Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebe Uygulamaları

Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebe Uygulamaları



Sayfa Sayısı
:  
282
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786054749133

1.200,61 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









YAZARLAR HAKKINDA

  Doç. Dr. Serhat Yanık ( İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi )

1970yılında Karabük'te doğdu. 1987yılında İzmir, Maliye Meslek Lisesi'nden, 1991 yılında ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Ardından aynı fakültenin İşletme Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 2008 ylında muhasebe-finansman alanında doçent unvanını alan Serhat Yanık, hali hazırda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çeşitli üniversitelerde lisans ve yüksek lisans dersleri veren Yanık'ın; sigortacılık, finansal muhasebe, maliyet muhasebesi, işletme ve ekonomi alanında da çeşitli eserleri mevcuttur.
 
           
   
 
     
 
     

Fatih Uzun ( Gümrük Müfettişi ) 1981 yılında Bursa'da doğdu. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 2004 yılının Eylül ayından 2005 yılının sonuna kadar Maliye Bakanlığında Vergi Denetmen Yardımcısı olarak görev yaptı. Daha sonra Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından açılan Gümrük Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavını kazanarak 29.12.2005 tarihinde Gümrük Teftiş Kurulunda Gümrük Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 2009 yılı başında yapılan yeterlik sınavında başarı göstermesi üzerine Gümrük Müfettişi olarak atandı. İstanbul Üniversitesi İşletme Anabilim dalı Uluslararası İşletmecilik bölümündeki yüksek lisansında tez aşamasında olup, çeşitli dergiler ve internet sitelerinde gümrük ve dış ticaret mevzuatı ile uygulamaları gibi konularda pek çok makalesi bulunan Fatih Uzun halen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Gümrük Müfettişi olarak görev yapmaktadır.

 

SUNUŞ

Türkiye'de son yıllarda ekonomideki yapısal reformlara büyük önem ve­rilmektedir. Bu önem beraberinde dış ticaret hacmine de yansımış, TÜİK verilerine göre dış ticaret hacmi 2012 yılı sonu itibariyle 389,1 milyar TL ye ulaşmış durumdadır. Dünyada ülkelerin yaşanan mali krizlerle küçülmele­rine rağmen Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nin ardından dünyada bü­yümede ikinci ülke, Avrupa'da ise birinci ülke konumuna gelmesi dış ticaret hacmine ciddi boyutlarda yansımıştır. Bu durum ise yetişmiş ve kalifiye insan ihtiyacını da beraberinde getirmiştir.

Günümüzde bir mevzuat denizine dönüşen dış ticaret işlemleri uygula­ma esnasında birçok yorum ve farklı uygulamayı beraberinde getirmektedir. Bu durum dış ticaret işlemleri ile uğraşan kişilerin sadece ülke mevzuatını değil, uluslararası mevzuat ve kavramlara da hakim olması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Bu kitapta, konuların açıklanmasını kolaylaştıracak uygulama örnekleri­ne yer verilmiştir. Kitapta yer alan konu anlatımları ve uygulamaların uzun araştırma ve emeğin bir ürünü olduğu, mevzuat ile pratiği birleştirecek ma­hiyette hazırlandığı görülmektedir.

Kitabı yazan ve uygulama aşamasına kadar getiren Gümrük Müfettişi Fatih UZUN Bey'i ve seçkin dostum, değerli meslektaşım ve sevgili kardeş Sayın Doç. Dr. Serhat YANIK'ı bu özgün eserleri dolayısıyla kutlar, bilimsel ve eğitsel basanlarının devamını dilerim. Bu kitabın bu çerçevede, kişilere ve kurumlara ışık tutması, çalışmalarına rehber olması dileklerimle...

