Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (0)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

Hukukta ve Avukatlıkta Kariyer

Hukukta ve Avukatlıkta Kariyer



Sayfa Sayısı
:  
172
Kitap Ölçüleri
:  
13x19 cm
Basım Yılı
:  
2012
ISBN NO
:  
9786055263171

25,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









Mehmet Cemil Özden



1986 yılında Deniz Harp Okulu\′ndan, 1991 yılında İ.Ü. İktisat Fakültesi\′nden, 1995 yılında İ.Ü. Hukuk Fakültesi\′nden me¬zun oldu. Lisansüstü eğitimini Uygulamalı İstatistik ve Eko¬nomi alanlarında yaptı. \"İnsan Kaynakları Yönetiminin Gele¬ceği\" konusundaki tezi ile doktorasını tamamladı. Ayrıca top¬lam süresi 64 hafta olan \"İkmal Subay Temel Eğitimi, \"Bilgi¬sayar Programlama\", \"Öğretim ilkeleri ve Eğitim Yönetimi\" ve \"MESS-REFA İş sistemi ve Süreç Düzenleme\" konularında dört sertifika programına katıldı.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli birimlerinde 11 yıl muvazzaf subay olarak çalıştı. Bu dönemde personel yetiştir¬me, eğitim istatistikleri hazırlanması, maliyet analizlerinin yapılması, eğitim programlarının hazırlanması, sınıf okulunda ekonomi ve hukuk eğitimlerinin verilmesi konularında çalıştı. Tüm Dz.K.K.lığı birimlerinde yürürlükte olan toplamı 250 say¬fa olan 3 adet yönerge hazırlayan Özden, Genelkurmay Baş¬kanlığında performans değerlemesi konusunda kurulan çalış¬ma grubuna da üç ay süre ile uzman üye statüsünde katıldı.


1997 yılından itibaren kariyer hayatına özel sektörde devam etti. Bayındır ve Alarko grup şirketlerinde insan kaynakları müdürü olarak çalıştı. İnsan kaynakları politikası / stratejile¬rinin belirlenmesi, personel organizasyonu, seçme yerleştir¬me, performans yönetimi, eğitim yönetimi, ücret yönetimi, kariyer yönetimi, motivasyon yönetimi, özlük işleri konula¬rında sistem geliştirme, prosedür hazırlama çalışmalarında bulundu ve kurulan sitemleri uyguladı.


Dünya Bankası kredili Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında İŞKUR\′da Proje Danışmanı olarak çalıştı ve pro¬jenin uygulama prosedürünün geliştirilmesine katkı sağladı.



İŞKUR personeline yeniden işe yerleştirme hizmetleri konu¬sunda eğitim verilmesi, eğitim ve danışmanlık proje teklifle¬rinin değerlendirilmesi çalışmalarında bulundu. Yurt içi ve yurtdışında bir çok AB projesinde danışman olarak çalıştı. İnsan Kaynakları alanındaki mesleklerin standartlarının belir¬lenmesinde aktif rol oynadı.


Sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir çok üniversitede \"Üniversitede Okurken kariyer\", ayrıca çeşitli platformlarda \"Bireysel kariyer yönetimi\", \"İş arama teknikleri\", \"Etkili Öz¬geçmiş hazırlama\", \"Etkili mülakat teknikleri\" konularında konferanslar verdi.


Halen McOzden Eğitim ve Danışmanlık şirketinde İnsan Kay¬nakları Yönetimi Danışmanlığı ve Eğitmenliği yapan Özden, İK sertifika programlarında; İK planlama ve iş analizleri, işe alım ve mülakat teknikleri, iş değerleme ve ücret yönetimi, performans yönetimi, kariyer yönetimi, eğitim yönetimi, mo¬tivasyon yönetimi ve özlük işleri konularında eğitim vermek¬te; iş analizleri ve iş değerlemesi çalışmaları ile işe alım, eği¬tim, performans, ücret ve prim sistemlerinin kurulması konu¬sunda danışmanlık yapmaktadır.


\"Bireysel Kariyer Yönetimi\", \"Hukukta ve Avukatlıkta Kari¬yer\", \"Üniversitede Okurken Kariyer\" ve \"İK Şapkalı Yönetici\" başlıklı dört kitabı, \"İş ve Sosyal Güvenlik Kanunları\" başlıklı bir kanun derlemesi bulunmaktadır. Çeşitli dergi ve web sitele¬rinde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunan Özden, bu ça¬lışmalarını paylaştığı www.mcozden.corn sitesinin webmaster ve editörlüğünü de yapmaktadır. İyi derecede ingilizce bilen Özden; Personel Yönetimi Derneği, İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti ve Denizciler Dayanışma Derneği üyesidir.





