Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (73)      Mart (140)      Mart (140)      Ocak (138)

Hakimin Vasıfları

Hakimin Vasıfları



Sayfa Sayısı
:  
186
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051460567

140,00 TL









GÄ°RÄ°Åž




Hakimlik mesleği, insanlar ve toplum nazarında önemli meslek¬lerden biridir. Her zaman da önemini koruyacaktır. Meslek, toplum¬da yaşayan kişiler açısından aralarındaki problemlerin çözümü açı¬sından önemlidir.


Uyuşmazlık, hakim önüne geldiğinde, haksızlık hakim tarafın¬dan sona erdirilerek eski duruma dönülmelidir, insanlar arzu edilen olgunluğa ulaştığı zaman, haksızlık eylemleri bitecektir1. Hakimler, kararlarıyla toplum düzenini koruyan ve sağlayan kimselerdir. Kişi¬ler üzerinde yargı gücü kadar doğrudan doğruya etkili bir güç yok¬tur. Hakimler, davada uyguladıkları kuralları, tarafların hukuka gü¬ven hislerini eksiltmeyecek şekilde uygulayabildikleri oranda, huku¬ka olan güveni ve saygıyı korumaları, hukukun da gelişmesine hiz¬met ve yardım etmeleri mümkündür2.


Hakimlerin; artan dava dosyaları, işlerinin çokluğu, yargılama sırasında usul hükümlerine özenli bir şekilde uyulmaması, hukuki konularda bilirkişiye gidilmesi, tarafların davada dürüstlük kuralla¬rına aykırı davranışlar içerisinde bulunmalarında olduğu gibi sayıla¬bilecek bir çok nedenlerle, ilk derece mahkemeleri tarafından hatalı bazı kararların verilebilmesi mümkündür3.


İnsanlar arasında uyuşmazlıkların azalarak, hakimlerin dava yüklerinin azalması şu an hayalidir. Ümit ederiz ki, bir gün iyi insan¬lar çoğalır, herkes karşılıklı haklarına riayet eder, insanlar dürüst olur, içiyle dışıyla, kalbiyle aklıyla vicdanıyla bir bütün olur; uyuş¬mazlık kişilerin kendi arasında veya alternatif uyuşmazlık çözüm yollarıyla çözümlenir ve hakimlerin önüne gelen dosyalar azalır. Bu halde veya dosyaların çokluğunda dahi, hakimler belli vasıfları taşı¬maları gerekmektedir.


Bu mesleğin dünya çapında bir önemi vardır. Dünyadaki, belki binlerce meslekten biri olan hakimliğin, toplumda en Önemli meslek¬lerden biri olduğunu belirtebiliriz. Hakimlik, çok güç bir meslektir4.


Bu incelemede, bizzat gözlemlerimize de yer verilecektir5. Göz¬lemler yanında; bizzat yakınlarımdan ve diğer hukukçu olan ve ol¬mayan kişilerden duyduklarım veya okuduklarımdan da yararlanıla¬caktır. Bizzat uygulamanın içindeki hakimlerimize de, vasıflar ne ol¬malıdır? Sorusu yöneltilmiştir. Bunların hangi başlık altında toplan¬ması hususu da, ayrı bir zahmet ve dikkat gerektirmektedir. Hakimler tarafından verilen cevaplardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


Çağdaşlık; demokratlık; bilgili olmak; insan haklarına saygılı ol¬mak; iyi giyinmek; örnek insan olmak; kültürlü olmak; kitap okumak; halk içinde olmak, halkın dertlerini görmek, halkla birlikte dolmuş gibi toplu ulaşım vasıtalarına binme, iş yerine bunlarla gidip gelmek; kin, nefret ve öfkeden uzak olmak, sabırlı olmak; somut olay adaletini gerçekleştirmek; ön yargılardan arınmak, peşin hükümlü olmamak (dünya görüşleri, siyasi, etnik... ve diğer olumsuz şeyleri karara yan¬sıtmamak); kendine özeleştiri getirmek, kendi otokritiğini yapmak; tarafsızlık, bağımsızlık; mesleğin saygınlığını korumak; merhametin ölçüsünü korumak; kanun ve vicdan arasında dengeyi kurmak, kamu vicdanına önem vermek; kanunları, kanun koyucunun iradesi dışın¬da yorumlamamak; kendi vicdanını dinleme, kendini hesaba çekme, vicdan sahibi olma; karşısına gelenleri anne, baba veya kardeşi olarak görmek; toplumla iç içe yaşamak, toplumdan soyutlanmamak gibi.