Prof. Dr. Barış SİPAHİ

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi

Muhasebe - Finansman Anabilim Dalı

Öğretim Üyesi


ÖNSÖZ

Ülkemizin son dönemlerdeki 5 yıllık kalkınma planlarında benimsenen ihracata dayalı büyüme modeli ve yine 2023 yılı için ortaya konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi çerçevesinde Türkiye'nin dış ticaret hacmi oldukça artmış, 2012 yılı sonu itibariyle 290 milyar dolara ulaşmış bulun­maktadır. Dünya genelindeki küreselleşme sürecine paralel olarak malların ve hizmetlerin ülkeler arasında dolaşımının serbestleşmesi amacıyla ülkele­rin ikili veya çok taraflı olarak imzaladıkları anlaşmalarla oluşturulan güm­rük birlikleri, serbest ticaret bölgeleri ve ekonomik birlikler, ülkeler arasın­daki malların uluslararası ticaretini kolaylaştırmak suretiyle dünya dış tica­ret hacminin artmasını amaçlamaktadır. Bu noktada ortaya çıkan dış ticaret işlemleri, işletmelerin yurtdışı pazarlara açılmasını sağlamak, faaliyette bu­lundukları ülkeye döviz kazandırmak ile farklı ülkelerdeki farklı dış ticaret, finans ve bankacılık mevzuatlarının birlikte uygulanmasını öngörmesi ba­kımından oldukça önemlidir.

Bu kitabın yazılış amacı dış ticaret işlemleri, dış ticaret işlemleri ile ilgili gümrük mevzuatı uygulamalan ve bu işlemlerin muhasebeleştirilmesi ko­nusunda eğitim gören öğrencilere, işletmelerin muhasebe veya dış ticaret departmanlannda çalışan profesyonellere, dış ticaret-gümrük-muhasebe ile ilgili doğrudan veya dolaylı olarak faaliyet gösteren kamu veya özel sektör çalışanlarına "Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebe Uygulamalan" ile ilgili bilgiler sunmaktır.

Kitabın hazırlanmasında hali hazırda yayın dünyasında dış ticaret işlem­leri ve bu işlemlerin muhasebeleştirilmesi konusunun yürürlükteki gümrük ve dış ticaret mevzuatı çerçevesinde ayrıntılı olarak irdeleyen oldukça sınırlı sayıda çalışmanın bulunuyor olması belirtilmesi gereken bir durumdur. Bu çerçevede bu kitapta dış ticaret işlemleri ile ilgili ayrıntılı konu anlatımlarına yer verilmiş, dış ticaret operasyonlan pek çok muhasebe kitabında olduğu gibi ithalat veya ihracat işlemleriyle sınırlı tutulmayıp dış ticaret-gümrük mevzuatımızda yer alan tüm gümrük rejimleri itibariyle değerlendirilmiş,her bir durum ile ilgili muhasebe uygulamalarına bölüm sonunda yer veril­mek suretiyle okuyucunun anlatılan bölümüm en iyi şekilde kavraması amaçlanmıştır. Dış ticaret işlemlerine ilişkin durumlarda özellik arz eden Katma Değer Vergisi Uygulamaları ile Dış Ticaret İşlemlerinin Finansmanı konuları Kitapta ayrıntılı olarak aynca ele alınmıştır.

Belirtilen bu hususlar çerçevesinde hazırlanan bu eserin alanında kaynak kitap olma amacını taşıdığını ve bir ihtisas muhasebesi olan dış ticaret işlem­lerinin muhasebeleştirilmesi konusunda ilgililerin işlemlerine ve konu ile ilgili eğitim gören öğrencilere yardımcı birer rehber olabileceğini düşünmek­teyiz. Bu kapsamda bu kitabın dış ticaret-muhasebe alanında faaliyet göste­ren kişiler ve kurumların ihtiyaçlarını karşılamasını dilemekle birlikte, kita­bın basım aşamasında gösterdikleri ilgi ve kolaylıktan ötürü Türkmen Kitabevi yetkililerine ve bizlerin bugünlere gelmesinde her türlü fedakârlığı gösteren Annelerimize teşekkürü bir borç bilmekteyiz.

Fatih UZUN ~ Serhat YANIK

İstanbul, Temmuz 2013

 


İÇİNDEKİLER

1.BÖLÜM DIŞ TİCARET

  1. Dış Ticaret...................................................................................... 1
  2. Dış Ticaret İşlemleri........................................................................ 3

1.2.1.İhracat.................................................................................... 3

1.2.2.İthalat..................................................................................... 7

2. BÖLÜM

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER 2.    Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler.................................... 11

2.1.Ticari Belgeler.......................................................................... 11

  1. Proforma Fatura.............................................................. 12
  2. Ticari Fatura................................................................... 12
  3. Ayrıntılı Fatura................................................................ 13
  4. Özel Fatura..................................................................... 14
  5. Navlun Faturası............................................................... 14
  6. Koli/Ambalaj Listesi......................................................... 14
  7. Çeki Listesi..................................................................... 15
  8. Ekspertiz Raporu............................................................. 15
  9. İmalatçının Analiz Belgesi................................................ 15

