Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi



Sayfa Sayısı
:  
440
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9789750259517

99,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...










Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin eşler arasında uygulanmaya başlamasının üzerinden çeyrek asır geçti. Kanun koyucunun bilinçli bir tercihi olan yasal mal rejimi ile malvarlığı uyuşmazlıklarının ve boşanmaların geçmiş çeyrek asırda artış gösterdiğini söylemek mümkündür. Karşılaşılan uyuşmazlıklara getirilen yargısal çözümler ve doktrindeki görüşler yasal mal rejimini kendine has bir rejim haline getirmiştir.


 


Katılma ve değer artış payı alacağının belirsiz alacak davasına konu olabileceği, mal rejiminden kaynaklanan alacakların on yıllık zamanaşımına tabi olacağı, eklenecek değerlerin sürüm değeri ile tasfiyede dikkate alınması, bozma kararına uyularak verilen katılma alacağı kararlarında faizin ne zaman işlemeye başlayacağı gibi konular uygulama ve doktrinde karar verilen, tartışılan konulardandır. Bir başka önemli konu da mal rejiminin ölümle sona ermesi halinde mal rejimi hükümleri ile miras hükümlerinin uygulanmasıdır. Önce yasal mal rejimi hükümlerinin akabinde miras hükümlerinin uygulanması esas olmakla beraber, miras paylaşımı yapıldıktan sonra mal rejiminden kaynaklanan alacağın ileri sürüldüğü haller de söz konusudur. Yasal mal rejiminin ölümle sona erdiği hallerde münhasıran miras hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir düzenleme kanımızca yeterli ekonomik korumayı sağladığından, daha basit ve kolay çözüm yolu olacaktır. Gerekirse bu halde Alman hukukunda olduğu gibi sağ kalan eşin miras payının arttırılması ile eşlerin korunmasına ilişkin eğilime uygun bir düzenleme yapılabilir.


 


Kitabın bu baskısında tüm bu hususların yanı sıra, uygulamada verilen bazı yargı kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuş, örneğin bozma kararına uyulması üzerine katılma alacağına hangi karar tarihinden itibaren faiz yürütüleceğine ilişkin konuya kısaca değinilmiştir. Bunun gibi eşin uzuvlarını kaybetmesi halinde vücut bütünlüğü ve sağlığı için protez yaptırması halinde bunların mal sayılıp sayılmayacağı, bir denkleştirme alacağına konu olup olmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur.


 


Konu Başlıkları


Mal Rejimi Sözleşmesi


Edinilmiş ve Kişisel Mallar


Değer Artış Payı Alacağı


Artık Değer Hesabı


Artık Değer Hesabında Eklenecek Değerler


Artık Değere Katılma Alacağı


Değer Artış Payı Alacağının Artık Değer Hesabına Etkisi


Katılma Alacağı ve Değer Artış Payı Alacağının Ödenmesi


Alacaklıların Korunması


Artık Değere Katılma Alacağı ve Değer Artış Payı Alacağının Haczi


Artık Değere Katılma Alacağı ve Değer Artış Payı Alacağı Zamanaşımı


 


Açıklamalı Hesap, Tasfiye Örnekleri ve Tablolar