Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs Suçu – Ceza Hukuku Monografileri –

Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs Suçu – Ceza Hukuku Monografileri –



Sayfa Sayısı
:  
240
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9789750262265

350,00 TL











Toplumun adli olaylara duyduğu ilgi sonucu yazılı, görsel ve/veya işitsel medya organları adli olaylara haber bültenlerinde oldukça geniş yer ayırmaktadır. Ayrıca adli haberler sosyal medya ortamlarında da en çok konuşulan ve ilgi çeken konula-rın başında gelir. Kitle iletişim araçları vasıtasıyla suç teşkil eden olaylara veya devam eden yargılamalara ilişkin kesin bir yargı kararının verilmesinden önce tanık beyanlarını, bilirkişi mütalaalarını veya verilecek hüküm ve kararları etkilemek amacıyla bazı manipülatif ve kötü niyetli yayınlar ya da yargısız infazlar yapılabil-mektedir. Günümüzde özellikle kullanımı ve etkinliği giderek artan sosyal medya ortamlarında yapılan bu tarz sorumsuz yayınlar ve açıklamalar kamuoyunun yanlış bir kanı etrafında birleşmesine sebep olmakta ve bu durum, şüpheli/sanık veya davanın taraflarının yargılamaya ilişkin menfaatlerini ihlal etmekle kalmayıp yargı organlarının bağımsız ve tarafsızlığını da tehlikeye düşürmektedir. Ancak adaletin her türlü peşin hükümden, özellikle de kolektif peşin hükümlerden uzak kalması gerekir. Mahkeme hükmü, peşin hükmün tescili anlamına gelmez.


 


Kanun koyucu, bu ihtiyaçlar doğrultusunda adalet mekanizmasının yansızlığını kitle iletişim araçlarının etkisinden kurtararak adliyenin düzgün ve sağlıklı olarak işleyişini sağlamak için 5237 sayılı TCK'nın 288. maddesinde "Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs" suçuna yer vermiştir.


 


Bu çalışmada öncelikle AİHM içtihatları doğrultusunda ifade özgürlüğü ile adil yargılanma hakkı arasındaki sınır tespit edilmeye çalışılmış, daha sonra ise suç tipine ilişkin öğretideki tüm tartışmalara eksiksiz bir şekilde yer verilerek, bu tartışmalar hakkındaki görüşler ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur.


 


Konu Başlıkları


Adil Yargılanma Hakkı


İfade Özgürlüğünün Kapsamı ve Sınırları


Adliyeye Karşı Suçların Hukuki Konusu


Önşart Olarak Görülmekte Olan Dava veya Yapılmakta Olan Soruşturma


Beyanın Şekli, Elverişliliği ve Aleniyet


Yargı Görevi Yapan, Bilirkişi ve Tanık


Suçun Ortaya Çıkış Biçimleri


Suçun Benzer Suçlarla Olan İlişkisi