2.1.10.  Üçüncü Taraflarca Düzenlenen Kontrol Belgeleri............ 16

2.2. Resmi Belgeler......................................................................... 16

  1. Gümrük Beyannamesi...................................................... 16
  2. A.TR. Dolaşım Sertifikası................................................ 18
  3. EUR 1 Menşe Sertifikası.................................................. 19
  4. FORM A Menşe İspat Belgesi......................................... 20
  5. Menşe Şahadetnamesi..................................................... 20
  6. Kontrol Belgesi................................................................ 20
  7. Bitki Sağlık Sertifikası...................................................... 21
  8. OTES Belgesi................................................................. 21
  9. Helal Belgesi................................................................... 22
  10. Koşer Belgesi................................................................ 22
  11. Radyasyon Analiz Sertifikası........................................... 22

2.3. Taşıma Belgeleri...................................................................... 22

  1. Uluslararası Hamule Senedi (CMR).................................. 23
  2. Havayolu Taşıma Senedi (Airwaybill/AWB)...................... 23

  1. Hamule Senedi (Rail Consigment Note/CIM/OV).............. 24
  2. Deniz Konşimentosu (Marine/Ocean Bili of Lading)........... 24
  3. TIR Karnesi.................................................................... 25

2.4. Sigorta Belgeleri...................................................................... 25

2.4.1. Sigorta Poliçesi (Insurance Policy)................................... 26

3. BÖLÜM

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ ve ÖDEME TÜRLERİ İLE MUHASEBE UYGULAMALARI 3.1. Dış Ticarette Teslim Şekilleri............................................................ 51

  1. İşyerinde Teslim / Ex Works (EXW)....................................... 51
  2. Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim / Free Carrier (FCA)....... 52
  3. Gemi Doğrultusunda Teslim / Free Alongside Ship (FAS)......... 54
  4. Gemi Bordasında Teslim / Free OnBoard (FOB)...................... 55
  5. Mal Bedeli ve Taşıma / Cost And Freight (CFR)...................... 55
  6. Mal bedeli, Sigorta ve Navlun/ (CİF)....................................... 56
  7. Taşıma Ödenmiş Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT)........ 57
  8. Taşıma ve Sigorta Ödenmiş Olarak Teslim /(CİP).................... 57
  9. Terminalde Teslim / Delivered At Terminal (DAT).................. 58
  10. Mahalde (Yerinde) Teslim / Delivered at Place (DAP)........... 60
  11. Vergiler Ödenmiş Olarak Teslim / Delivered Duty Paid (DDP). 60
  12. Teslim Şekillerinde Son Dönemde Yapılan Değişiklikler...................... 61
  13. Dış Ticarette Ödeme Türleri............................................................ 63

3.3.1.  Peşin Ödeme (Cash in Advance)............................................ 64

3.3.1.1. Gümrük Mevzuatımıza Göre İthalatta Hangi

Durumlar Peşin Ödeme Olarak Kabul Edilmektedir?..... 66

  1. Akreditif (Letter Of Credit - L/C)........................................... 69
  2. Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents - CAD)..... 73
  3. Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)............................ 74

3.3.4.1. Mal Mukabili Ödeme Bir Tür Kredi Midir?................... 75

  1. Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)............................... 76
  2. Karşı Ticaret (Counter Trade)................................................ 77
3.4. Dış Ticarette Teslim Şekillerine İlişkin Muhasebe Uygulamalan.......... 80
  1. CİF Teslim Şekline İlişkin Muhasebe Kayıtlan.......................... 81
  2. FOB Teslim Şekline İlişkin Muhasebe Kayıtlan........................ 81
  3. EXWORKS Teslim Şekline İlişkin Muhasebe Kayıtlan............. 81
  4. DDP Teslim Şekline İlişkin Muhasebe Kayıtlan........................ 82
3.5. Dış Ticarette Ödeme Şekillerine İlişkin Muhasebe Uygulamalan......... 83
  1. Peşin Ödeme Şekline İlişkin Muhasebe Uygulamalan................ 83
  2. Mal Mukabili Ödeme Şekline İlişkin Muhasebe Uygulamalan .... 85
  3. Takas Yoluyla Ödeme Şekline İlişkin Muhasebe Uygulamalan... 87