Önsöz




Kariyer yönetimi, çalışma yaşamında giderek da¬ha fazla önem kazanan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha çok organizasyonların bakış açısı ile incelenen bu konuya birey açısından bakarak yap¬mış olduğum çalışmayı \"Bireysel Kariyer Yönetimi\" başlıklı bir kitap içerisinde derlemiştim. Avukatlık sta¬jı yaptığım bir dönemde bu konudaki birikimlerimi hukuk alanına uygulamamın, mesleğimiz açısından yararlı sonuçlar üretebileceği düşüncesi ile bu konuyu irdelemeye karar verdim.


Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bö¬lümde \"Bireysel Kariyer Yönetimi\" konusunu her \"profesyonelin bilmesi gerektiğini düşündüğüm bil¬gileri içerecek şekilde ele aldım. Bu bölümde incele¬nen konular, temel nitelikli kavramlar olup diğer bölümlerin daha iyi anlaşılmasına yöneliktir. Bu bölüm¬deki bilgiler, büyük ölçüde aynı başlıklı kitabımın ilin¬tili bölümlerinden alınmıştır.


İkinci bölüm, \"Hukukta Kariyer Yollan\"na ayrıldı. Bu bölümde verilen bilgiler, hukuk fakültesi mezunla¬rının hangi alanlarda çalışabileceklerine ilişkin genel bir çerçeve çizmekten ibarettir. Bu bölümde yer alan her bir kariyer yolu başlıbaşına ayrı bir çalışma konu¬sunu teşkil edecek kadar geniştir. Nitekim dördüncü bölümde incelediğimiz detaylardan görüleceği üzere, bu bölümde belirtilen her bir alt başlığı bu detayda incelemek mümkündür. Odak noktamız esas itibariyle \"Serbest Avukatlık\" olduğu için, bu bölümde verilen bilgiler, bu çalışmayı okuyanlara hukukukta kariyer yolları konusunda bir fikir vermek üzere sınırlı tutul¬muştur.


Üçüncü bölüm, avukatlıkta mesleki gelişime ge¬nel bir bakışı yansıtmaktadır. Mesleki gelişim konusu, Bireysel Kariyer Yönetimi kitabımın mesleki gelişim ile ilgili bölümünün avukatlık mesleğine uyarlanması suretiyle oluşturuldu.


Dördüncü bölüm, tüm bu çalışmanın odak nok¬tasını oluşturan \"Avukatlıkta Mesleki Gelişim İçin Öneriler\"e ayrıldı. Bu bölümde yer alan konular, bü¬yük ölçüde meslekte deneyimli avukatların bu konu¬daki görüş ve önerilerinin sistematik bir sentezinden ibarettir.



Yukarıda sözü edilen avukatların görüşlerinin orjinal metinlerine ise beşinci bölümde yer verilmiş¬tir. Bu metinlerin büyük çoğunluğu, meslekte dene¬yimli avukatlar ile yaptığım görüşmelerden derledi¬ğim notların, tarafımdan kaleme alınması sureti ile oluşturulmuştur. Kuşkusuz tarafımdan kaleme alınan bu metinler, görüş sahibi avukatların nihai onayından geçirilmiştir. Bu noktada, yoğun çalışma temposu içe¬risinde böyle bir konuda görüşlerini bildirmek için \"ciddi miktarda\" zaman ayıran tüm avukatlara teşek¬kür etmeyi bir borç bilirim. Eğer onların görüş ve önerileri olmasaydı üçüncü bölümü mevcut şekliyle yazmam mümkün olmazdı. Başlangıçta daha mütevazi bir çalışma yapmayı düşünürken mesleğe yıllarını vermiş olan bu çok değerli avukatlarımızın göstermiş oldukları ilgi ve destek, çalışmamı bu boyutlara ulaş-tırmamdaki itici gücü oluşturmuştur.


Bir hukukçu olarak, yine hukukçu meslekdaş-larıma çalışma yaşamları ile ilgili bakış açılarına en küçük bir katkıda bulunabilmiş isem, bu çalışma için ayırdığım emek ve zamanın karşılığı ziyadesiyle ve¬rilmiş olacaktır.


Bu kitap, 2002 yılında yazdığım avukatlık staj te¬zimin 2003 yılında kitap haline getirilmesiyle oluştu. Staj tezim, \"Hukukta Kariyer ve Avukatlıkta Mesleki Gelişim\" başlığı ile avukatlık mevzuatını da içerecek şekilde bir hukuk kitabı olarak yayınlandı. Kitabın ikinci baskısında sürekli değişimler gözönünde bulundurularak mevzuata yer verilmemesinin daha uy¬gun olacağı düşünüldü. Kitap içerisinde mevzuata da¬yalı bilgiler, kitabın bütünlüğünü korumak amacıyla staj tezinin orjinalinde olduğu gibi yer aldı. Hukukta kariyer yapacak bir kişinin bu bilgileri, cari mevzuata göre yorumlaması zor olmayacaktır.


