Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Açıklamalı – İçtihatlı Disiplin Suç ve Cezaları Disiplin Soruşturması - İBRAHİM PINAR

Açıklamalı – İçtihatlı Disiplin Suç ve Cezaları Disiplin Soruşturması - İBRAHİM PINAR



Sayfa Sayısı
:  
1095
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9789750262722

1.160,00 TL











Disiplin cezası; kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara uygulanan yaptırımlardır. Bu nedenle kamu görevlisinin güvenliği ile yakın ilişkisi vardır.


 


Kamu görevlisinin güvenliği, disiplin cezalarının yasa ile düzenlenmesini zorunlu kılar. Bu suç ve cezaların yasalığı ilkesinin bir sonucudur.


 


Zira, suç ve cezaların yasayla belirlenmesi, çağdaş ceza hukukunun temel ilkelerinden biridir. Günümüzde bu ilkeye uluslararası hukukta ve insan hakları belgelerinde de yer verilmektedir. İlkenin esası, kişilerin yasak eylemleri ve bunlar karşılığında verilecek cezaları önceden bilmelerini sağlamak düşüncesine dayanmaktadır. Suç ve cezaların yalnızca yasayla konulup kaldırılması da yeterli olmayıp kuralların kuşkuya yer vermeyecek biçimde açık ve sınırlarının da belli olması gerekir. Bu bağlamda cezanın yasallığı ilkesi, bir suça uygulanacak yaptırım türlerinin, ölçülerinin hangi sınırlar içinde uygulanacağının, nelerin hangi ölçüde hafifletici veya ağırlaştırıcı neden olacağının da yasa koyucu tarafından kurala bağlanmasını gerekli kılar.


 


Yasal durum böyle olmakla birlikte uygulanmakta olan yasaların disiplin usulleri hakkındaki hükümleri, cezanın ağırlık derecesine göre, keyfilik ihtimallerini artıran kademeli bir yetki düzeni kurmuştur. Disiplin kararlarının yargısal denetime tâbi tutulması zorunluluğu getirilerek Yasanın bu eksikliği ve hukuka aykırılığının giderilmesi yoluna gidilmiş ise de yargı kararları keyfiliği ortadan kaldırmaya yetmemiştir.


 


Bu kitap; disiplin hukukunun genel ilkelerini objektif bir açıdan ele alarak, kanunsuz suç ve ceza olmaz kuralının, suçta ve cezada kanunilik ilkesinin, cezada kıyas yasağının, disiplin cezalarında orantılılık, ölçülülük ve belirlilik ilkelerinin disiplin hukukunda da geçerli olduğunu ortaya koymakta, uygulayıcılara yol göstermektedir.


 


Konu Başlıkları


Disiplin Suç ve Cezalarının Genel İlkeleri


Devlet Memurları Yasasına Göre Disiplin Suç ve Cezaları


Özel Yasaların Disiplin Suç ve Cezaları


Soruşturması Usulü


Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar


Disiplin Cezalarına İtiraz


Memurluğun Sona Ermesi


Üniversite Öğretim Elemanları ve Öğrencilerine İlişkin Disiplin Suç ve Cezaları


MEB Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Suç ve Cezaları


 


İlgili Mevzuat ve Örnek Dilekçeler