3.5.4. Akreditif Yoluyla Ödeme Şekline İlişkin
Muhasebe Uygulamaları..................................89


4.  BÖLÜM

KESİN İTHALAT ve KESİN İHRACAT İŞLEMLERİ İLE MUHASEBE UYGULAMALARI 4.1.  İthalat Kavramı............................................................................................................ 94

  1. İthalat İşleminin Aşamaları........................................................................... 95
  2. Kesin İthalat (Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi) İşlemleri

İle İlgili Muhasebe Uygulamaları................................................................. 99 4.2.  İhracat Kavramı......................................................................................................... 106

  1. İhracat İşleminin Aşamaları........................................................................ 106
  2. Kesin İhracat (İhracat Rejimi) İşlemleri İle İlgili

Muhasebe Uygulamaları............................................................................. 109

5.  BÖLÜM

DİĞER GÜMRÜK REJİMLERİ ÇERÇEVESİNDE DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBE UYGULAMALARI 5.1.  Transit Rejimi Tanımı................................................................................................ 126

  1. Transit Rejiminde Kullanılan Belgeler....................................................... 127
  2. Transit Rejiminde Gümrük Vergileri ve Teminat...................................... 128
  3. Transit Rejiminde Gümrük İşlemleri ve Süre............................................ 128
  4. Transit Rejiminde Gümrük Yükümlülüğü.................................................. 129
  5. Transit Ticaret.............................................................................................. 130
  6. Transit Ticaret Akış Şeması........................................................ 131
  7. Transit Ticarette Gereken Belgeler............................................. 132
  8. Transit Ticarette Alış Bedelinin Transferi İle Saüş
    Bedelinin Tahsilinde Uyulması Gereken Esaslar...................... 133
  9. Transit Ticaretin Vergisel Boyutu ve Transit

Ticarette Uygulanacak Vergi İstisnaları.................................... 134

5.1.5.5.      Transit Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi................... 136 5.2.  Hariçte İşleme Rejimi Tanımı.................................................................................... 140

  1. Hariçte İşleme Faaliyetleri............................................................................. 140
  2. Hariçte İşleme Rejiminde İzin....................................................................... 141
  3. Hariçte İşleme Rejiminde Süre...................................................................... 142
  4. Tamirat İçin Hariçte İşleme Rejimi Kapsamında

Yurtdışı Eşya Gönderilmesi........................................................................ 142

  1. Hariçte İşleme Rejimine Tabi Tutulamayacak Eşya.................................. 143
  2. Hariç İşleme Rejiminde Standart Değişim Sistemi..................................... 143
  3. Hariçte İşleme Rejiminde Gümrük Yükümlülüğü....................................... 144

5.2.8. Hariçte İşleme Rejimi Muhasebe Uygulamaları...................... 145

5.2.8.1.  Hariçte İşleme Faaliyetinde Gönderici Tarafından

Bedel Ödenmemesi Durumu.................................... 145

5.2.8.2.  Hariçte İşleme Faaliyetinde Gönderici Tarafından

Bedel Ödenmesi Durumu......................................... 147 5.3. Geçici İthalat Rejimi Tanımı............................................................ 152

  1. Gümrük Mevzuatımızda Geçici İthalat Rejimi........................ 152
  2. Geçici İthalat Rejiminde İzin................................................. 152
  3. Geçici İthalat Rejiminde Süre............................................... 153
  4. Geçici İthalat Rejiminde Gümrük Muafiyeti........................... 153
  5. Geçici İthalat Rejiminin Ekonomik Faydalan.......................... 154
  6. Geçici İthalat Rejiminde Gümrük Yükümlülüğü ve
    Müeyyideler........................................................................ 154
  7. Geçici İthalat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi..................... 156
5.4. Dahilde İşleme Rejimi Tanımı......................................................... 158
  1. Dahilde İşleme Rejiminin Amaçlan....................................... 158
  2. Gümrük Mevzuatımızda Dahilde İşleme Rejimi...................... 159
  3. Dahilde İşleme Rejimi Tedbirleri.......................................... 160
  4. Şartlı Muafiyet Sistemi............................................. 160
  5. Geri Ödeme Sistemi................................................ 160
  6. Dahilde işleme Rejiminde Müracaat ve izin........................... 161
  7. Dahilde İşleme Rejiminde Teminat ve Süre........................... 162
  8. Dahilde İşleme Rejiminde Mücbir Sebep Halleri.................... 164
  9. Dahilde İşleme Rejiminde İhracatın Gerçekleştirilmesi

ve İhracat Taahhüdünün Kapatılması.................................... 165

5.4.7.1. Dahilde İşleme Rejiminde Aracılı İhracatçı İle İhracat. 166

5.4.8.   Dahilde İşleme Rejiminde Kapatma Müracaatı

ve Vergi/Teminatlann İadesi................................................ 167

  1. Dahilde İşleme Rejimi Hükümlerinin İhlali ve Yaptırımlar....... 168
  2. Dahilde İşleme Rejimi İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi........ 169

