


 


e... Hükümlünün Mektup, Faks ve Telgrafları Alma ve


Gönderme Hakkı


 


f... Süreli veya Süresiz Yayınlardan Yararlanma Hakkı


 


g... Hükümlülerin Nakillerine İlişkin İşlem ve Kararlara Karşı Şikâyet Yoluna Başvurulabilmesi


 


aa. Genel Olarak


 


bb. Nakillerde Alınacak Tedbirler


 


cc. Açık Cezaevlerine Nakillerde Yaşanan Sorunlar


 


h... Hükümlülerin Ziyaretçi Hakkı


 


aa. Genel Olarak


 


bb. Avukatların Ziyareti


 


cc. Mahrem Görüşme


 


dd. Ziyaretçi Değişimi ve Koşulları


 


i.... Yasak Eşya Sokma


 


j.... Hediye Alma Hakkı


 


k... Hükümlülerin Açlık Grevine Başvurması


 


aa. Genel Olarak Açlık Grevi Kavramı


 


bb. Açlık Grevinden Dolayı Disiplin Cezası Verilmesinin Koşulları


 


l.... Hükümlülerin Dini İbadetleri


 


m.. Çocuk Hükümlülerin Durumunun Değerlendirilmesi


 


aa. Genel olarak


 


bb. Çocuklara Uygulanacak Disiplin Tedbir ve Cezaları


 


cc. Cezaevindeki Çocuklara Karşı Zor Kullanılması


 


dd. Çocuklara Odaya Kapatma Cezası Verilmesi


 


ee. Kelepçe Takılması


 


ff. . Çıplak Arama


 


n... Cezaevlerinin Denetiminin Hak İhlallerini Önlemede Etkisi


 


aa.. İdari Denetim


 


bb.. Ulusal Kurumlar Tarafından Yapılan Denetimler


 


aaa. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Tarafından Yapılan Denetim


 


bbb. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Tarafından


Yapılan Denetim


 


cc. Uluslararası Kurumlar Tarafından Yapılan Denetimler


 


dd. Yargı Yoluyla Denetim


 


ee.. Sivil Toplum ve İzleme Kurulları Tarafından Yapılan Denetim


 


D.. İNFAZ HAKİMİNİN DENETİMLİ SERBESTLİK İNFAZ SİSTEMİNDEN KAYNAKLANAN GÖREVLERİ


 


a... Genel olarak Denetimli Serbestlik Kurumu


 


b... Denetimli Serbestlik Yoluyla Cezaların


İnfazının Genel Şartları


 


aa. Cezanın Açık Ceza İnfaz Kurumunda İnfaz Ediliyor


Olması


 


aaa. Doğrudan Açık Ceza İnfaz Kurumuna Alınan Hükümlüler


 


bbb. Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki Hükümlülerin


Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılması


 


ccc. Hükümlünün Açık Cezaevinden Kapalı Cezaevine Alınması Kararının Onanması


 


ddd. Açık Ceza İnfaz Kurumuna Ayrılamayacak


Hükümlüler


 


bb. Açık Ceza İnfaz Kurumunda Altı Ay Kesintisiz Olarak Kalmış Olmak........... 129


 


cc. Hükümlünün Koşullu Salıverilmesine Bir Yıl veya


Daha Az Süre Kalması............................................... 130


 


dd. Hükümlünün İyi Halli Olması.................................... 133


 


ee. Hükümlünün Talepte Bulunması................................ 134


 


c... Bazı Özel Durumlar Bakımından Denetimli Serbestlik


Ceza İnfaz Usulü.............................................................. 135


 


aa. Çocuk Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik


Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması............................ 135


 


bb. Küçük Çocuğu Bulunan Hükümlüler Hakkında


Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün


Uygulanması.............................................................. 136


 


cc. Hastalık, Engellilik Veya Kocama Nedeniyle Hayatlarını Yalnız İdame Ettiremeyen Hükümlüler Hakkında


Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün


Uygulanması.............................................................. 137


 


dd. Adli Para Cezalarından Ödenmemesinden  Dolayı Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünün Uygulanması..................................... 138


 


ee. Disiplin Hapislerinde Denetimli Serbestliğe Ayrılmanın Mümkün Olmaması... 139


 


d... Hükümlünün Denetimli Serbestliğe Ayrılmasına Karar Verme Görevi     140


 


aa. Genel olarak............................................................... 140


 


bb. Cumhuriyet Savcısından Görüş Alınıp Alınmayacağı


Sorunu........................................................................ 143


 


e... Denetimli Serbestlik Kararının Değiştirilmesi, Durdurulması veya Kaldırılması   144


 


f... Denetimli Serbestlik Tedbirini İhlal Nedeniyle Hükümlünün Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna Alınmasına Karar Verilmesi........................................................................... 147


 


aa. Genel olarak............................................................... 147


 


bb. Belirlenen Sürede Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne Müracaat Edilmemesi... 148


 


cc. Hükümlü İçin Belirlenen Yükümlülüklerin


İhlal Edilmesi............................................................. 148


 


dd. Hükümlünün Kendi İsteği ile Denetimli Serbestlik


Tedbiri Uygulanmak Suretiyle Cezasının İnfazından


Vazgeçmesi................................................................ 149


 


g... Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün İşlemlerine Karşı


İtiraz Yoluna Başvurulması............................................... 150


 


h... Hükümlünün Denetimli Serbestlik Ceza İnfaz Usulünü Tamamlaması    152


 


i.... Hükümlünün Denetimli Serbestlikte Cezasını İnfaz Ederken


Yeni Bir İlamının Gelmesi................................................. 152


 


j.... Hükümlünün Denetimli Serbestlikte Cezasını İnfaz Ederken


Yeni Bir Suçtan Tutuklanması........................................... 154


 


k... Denetimli Serbestliğe Ayrılan Hükümlünün


Vesayet Durumu............................................................... 154


 


E.. İNFAZ HAKİMİNİN DENETİMLİ SERBESTLİK


HİZMETLERİ KANUNU’NDAN KAYNAKLANAN


DİĞER GÖREVLERİ.............................................................. 155


 


aa. Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin Temel Görevleri


ve İnfaz Hakimliğine Yansımaları.............................. 155


 


aaa. Adli Kontrol Karlarının İnfazına İlişkin Görevleri 157


 


bbb. Esas Hükümle Birlikte Verilen Seçenek Yaptırımlar, Yükümlülükler ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına İlişkin Görevleri................................... 157


 


ccc. Koşullu Salıverilme Sonrası Görevler................ 158


 


ddd.. Mükerrirlerin  Cezalarının İnfazı Konusundaki Görevleri....................... 158


 


bb. Denetimli Serbestlik Koruma Kurullarının


Temel Görevleri ve İnfaz Hakimliğine Yansımaları.... 159


 


F... HÜKÜMLÜLERE VERİLEN DİSİPLİN CEZALARI VE


İTİRAZ USULÜ...................................................................... 160


 


a... Genel Olarak..................................................................... 160


 


b... Disiplin Cezaları ve Tedbirleri........................................... 164


 


aa. Kınama Cezası........................................................... 165


 


bb. Bazı Etkinliklere Katılmaktan Alıkoyma.................... 165


 


cc. Ücret Karşılığı Çalışılan İşten Yoksun Bırakma.......... 166


 


dd. Haberleşme veya İletişim Araçlarından Yoksun Bırakma veya Kısıtlama........ 166


 


ee. Ziyaretçi Kabulünden Yoksun Bırakma..................... 167


 


ff. . Hücreye Koyma......................................................... 168


 


c... Çocuk Hükümlüler Hakkında Uygulanabilecek Disiplin


Tedbir ve Cezaları............................................................. 173


