Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

İş Hukukunda Rekabet Yasağı Sözleşmeleri

İş Hukukunda Rekabet Yasağı Sözleşmeleri



Sayfa Sayısı
:  
173
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2019
ISBN NO
:  
9789750257964

290,00 TL










İşçi çalıştığı süre boyunca işletmenin üretim, pazarlama ve müşteri çevresi gibi hususlarında pek çok bilgiye sahip olmaktadır. İşçinin, sözleşmenin devamında veya sona ermesinden sonra bu bilgileri, kendi yararına veya işverenin rakipleri lehine kullanma ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeple işverenin menfaatlerini korumak adına yasada bazı koruma önlemleri düzenlenmiştir.


 


İş sözleşmesinin devamı sırasında işveren, işçinin sadakat borcunun bir uzantısı olan rekabet etmeme borcu kapsamında korunmaktadır. Ancak iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte işçinin rekabet etmeme borcu da kural olarak sona ereceğinden, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçinin rekabet teşkil edebilecek eylemlerde bulunmasını engellemek amacıyla, TBK. m.444vd. maddelerinde, rekabet yasağının belirli koşullar çerçevesinde düzenlenmesine imkan verilmiştir.


 


Çalışmada da öncelikle rekabet etmeme borcu ve rekabet yasağı sözleşmesi kavramları incelenmiş, esas itibariyle TBK. m.444 vd. kapsamında iş sözleşmesinin sona ermesinden sonraki dönem için düzenlenen rekabet yasağı sözleşmesi ele alınmıştır. Bu kapsamda rekabet yasağı sözleşmesinin geçerlilik koşulları ve sınırlandırmaları, yasanın öngördüğü koşullara sahip olmayan sözleşmenin hukuki durumu, yaptırımları ve hakimin sözleşmeye müdahalesi çalışmada incelenmiştir. Yasaya uygun bir şekilde yapılan rekabet yasağı sözleşmesinin işçi tarafından ihlali durumunda işverenin hakları, hangi hukuki yollara başvurabileceği ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Son olarak, rekabet yasağı sözleşmesinin sona erme halleri ve uygulamada karşılaşılabilecek olası durumlar Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay kararları çerçevesinde incelenmiştir.


 


Konu Başlıkları


Rekabet


Rekabet Etmeme Borcu


Rekabet Yasağı Sözleşmesi


Yasaklanabilecek Faaliyetler


Rekabet Yasağı Sözleşmesinin Geçerlilik Koşulları


Hakimin Müdahalesi


Rekabet Yasağı Sözleşmesinin İhlali


 


Rekabet Yasağı Sözleşmesinin Sona Ermesi