Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru

Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru



Sayfa Sayısı
:  
431
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2018
ISBN NO
:  
9789750247750

99,90 TL











Bu kitapta, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru kurumu, kapsamlı bir şekilde ele alınıp incelenmektedir. Bu yapılırken, bireysel başvuru kurumunun kavramsal çerçevesi, tarihsel süreci ve karşılaştırmalı hukuktan örnekler göz ardı edilmediği gibi; AİHS ve bunu tamamlayan mevzuat ile AİHM kararlarına da yer verilmiştir. 


 


Kitap, basım tarihi itibariyle yazara, konu ile ilgili çıkan önceki çalışmaları inceleme fırsatı sunmuştur. Bu da kitabın hem bugüne kadarki birikimlerden faydalanılarak hazırlanmasına hem de yapılan çalışmalardaki eksikliklerin göz önünde bulundurularak, bu eksiklikleri giderici bir şekilde kaleme alınmasına sebep olmuştur. Bu nedenle kitap, bütünleyici nitelikte, güncel bir eserdir. Ayrıca 2014 yılında yapılan Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü değişikliklerine, konuyla ilgisi nispetinde 2017 yılındaki anayasa değişikliklerine ve Anayasa Mahkemesi'nin, bazı güncel ve popüler bireysel başvuru kararlarına yer vermesinden dolayı da önemlidir. 


 


Bu kitap sadece Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru usulünü ele alan klasik bir usul kitabı değildir. Yapılan literatür taramasında sadece bir eserdeki kısa bir bölüm hariç olmak üzere, konu ile ilgili yapılan bütün çalışmalarda (tez çalışması, kitap, makale vs.), bireysel başvuru kapsamında korunan temel hak ve özgürlüklerin sadece ismen bir liste olarak verildiği; bu hak ve özgürlüklerin esasına girilmediği görülmüştür. Bu kitap sadece usul kurallarına değil, bireysel başvuru kapsamında korunan temel hak ve özgürlükler ile ilgili AİHS ve AİHM içtihatları doğrultusunda esasa ilişkin ayrıntılı bilgilere de yer vermek suretiyle benzerlerinden ayrılmakta ve bu yönüyle bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. 


 


Kitap, dört ana bölümden oluşmaktadır. Kitabın birinci bölümünde, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun kavramsal çerçevesi, tarihsel süreci, temel özellikleri, niteliği, işlevi, anayasa yargısı içindeki konumu ve karşılaştırmalı hukuktan örnekler; ikinci bölümünde, AİHS ve AİHM kararları ışığında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru kapsamında korunan temel hak ve özgürlüklerin kapsamı, içeriği ve sınırları; üçüncü bölümünde, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun esasa ve usule ilişkin şartları (usul kuralları) ve dördüncü bölümünde, bireysel başvuru kararlarının etkisi ve uygulanması üzerinde durulmuştur. 


 


Kitap, özünde bir doktora tezi olarak hazırlandığından, akademik derinliği olan bir çalışma olmasının yanı sıra uygulayıcıların ihtiyacına da cevap verecek şekilde hazırlanmıştır. 


 


Konu Başlıkları


Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Kurumunun Kavramsal ve Tarihsel Çerçevesi, Özellikleri, İşlevi ve Karşılaştırmalı Hukuktan Örnekler


Türk Hukukunda Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Kapsamından Korunan Temel Hak ve Özgürlükler


Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvurunun Şartları


 


Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuruların İncelenmesi ve Kararlar