 


aa. Genel Olarak.............................................................. 173


 


bb. Çocuk Hükümlüler Hakkında Uygulanabilecek


Disiplin Cezaları......................................................... 174


 


d... Disiplin Soruşturmasının Usul ve Esasları......................... 178


 


aa.. Genel Olarak.............................................................. 178


 


bb.. Hükümlünün Savunmasının Alınması........................ 179


 


cc.. Disiplin Soruşturmasının Sonuçlandırılması............... 179


 


dd. Cezaevi İdaresince Geçici Tedbirler Alınması............ 183


 


e... Şikâyet ve İtiraz................................................................ 183


 


aa.. Genel Olarak.............................................................. 183


 


bb. Savunma Alınması Zorunluluğu................................. 186


 


f... Disiplin Cezalarının İnfazı................................................ 187


 


g... Disiplin Cezalarının Kaldırılması....................................... 188


 


h... Disiplin Cezasını Gerektiren Eylemlerin Tekrarı............... 189


 


i.... Disiplin Cezalarının Sonuçları........................................... 191


 


G.. İNFAZ HAKİMLİĞİNE YAPILACAK ŞİKÂYETLER VE


USULÜ................................................................................... 193


 


a... Genel Olarak..................................................................... 193


 


b... Şikâyet Yoluna Başvurunun İnfaza Etkisi......................... 195


 


c... İnfaz Hakimliğince Şikâyet Üzerine Verilen Kararlar........ 195


 


d... Duruşma Yapılması Gereken Haller.................................. 195


 


e... İnfaz Hakiminin Vereceği Kararlar ve Başvurulabilecek


Yasa Yolları...................................................................... 195


 


aa. İnfaz Hakimliğinin Vereceği  Karar Çeşitleri.............. 195


 


bb. İnfaz Hakimliğinin Kararlarına Karşı Başvurulabilecek Kanun Yolları............ 198


 


f... İnfaz Hakimliği Kararlarında Vekâlet Ücretine


Hükmedilmesi................................................................... 199


III. BÖLÜM


İNFAZ SÜRECİNDE ESAS MAHKEMESİNİN


GÖREV VE YETKİLERİ


 


A.. GENEL OLARAK ESAS MAHKEMESİNİN İNFAZ AŞAMASINDAKİ GÖREVLERİ


 


B.. İNFAZDA TEREDDÜT VE UYARLAMA KARARLARININ ALINMASI


 


a... Genel Olarak


 


b... Lehe Yasa ve Uyarlama Talepleri


 


c... İnfazda Tereddüt Halleri


 


C.. HAPİS CEZASININ İNFAZININ ERTELENMESİ


 


a... Genel Olarak İnfazın Ertelenmesi


 


b... Hapis Cezasının İnfazının Hastalık Nedeniyle Ertelenmesi


 


aa.. Akıl Hastalarının Durumu


 


bb.. Hükümlünün Gebelik ve Doğum Durumu


 


cc.. Hastalık Nedeniyle Hayatını Yalnız İdame Ettiremeyen Hükümlünün İnfazının Ertelenmesi


 


dd.. Erteleme Kararının Kaldırılması ve Erteleme Taleplerinin Reddi İle Başvurulabilecek Kanun Yolları


 


c... Hükümlünün İstemiyle İnfazın Ertelenmesi


 


aa.. Genel Olarak


 


bb.. İnfaza Ara Verme


 


cc.. Ertelemeye Karar Verecek Mercii


 


dd.. Erteleme Talebi Konusundaki Karara Karşı Başvurulabilecek Kanun Yolu


 


ee.. Erteleme Kararının Geri Alınması


 


ff... Güvence Talep Edilmesi


 


gg.. Erteleme Talep Edemeyecekler


 


hh.. Erteleme Talebinin Reddi ve


Başvurulabilecek Kanun Yolu


 


d... Akıl Hastalığı Dışında Ruhsal Rahatsızlığı Olan


Hükümlülerin Cezalarının İnfazı


 


e... Asker Kişilerin Cezalarını Ertelenmesi


 


f... Hapse Çevrilen Adli Para Cezalarının Ertelenmesi Talebi


 


