Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Devletler Hukuku Sistematik Dizini ( Nomenclature)

Devletler Hukuku Sistematik Dizini ( Nomenclature)



Sayfa Sayısı
:  
123
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786055593872

150,00 TL









ÖNSÖZ

Bilgi nasıl elde edilir? Menşei nedir? Bilgi kuramına göre, bilginin orijini (menşei) bakımından ilk evre "görgücülük"tür ("ampirizm"dir). Yani, bilgiyi göre­rek, işiterek ve tecrübe ederek öğreniriz.   Bunun arkasından, "akılcı" ("rasyonalist") ve "eleştirim­ci" evreler gelir. Olanı, olayı görerek gözlemleyerek, onu akıl süzgecinden geçirir ve duruma göre onu tenkit ederiz. İnsan, elini ateşten uzak tutmayı, ya tecrübe ile ya da aklını kullana­rak öğrenir ve edindiği bilgiyi eleştirimsel olarak değerlendi­rir.  

Hak ve hukuk kavramları ile ilgili bilgilerimiz de genel­likle aynı şekilde elde edilir. Fakat, işin bir de bilimsel tarafı vardır ve bu bizi bilimin ne olduğu meselesine götürür.

 

Bilim nedir? Hukuk bilimi var mıdır ve nasıldır? Bilim, en basitleşmiş tarzda iki şekilde tanımlanabilir:

1 .Gözleme ve deneye dayanan müspet (pozitif) bilimler. Örneğin, fizik, kimya.

2.Sistem haline konulmuş bilgi. Diğer bir anlatımla, bir sistem içinde birleştirilmiş bilgi tipleri. Örneğin hukuk bilimi, ilahiyat (teoloji) bilimi.

 


O halde, sistem nedir?

Sistem (systeme; system) batı dillerine Yunancadan geçmiş olan ve bir araya getirmek; toplamak fiilinden türemiş bir sözcüktür. Başka bir anlatımla, sistem, birbirlerine bağlı ve/veya birbirlerini etkileyen şeylerden, fikirlerden meydana gelen bir bütündür. Bir diğer tarifle, sistem, kavramları den­geli bir tarzda, yan yana, bir araya getirmek, sembolleştir­mek, bir bakıma şemalaştırmaktır. Hukuk ve sistem:

Genel olarak, hukuk, tümü itibariyle, birci (monist), ikici (düalist) ve çokcu (plüralist) açılardan sistemleştirilebilir. Hukukla ilgili bilgilerimizi, tek bir ana prensibe, tek bir fe­nomene irca ederek şemalandırabiliriz. O zaman hukuka dair bütün bilgilerimiz, aynı ağacın dallan olarak belirir. Diğer taraftan, bilgilerimizi, tiplerine göre, birbirlerine olan yakınlık ve uzaklık derecesine, altlık ve üstlük, öncelik ve sonralıkları-na bakarak sınıflandırabiliriz.

Bu genel çerçeve içerisinde, "Devletler Hukuku" dalının kavramlarını ve konularını, bunların içeriklerini anlatmadan, sadece başlık olarak sistematik düzen ve dizin içerisinde bir araya getirerek, bu hukuk dalında çalışanların yararlanmasına sunuyoruz.

 

Bu bilimsel dizinin (nomenclature) hazırlanmasında, al­fabetik sistem yerine ondalık rakam sistemi tercih edilmiştir. Böylece, harflerin kısıtlayıcı, bağlayıcı karakteri yerine ra­kamların duruma göre genişlemeyi ve yayılmayı sağlayıcı kolaylığı tercih edilmiştir.

 


Keza, hukukta yerleşik terim, kelime ve kavramların ya­nına, yerine göre eski veya yenileri de konulmak suretiyle araştırıcının terimler arasında istediğini seçmesine olanak sağlanmıştır.