5.4.10.1.Geri Ödeme Sistemi İşlemleri İle İlgili

Muhasebe Uygulamaları.......................................... 170

5.4.10.2.Şartlı Muafiyet Sistemi İle İlgili Muhasebe

Uygulamaları.......................................................... 173

5.4.10.3.Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Yurtiçi

Alımlarda Katma Değer Vergisi Uygulaması............. 175

5.4.10.4.Dahilde İşleme Rejimi Hükümlerinin İhlali

Durumunda Ödenen Para Cezası İşlemlerinin

Muhasebeleştirilmesi............................................... 178 5.5. Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi Tanımı................................ 179

5.5.1. Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejiminde İzin..................... 180

5.5.2.  Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejiminde Teminat ve Süre... 181

  1. Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejiminin Sonlandırılması,
    Teminat İadesi, Rejim ihlalleri ve Cezai Müeyyideler.............. 182
  2. Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi........................................ „. 184 5.6. Gümrük Antrepo Rejimi Tanımı...................................................... 187

  1. Gümrük Antreposu Türleri................................................... 187
  2. Antrepo İşletme İzni ve Antrepo İşleticisinin Sorumlulukları ..189
  3. Gümrük Antrepolarının Nitelikleri.......................................... 190
  4. Gümrük Antrepolarına Konulabilecek Eşya İle
    Antrepolarda Yapılabilecek Faaliyetler.................................. 191
  5. Gümrük Antrepo Rejiminde Gümrük Yükümlülüğü

ve Rejim İhlali..................................................................... 193

5.6.6.   Gümrük Antrepo Rejimi İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi...... 194

6. BÖLÜM

DIŞ TİCARET İŞLEMERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ ve MUHASEBE UYGULAMALARI

  1. Katma Değer Vergisi'nin Konusu ve Teslim Kavramı....................... 200
  2. Dış Ticaret İşlemlerinde Katma Değer Vergisi'nin Doğması.............. 202
  3. İthalat İşlemlerinde Katma Değer Vergisi Matrahı ve Diğer Hususlar. 203
  4. Tek Düzen Hesap Planındaki Katma Değer Vergisi Hesaplan.......... 206
  5. İthalatta Katma Değer Vergisine İlişkin Muhasebe Uygulamaları...... 208
  6. İhracatta Katma Değer Vergisi İadesi............................................. 208

6.6.1.   İnceleme Raporu ve Teminat Aranmaksızın

Katma Değer Vergisi İadesi................................................. 210

  1. Teminat Karşılığı Katma Değer Vergisi İadesi....................... 210
  2. Vergi İnceleme Raporu İle Katma Değer Vergisi İadesi......... 210
  3. İhracatta Katma Değer Vergisi İadesinde Aranılan Belgeler... 211
  4. İhracatta Katma Değer Vergisi İadesi İle İlgili

Muhasebe Uygulamalan....................................................... 212 6.7. İhracatta Katma Değer Vergisi'nin Tecili ve Terkini......................... 214

6.7.1.  İhracatta Katma Değer Vergisi İadesinin Tecil-Terkini

İle İlgili Muhasebe Uygulaması............................................. 216

7. BÖLÜM
İHRACATTA DEVLET YARDIMLARI ve MUHASEBE UYGULAMALARI

7.1. İhracatta Devlet Yardımı Türleri.................................................... 221

7.1.1.  İhracatçı Birlikleri Aracılığıyla Sağlanan Devlet Yardımları.... 221

7.1.1.1. Araştirma-Geliştirme (AR-GE) Yardımları................ 222

  1. Çevre Koruma Yardımlan........................................ 225
  2. Uluslararası Nitelikteki Yurtiçi İhtisas