D.. İÇTİMA KARARLARININ ALINMASI


 


a... Genel Olarak


 


b... İçtima Uygulamasının Usul ve Esasları


 


c... Görevli Mercii


 


E.. ADLİ KONTROL KARARININ ESASINA İLİŞKİN


TALEPLER............................................................................. 223


 


a... Genel Olarak


 


b... Adli Kontrol Kararların İnfazı


 


F... KOŞULLU SALIVERME KARARI VERİLMESİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Koşullu Salıverilmenin Koşulları


 


aa. Cezasının Belirlenen Kısmını Cezaevinde İnfaz Edilmiş Olması


 


aaa. Genel Olarak


 


bbb. Mükerrirlik Halinde Şartla Tahliye Tarihi


 


ccc. Suç İşlemek İçin Örgüt Kurmak veya Yönetmek


ya da Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde İşlenen


Suçlarda Koşullu Salıverme Tarihi


 


ddd. Seçenek Yaptırımlara Çevrilmiş Hapis Cezasının


İhlal Nedeniyle İnfazında Şartla Tahliye


 


eee. Çocukların Cezalarının İnfazında Koşullu


Salıverilme Tarihi


 


bb.. Hükümlünün İyi Halli Olması


 


c... Kararırın Verilmesi


 


d... Denetim Süresinin ve Tedbirlerinin Belirlenmesi


 


e... Koşullu Salıverilmeden Faydalanamayacaklar


 


f... Koşullu Salıverilme Kararının Geri Alınması


 


aa. Hükümlünün, Denetim Süresinde


Hapis Cezasını Gerektiren Kasıtlı Bir Suç İşlemesi


 


bb. Hükümlünün Denetim Süresi İçerisinde Yükümlülüklere Aykırı Hareket Etmesi


 


cc. Geri Alma Kararının Sonuçları


 


dd. Koşullu Salıverilme Kararının Geri Alınmasına


Karar Verecek Mercii


 


G.. ÖZEL İNFAZ USULLERİNİN UYGULANMASI TALEPLERİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Özel İnfaz Usulleri


 


aa. Cezanın Hafta Sonu veya Geceleri İnfaz Edilmesi


 


bb. Cezanın Konutta İnfaz Edilmesi


 


c... Görevli Mahkeme


 


H.. MÜDDETNAMEYE İTİRAZ


 


a... Genel Olarak Müddetname Kavramı


 


b... Müddetname Hesaplamaları ve İtiraz


 


İ... MAHSUP TALEPLERİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Mahsubun Yasal Dayanakları


 


c... Hastanede Geçen Sürenin Cezadan İndirilmesi


 


d... Adli Para Cezalarının Mahsubu


 


J... MEMNU HAKLARIN İADESİ


 


a... Genel Olarak


 


b... Memnu Hakların İadesinin Koşulları


 


c... Görevli Mahkeme............................................................. 263


 


d... Memnu Hakların İadesinin Sonuçları................................ 265


 


K.. HÜKÜMLÜNÜN MALVARLIĞINA İLİŞKİN İŞLEMLERDE YETKİLİ MAHKEME         265


 


L.. TEKERRÜR ve MÜKERRİRLERE ÖZGÜ İNFAZ REJİMİ.... 266


 


a... Genel Olarak..................................................................... 266


 


b... Adli Para Cezası ve Seçenek Yaptırımlarda


Mükerrirlik Durumu.......................................................... 276


 


c... Mükerrirlerin Cezalarının İnfazı ve Koşullu Salıverilme Tarihlerinin Belirlenmesi          276


SONUÇ.............................................................................................. 281


 

KAYNAKÇA..................................................................................... 285