Avukatların gözüyle de, bir hakimde bulunması gereken vasıfları şu şe¬kilde belirtmek mümkündür:


Davaları kısa sürede bitirmesi, emeklilik yaklaştığı gerekçesiyle karar vermekten kaçınmamaları; taraflara ve mübaşir gibi mahkeme görevlilerine nezaketli, saygılı olmaları; duruşma salonunda avukat¬lara ve diğer kimselere kızmamaları; hukuki dinlenilme hakkına6 uymaları; eşit işlem yapmaları; duruşma dışında birlikte olmamaları; duruşmalara zamanında gelmeleri; duruşma salonunda mevzuat ge¬reği kalkılması gerekenlerde ayağa kalkılması; karar vermede gecik¬memeleri; avukatlara değer vermeleri gibi.


Hukukçu almayan kişilerin verdikleri cevaplar ise şu şekildedir: Ciddi¬yet (ciddi olmalı), çocuk sahibi olma, nazik, bilgili, örnek insan, yu¬muşaklık, kalp kırmayan, adaletli, kibirsiz, rüşvet almayan gibi.


İncelemede, tüm hukukçuların değil; yalnızca hakimin vasıfları etraflıca ele alınacaktır. İncelemenin ismi, daha kapsayıcı olacağı dü¬şüncesiyle, hakimin nitelikleri, hakimin Özellikleri yerine; \\\\\\\\\\\\\\\"hakimin vasıflan\\\\\\\\\\\\\\\" olarak ele alınmıştır. Amaç, bir hakimimizde olması gere¬ken olumlu vasıfların çok fazla ve yüksek olması düşüncesidir. Ha¬kim için varılacak sonuçların, uygun olduğu Ölçüde savcı, avukat ve diğer hukukçular için de evleviyetle geçerli olması gerekecektir.


Bazı edebiyatla ilgili eserlerde de, hakimle ve hukukla ilgili hu¬suslara yer verildiği görülmektedir. Bu satırlardan hareketle edebi¬yatçıların veya diğer meslek sahiplerinin bakış açısıyla; hakimde ol¬ması gereken vasıflan tesbit etmek mümkündür. Bir eserde: \\\\\\\\\\\\\\\"Adalet yalnızca kurumlarla, rasyonel akılla sağlanabilecek soyut bir düşünce modeli değildir. Adalet, bireylerin duyguları ve yaşantılarıyla edin¬dikleri adalet duygusunun devreye girmesiyle sağlanabilecektir.




Adalet kişisel bir karekterin işlevidir ve büyük bir kuram olmaktan ziyade, sıradan olana dair, günlük bir histir\\\\\\\\\\\\\\\"* denilmektedir. Bu ince¬lemede, genellikle iç ve yabancı hukuktaki, hukukçuların eserleri ışı¬ğında bir inceleme yapılacağı için; hukuk dışındaki diğer edebi eser¬lerdeki hakim ve diğer hukukçularla ilgili vasıflara girilmeyecektir.


İdeal bir hakim karakteri çizmek mümkün müdür? Bu inceleme, hakimlerle ilgili Hukukumuzda ve yabancı hukukta yazılanlar ve gözlemlenenler çerçevesinde bir sonuca ulaşmayı hedeflemektedir. Bir hakimin, iyi bir hukukçu ve iyi bir insan olabilmesi için mevcudi¬yeti gereken vasıflar ne olmalıdır? Sorusunun cevabı aranacaktır. Ko¬nu, her türlü sübjektiflikten uzak; objektif bir şekilde, bir ilim insanı¬na yakışan tutum ve davranışla, ulaşılan bazı bilgiler ışığında ele alınacaktır.


İncelemede, diğer bazı hukuklar, Hukukumuz ve milletlerarası metinler ve ondan sonra genel olarak vasıflar ele alınacaktır.





ÖNSÖZ




Muhakeme görevini üstlenmiş hakim veya hakimlerin verdikleri kararlar çok önemlidir. Bu kararlara göre, devletin, kurum ve kuru¬luşların, kişilerin hayatları şekillenir. Toplumun şekillenmesi bu ka¬rarlar ile olur. Bu hususta, diğer hukukçular gibi, önemli görevlerden biri de, hakimlere düşmektedir.