Kitabın 3. Baskısı hazırlanırken önceki baskılar gözden geçirildi ve bazı bölümlere eklemeler yapıldı. Kitabın elinizde olduğu şekliyle hazırlanması için bü¬yük çaba sarfedildi. Bu konuda basımda emeği geçen Hakan Karaaslan ve Adalet Yayınevi çalışanlarına te¬şekkür etmek isterim.


Temel misyonu \"başkalarının yaşamlarında olum¬lu değişikliler yaratmak\" olan bir kişinin hazırladığı bu kitabın, hukuk fakültesi öğrencilerine ve mesleği¬nin başlarında genç hukukçulara minicik de olsa bir katkı sağlaması dileğiyle...

İstanbul, Mayıs 2012




İÇİNDEKİLER




BİRİNCİ BÖLÜM


BİREYSEL KARİYER YÖNETİMİ


1. -Yaşam Felsefesi, Bireysel Hedefler ve Yaşam Doyumu-11
2. -Bireysel Vizyon-11
3. -Çalışma Yaşamı, Bireysel Gereksinimler ve İş Doyumu-11
4. -Bireysel Kariyer Yönetimi-11
5. -Kariyer Hedeflerinin Belirlenmesi-11


İKİNCİ BÖLÜM


HUKUKTA KARİYER YOLLARI


1. -Bağımsız Çalışma Alternatifleri-11
a. -Serbest Avukatlık-11
b. -Noterlik-11
c. -Hukuk Müşavirliği-11
2. -Kamu Kesiminde Çalışma Alternatifleri-11
a. -Hakimlik-11
b. -Savcılık-11
c. -Öğretim Üyeliği-11
d. -Yöneticilik-11
e. -Kurum Hukuk Müşavirliği-11
f. -Kurum Müfettişliği-11
g. -Kurum Avukatlığı-11
h. -Uzmanlık-11
3. -Özel Sektörde Çalışma Alternatifleri-11
a. -Öğretim Üyeliği-11
b. -Serbest Avukat Yanında veya Avukat Ortaklığında Avukatlık-11
c. -Şirket Hukuk Müşavirliği-11
d. -Şirket Avukatlığı-11
e. -Şirket Müfettişliği-11
f. -Uzmanlık / Yöneticilik-11


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


AVUKATLIKTA MESLEKİ GELİŞİM


1. -Mesleki Gelişimde Yetkinlikler-11
2. -Yetkinliklerin Belirlenmesi ve Geliştirilmesi-11
3. -Yetkinlik Gelişiminde Meslek Kuruluşlarının Sorumlulukları-11
4. -Yetkinlik Gelişiminde Avukatların Sorumlulukları-11


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM


AVUKATLIKTA MESLEKİ GELİŞİMİÇİN ÖNERİLER


1. -Avukatlık Mesleği ve Meslek Sevgisi-11
2. -Meslek Kuralları ve İş Etiği-11
3. -Mesleki Gelişim ve Başarı-11
4. -Mesleki Bilgiler ve Uzmanlaşma-11
5. -Çalışma Düzeni-11
6. -İş Sahipleri ile İlişkiler-11
7. -Yargı Organları ile İlişkiler-11
8. -Mesleki Kuruluşlar ile İlişkiler-11
9. -Mesleki Dayanışma ve Rekabet-11
10. -Mesleki Yetkinlikler-11
11. -Yabancı Dil-11
12. -Bilişim Teknolojisi-11
13. -Sosyal ve Kültürel Etkinlikler-11
14. -Mesleğin Geleceği-11
15. -Son Olarak-11


BEŞİNCİ BÖLÜM


MESLEKTE DENEYİMLİ BAZI AVUKATLARIN-AVUKATLIKTA MESLEKİ GELİŞİM-KONUSUNDAKİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ


Av. Atila SAV-11
Av. Aydın GÜREL-11
Av. Fahrettin KAYHAN-11
Av. Mahir TURGUT-11
Av. Nebile KISA-11
Av. Sadık ERDOĞAN-11
Av. Salih AKGÜL-11
Av. Sami KAHRAMAN-11
Av. Semih GÜNER-11
Av. Teoman EVREN-11
Av. Vedat Ahsen COŞAR-11
Av. Yiğit BIYIK-11
Kaynakça-11
Dipnotlar-11