Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Avukatlık Sözleşmesinde Ücret

Avukatlık Sözleşmesinde Ücret



Sayfa Sayısı
:  
219
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2017
ISBN NO
:  
9786053003243

220,00 TL











Avukatlık sözleÅŸmesi doktrinde yer edinmiÅŸ olsa da ilk defa hukuk literatürüne 1136 sayılı Avukatlık Kanununda deÄŸiÅŸiklik yapılmasını öngören 4667 sayılı kanun ile girmiÅŸtir. Avukatlık Kanununun 163 vd. maddelerince düzenlenen avukatlık sözleÅŸmesi uyarınca artık avukat ile iÅŸ sahibi arasında çıkacak olan uyuÅŸmazlıklarda hangi hükümlerin uygulanacağı netlik kazanmıştır. Böylece avukat ile iÅŸ sahibi arasında çıkabilecek olan ücret uyuÅŸmazlıkları da dahil uyuÅŸmazlıklara öncelikli olarak Avukatlık Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacaktır.


 


Bununla birlikte Avukatlık SözleÅŸmesi her ne kadar 6098 sayılı T.B.K. m. 502 vd. düzenlenen vekalet sözleÅŸmesine benzese de kendine özgü kuralları olan bir sözleÅŸmedir. Dolayısıyla öncelikli olarak uyuÅŸmazlıklarda Avukatlık Kanunu'na, burada uyuÅŸmazlığa iliÅŸkin bir çözüm bulunamadığı takdirde niteliÄŸine uygun düÅŸtüÄŸü ölçüde T.B.K. nun vekalet sözleÅŸmesine iliÅŸkin hükümlerine bakılmalıdır. Avukatlık sözleÅŸmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleÅŸmedir.


Avukatlık sözleÅŸmesi uyarınca avukat iÅŸ sahibine karşı belirli bir hukuki yardımda bulunma borcu altına girerken iÅŸ sahibi de avukata ücret ödeme borcu altına girmektedir. Buradaki ücret belirlenebilir bir ücrettir. Dolayısıyla sözleÅŸmenin başında ücret belirlenebileceÄŸi gibi daha sonra ücrete iliÅŸkin baÅŸkaca bir sözleÅŸme yapılmak suretiyle de belirlenebilir. Avukat iÅŸ sahibinden söz konusu ücreti aralarında her hangi bir sözleÅŸme bulunmasa da talep edebilir.


Ücretin sözleÅŸmede bulunmaması sözleÅŸmenin geçerliliÄŸini etkilemediÄŸi için sözleÅŸmenin kurucu unsuru deÄŸildir. Bu bakımdan T.B.K. nun genel hükümleri uyarınca avukatlık sözleÅŸmesi tarafların rızasına uygun olarak her hangi bir ÅŸekle tabi olmadan kurulabilir. Avukat ile iÅŸ sahibi bazen yapmış oldukları Avukatlık SözleÅŸmesine ücrete iliÅŸkin her hangi bir kayıt koymayı unutabilecekleri gibi, ücretin belirlenebilir olmadığı veya yapılmış olan ücret sözleÅŸmesinin geçersiz olduÄŸu durumlarda söz konusu olabilmektedir. Bu durumda avukatlık ücretinin nasıl belirlenebileceÄŸi Avukatlık Kanunu'nun 164/IV. maddesinde açıklığa kavuÅŸturulmuÅŸtur. Söz konusu düzenleme uyarınca Avukatlık Ücreti yetkili merci tarafından belirlenecektir. Yetkili merci avukatlık ücretini belirlerken davanın deÄŸeri para ile ölçülemiyorsa yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen deÄŸer üzerinden, dava deÄŸeri para ile ölçülebiliyorsa yine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen ücretten az olmamak koÅŸuluyla dava deÄŸerinin  u ila si arasında bir bedel belirleyecektir.


 


Avukat ile iÅŸ sahibi avukatlık sözleÅŸmesi uyarınca serbestçe kararlaÅŸtırabildiÄŸi ücrete gerek avukatlık kanununda gerekse baÅŸkaca kanunlarda bir kısım sınırlamalar mevcuttur. Bu sınırlamalar; avukatın ücretsiz dava almaması, dava sonucuna katılamaması, ihtilaflı ÅŸeyin ücret olarak kararlaÅŸtırılamaması, ücretin belli bir iÅŸle sınırlanması, asgari ücret tarifesinde gösterilen miktarın altına inilmemesi ve dava veya hükmolunacak ÅŸeyin deÄŸerinin %’inden fazla bir oran üzerinden ücretin kararlaÅŸtırılamamasıdır.