Hakimin, toplum, aile ve diğer hayatları yanında; muhakeme es¬nasında da, devam eden bir hayatı vardır. Bir hakim nasıl olmalıdır? Bu soruyu, başta hakimler ve diğer hukukçular ve mahkemeyle her¬hangi bir şekilde irtibatı olmuş veya olmamış hukukçu olmayan kişi¬lerin düşünmesi ve dile getirmesi yüksek bir ihtimaldir.


Bu incelemede: Bizzat hakimlerin, diğer hukukçuların, yakınla¬rımın ve mahkemeye hiç yolu düşmeyenlerin gözlemi ve sözleriyle, bir hakimde olması gereken vasıfların; yerli ve yabancı eser ve karar¬lardan da yararlanarak tespiti hedeflenmiştir.


incelemenin ismi hakimin vasıfları olarak belirlenmiştir.


Bu incelemenin hazırlanmasında çok büyük katkısını gördüğüm, deÄŸerli hocalarım, hukukçular ve ulaÅŸabildiÄŸim herkese; yardım ve ilgilerinden, olumlu katkılarından, her türlü desteÄŸinden dolayı en samimi hislerimle teÅŸekkürü bir borç bilirim. Ayrıca, bu incelemenin yayınlanmasını saÄŸlayan Adalet Yayınevi sahibi Hakan Karaaslan\\\\\\\′a ve çalışanlarına da teÅŸekkür ederim.



Konya, 23 Ocak 2013

Doç. Dr. Recep AKÇAN




İÇİNDEKİLER




I. BÖLÜM



BAZI HUKUKLARDA, HUKUKUMUZDA VEMÄ°LLETLERARASI METÄ°NLERDE DURUM



1. -BAZI HUKUKLARDA VE HUKUKUMUZDA DURUM-7
A. -ROMA HUKUKU-7
B. -Ä°SLAM HUKUKU VE DÄ°ÄžER DÄ°NLER-9
C. -OSMANLI HUKUKU VE MECELLE-13
Ç. -ALMAN HUKUKU-20
D. -İSVİÇRE HUKUKU-21
E. -KUZEY KIBRIS TÃœRK CUMHURÄ°YETÄ°-22
F. -AVUSTURYA HUKUKU-22
G. -AZERBAYCAN HUKUKU-23
H. -HUKUKUMUZDA-27
I. -DÄ°ÄžER HUKUKLARDA-29
2. -MÄ°LLETLERARASI METÄ°NLER (BELGELER) -31
A. -BANGALOR YARGI ETİĞİ İLKELERİ -31
B. -HÂKİMLERİN ROLÜ, ETKİNLİĞİ VE BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA AVRUPA KONSEYİ ÜYE DEVLET BAKANLAR KOMİTESİ TAVSİYE KARARI -44
C. -BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER YARGI BAÄžIMSIZLIÄžININ TEMEL Ä°LKELERÄ°-50
D. -SAVCILAR İÇİN ETİK VE DAVRANIŞ BİÇİMLERİNE İLİŞKİN AVRUPA ESASLARI -BUDAPEŞTE İLKELERİ--55
E. -MÄ°LLETLERARASI DÄ°ÄžER METÄ°NLER-62



II. BÖLÜM



HAKİMİN VE DİĞER HUKUKÇULARIN VASIFLARI



3. -HAKÄ°MÄ°N BAZI VASIFLARI-67
A. -VÄ°CDAN SAHÄ°BÄ° OLMAK-68
B. -NEZAKETLÄ° OLMAK-81
C. -AHLAKLI OLMAK-85
D. -BAÄžIMSIZLIK-90
E. -TARAFSIZLIK-101
F. -BÄ°LGÄ°LÄ° OLMAK-112
G. -DÃœRÃœST OLMAK-120
H. -ÖZENLİ OLMAK-126
I. -Ä°NSAN HAKLARINA SAYGILI OLMAK-130
Ä°. -DOÄžRULUK VE TUTARLIK-133
K. -ADALETLÄ° OLMAK-135
L. -HAKÄ°MÄ°N DÄ°ÄžER VASIFLARI-162
4. -VASIFLARA AYKIRILIĞIN SONUÇLARI-167
A. -SORUMLULUK-167
B. -KANUN YOLLARI-169
5. -SAVCILARIN, AVUKATLARIN VE DİĞER HUKUKÇULARIN VASIFLARI-173
A. -SAVCILARIN VASIFLARI-173
B. -AVUKATLARIN VASIFLARI-174
C. -DİĞER HUKUKÇULARIN VASIFLARI-175

SONUÇ-177

KAYNAKÇA-179