Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Anayasal Vergi Hukuku Vergileme Yetkisinin Meşruiyeti ve Sınırları

Anayasal Vergi Hukuku Vergileme Yetkisinin Meşruiyeti ve Sınırları



Sayfa Sayısı
:  
167
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2019
ISBN NO
:  
9789750256837

84,00 TL









"…yasama ya da yüksek otorite günübirlik kararnameler ile değil; önceden halkın bilgisine sunulmuş ve ilan edilmiş, tarafsız ve doğru yargıçlar tarafından korunan yerleşik daimi kurallarla bağlıdır."
John Locke (1632-1704)
Anayasal Vergi Hukuku adını verdiğimiz bu kitabın ana mesajı Aydınlanma çağının büyük düşünürlerinden John Locke'un iktidarın"keyfî-davranmaması" felsefesine dayalıdır:
-Hiçbir devlet yönetimi keyfî olamaz, keyfî davranamaz, keyfî kararlar alıp uygulayamaz.
-Devlet ancak önceden ilan edilmiş, yazılı, herkesin bildiği, anladığı, keyfî olmayan yerleşik kurallarla yönetilmelidir.
Anayasal hukuk devletinin bu temel ilkeleri her alanda olduğu gibi vergileme alanında da her zaman istismar, suiistimal ve ihlal edilmiştir.
Çoğunluk iktidarını ele geçirip parlamentodan yasalar çıkarmak vergileme yetkisine asla meşruiyet kazandırmaz. Anayasada yer alan "kanunilik ilkesi" tek başına vergileme yetkisinin kötüye kullanılmasının garantisi olamaz. Hele ki yürütme organının keyfî karar ve talimatlarla, kararnamelerle, torba yasalarla vs. vergisel düzenlemeler yapması asla kabul edilemez. Sözümona milletin iradesi ile temsil yetkisini alan hükümetler ve parlamentolar her istediği konu üzerine vergi koyamazlar; vergi oranlarını istedikleri anda indirip, yükseltemezler; kendi keyfî iradelerine göre mali aflar getiremezler; vergi kanunlarını geriye doğru yürütemezler; belirli kişi ve gruplara vergi ayrıcalıkları ya da imtiyazları sunarak vergi ayrımcılığı yapamazlar.
Bizim bugün adına "vergi hukuku" dediğimiz "mevzuat yığını"nın John Locke'ın 300 küsur yıl önce ifade ettiği ilkeler ile hiçbir benzerliği ve alakası yoktur. Vergi hukuku kendisini gündelik keyfî kararlarla yöneten bir iktidar olarak gören yönetimlerin hukukuna dönüşmüştür ve meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.
Anayasal Vergi Hukuku bizim anladığımız, öğrettiğimiz, ezberlettiğimiz ve tatbik ettiğimiz "vergi hukuku"nun yanlış olduğunu söylemektedir.
Konu Başlıkları
    Vergi Hukuku
    Vergi Mevzuatı
    Vergileme Yetkisi
    Vergilerin Meşruiyeti
    Vergilerin Hukukiliği
    İradi–Takdiri Vergileme
    Esnek–Müdahaleci Vergileme
    Anayasacılık ve Vergileme
    Anayasal Demokrasi
    Anayasal Hukuk Devleti
    Anayasal Vergi Sistemi
    Anayasal Vergileme İlkeleri
    Mali Anayasa
    Vergi Anayasası