Fuarlannın Desteklenmesine İlişkin Yardımlar........... 226

7.1.1.4.   Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteğine

Yönelik Yardımlar................................................... 229

7.1.1.5.   Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım

Faaliyetlerinin Desteklenmesine Yönelik Yardımlar.... 233

  1. Eğitim Yardımları.................................................... 235
  2. Tanmsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları............ 236
  3. Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Yardımlar................. 237
  4. İstihdama İlişkin Yardımlar...................................... 239

7.1.2.  Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank)

Tarafından Sağlanan Yardım ve Teşvikler............................ 239 7.2. İhracatta Devlet Yardımlarına İlişkin Muhasebe Uygulamaları.......... 241

8. BÖLÜM

DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI
8.1. Türk Eximbank ............................................................................ 246

8.1.1.   Kısa Vadeli İhracat Kredileri............................................... 248

  1. Reeskont Kredisi..................................................... 249
  2. Sevk Öncesi İhracat Kredileri.................................. 249
  3. İhracata Hazırlık Kredileri ....................................... 250
  4. Dış Ticaret Şirketleri İhracat Kredisi......................... 250
  5. KOBİ İhracata Hazırlık Kredileri.............................. 251
  6. Sevk Sonrası Reeskont Kredisi................................. 251
  7. ihracata Dönük Üretim Finansman Kredisi ............... 252

8.1.2.   Orta-Uzun Vadeli İhracat Kredileri ..................................... 253

  1. İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi.............. 253
  2. İhracata Yönelik Yatinm Kredisi ............................. 254
  3. Marka Kredisi ........................................................ 255
  4. İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi (EFIL-IV)......... 255
  5. Avrupa Yatarım Bankası (AYB) Kredisi.................. 256
  6. Yurt Dışı Mağazalar Yatinm Kredisi......................... 257
  7. Özellikli İhracat Kredisi............................................ 258
  8. Gemi inşa ve ihracatı Finansman Programı................ 258

8.1.3.   Döviz Kazançlına Hizmetler Kapsamındaki Krediler.............. 259

  1. Turizm Kredisi........................................................ 259
  2. Uluslararası Nakliyat Pazarlama Kredisi (UNPK) .... 260
  3. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat

Mektubu Programı................................................... 260

8.1.3.4.   Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi ......... 261

  1. Döviz Kazandırıcı Hizmetler Kredisi ......................... 262
  2. Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi ................................. 262
8.2.  Forfaiting...................................................................................... 264
  1. Forfaiting Süreci.................................................................. 265
  2. Forfaiting İşleminin Faydalan................................................ 266
8.3.  Leasing........................................................................................ 267
  1. Finansal Kiralama............................................................... 267
  2. Faaliyet Kiralaması.............................................................. 269
  3. Diğer Finansal Kiralama Yöntemleri..................................... 269
  4. Leasing İhtiyacı ve Sürece Konu Mallar .............................. 271
  5. Leasing Uygulamasının Avantajları....................................... 272
8.4.  Faktoring...................................................................................... 272
  1. Faktoring Uygulamasının Avantaj ve Dezavantajları .............. 274
  2. Faktoring Çeşitleri .............................................................. 275
  3. Dış Ticaret İşlemleri Açısından Faktoring Uygulamaları ........ 275

EKLER

EK: 1 İhracat Maliyet Tablosu............................................................. 279

EK: 2 İthalat Maliyet Tablosu............................................................... 280

KAYNAKÇA...................................................................................... 281

TABLOLAR LİSTESİ

Tablo I: ihracat Türleri............................................................................ 5

Tablo II: İthalat Türleri .......................................................................... 7

Tablo Di: Gümrük Beyannamesine Kaydedilen Bilgiler............................ 18

Tablo IV: Taşıma Türlerine Taşıma Belgeleri ......................................... 22

Tablo V: Uluslararası Teslim Şekilleri..................................................... 62

Tablo VI: Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri.................................... 64

Tablo VE: Akreditif İşlem Akışı ............................................................ 72

Tablo Vm: Ödeme Şekillerindeki Risk Dereceleri.................................... 80

Tablo IX: İhracat İşlemleri Süreci ........................................................ 107

Tablo X: Gümrük Mevzuatımızdaki Gümrük Rejimleri............................ 126

Tablo XI: Gümrük Vergileri................................................................. 204

Tablo XII: Tarım Ürünlerinde İhracatta Destek Miktarlan ..................... 236

Tablo XIII: Türk Eximbank Tarafından İhracatçılara Sağlanan

Kredi Türleri ...................................................................... 240