Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

556 Sayılı MarKHK Hükümleri Çerçevesinde MARKA HAKKININ TÜKETİLMESİ İLKESİ

556 Sayılı MarKHK Hükümleri Çerçevesinde MARKA HAKKININ TÜKETİLMESİ İLKESİ



Sayfa Sayısı
:  
166
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054847099

345,00 TL









GİRİŞ

 

Bilimsel ve teknolojik anlamda gelişmeyi sağlamak ve her alanda yara­tıcı düşüncelerin önünü açabilmek ancak bu tarz düşüncelerin hukuken koruma aitına alınması ile mümkün olabilmektedir. Gerçekten de eğer yenilikçi düşün­cenin korunması söz konusu olmasaydı bireyler ürettikleri bu tarz düşünceler­den bir kazanç elde edemeyecekleri için düşünce üretmeye eğilimleri azalacak ve bu da bilim ve teknolojinin gelişim hızının ciddi ölçüde yavaşlamasına se­bep olacaktı. İşte istenmeyen bu tarz sonuçların önüne geçebilmek ancak yeni­likçi ve yaratıcı düşüncenin koruma altına alınmasıyla mümkün olabilirdi ki tam da bu noktada fikri mülkiyet kavramı devreye girmektedir.

 

Fikri mülkiyet kavramı, yenilikçi düşüncenin yanında olup onu koruma altına almakta ve hakkın sahibine birtakım ayrıcalıklı (rüçhanlı) haklar bahşet­mektedir. Yenilikçi düşüncenin sahibi, 3. kişilere karşı bu hakkını kullanabil­mekte ve izinsiz-yetkisiz kullanımların önüne geçebilmekte ayrıca hem maddi hem de manevi birtakım haklara sahip olarak bu hakkından istifade etmektedir. Böylelikle sadece yenilikçi düşünce korunmakla kalmayıp başka yeni düşün­celerin ortaya atılması da teşvik edilmiş olmaktadır.

  Fikri mülkiyet kavramının bir kolunu da marka hakkı oluşturmaktadır. Her fikri mülkiyet hakkı gibi marka hakkı da sahibine birtakım inhisari haklar bahşetmektedir. 27.06.1995 tarih ve 22326 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Karar­name md. 9' a göre marka hakkı sahibi markayı oluşturan işaretin markasal olarak kullanımını, markadan faydalanması ve üçüncü kişilerin olası kullanım­larının engellenmesi açısından inhisar hakkı bulunmaktadır'. Ancak bu inhisar hakkının mutlak olarak kullanılması bazı durumlarda marka hakkı sahibine gereğinden fazla hak verilmesine sebep olabilmektedir. Bu konudaki örnekler­den birisi belki de en önemlisi; markalı malların, marka sahibi ya da onun izni ile bir başkası tarafından piyasaya sunulmasından sonra o malların piyasadaki hareketlerini marka sahibinin iznine bırakmak ve bunu marka hakkının, sahi­bine tanıdığı inhisarı haklar içerisinde değerlendirme halidir. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa marka hakkı sahibine hukuk sistemince gereğinden fazla hak verilmesi ve marka hakkının ticari hayatı etkileyecek boyutlarda ge­nişletilmesi söz konusu olacaktır. Bu da marka hakkının kötüye kullanılmasına davetiye çıkararak marka hakkı sahibinin, malların piyasadaki her bir hareketine karışarak bu hareketleri engelleyebilme tehlikesini ortaya çıkaracaktır. Bu durum ise özellikle serbest piyasa ekonomisinin yaygın bir şekilde görüldüğü ve küreselleşmenin en üst düzeyde olduğu günümüz ticaret dünyasında malla­rın hareketlerinin kısıtlanmasına ve ticaretin gereği olan mal alım- satımlarının marka hakkı sahibine bırakılması gibi tehlikeli bir sonuca yol açacaktır.  

Bu sebeple yukarıda anlatılan tehlikelerin yaşanmaması ve malların ticari hayatın gereği olarak serbestçe dolaşabilmesi için "tükenme ilkesi" denilen bir doktrin ortaya atılmıştır. Bu doktrine göre söz konusu markayı taşıyan mallar bir kez piyasaya sürüldükten sonra marka hakkı sahibi tarafından o mallar ile ilgili fiillere karışabilmek mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda marka hakkı, malların piyasaya sürülmesinden sonra "tükenmiş" sayılacaktır. Ancak -çalışmamızda da belirtileceği üzere - önemle belirtmek gerekir ki söz konusu tükenme sadece malların piyasadaki hareketlerine marka hakkı sahibi tarafından müdahale edilememesi ile sınırlıdır. Yoksa marka hakkı sahibinin marka hakkından doğan diğer inhisari nitelikteki haklan mevcudiyetini koru­maya devam edecektir. Örneğin, marka hakkı sahibi markasına yönelen teca­vüzleri bertaraf etmeye ve mutlak hakkından kaynaklanan maddi tazminat da­valarını açma hakkı mevcudiyetini koruyacaktır.

  Bu kapsamda tükenme ilkesi marka hakkı sahibinin inhisari nitelikteki hakları ile ticari hayatın gereği olan malların serbest dolaşımı arasında bir köprü görevi gördüğü söylenebilir. Gerçekten bir yandan marka hakkı sahibi malların piyasaya sürülmesinden sonraki süreçte malların piyasadaki hareketle­rine müdahale edememekte ve bu durum piyasadaki alım- satım hareketlerini korumakta diğer yandan da marka hakkı sahibinin inhisari nitelikte diğer hak­ları mevcut kalmakta ve sadece piyasaya sürülen mallar ile ilgili sonraki fiillere karışamamaktadır. Ayrıca marka hakkı sahibinin malların kötüleşmesi ve de­ğiştirilmesi durumunda marka hakkına dayanarak müdahale edebilme imkânı da bulunmaktadır. Bu kapsamda "tükenme ilkesi" çatışan haklar arasında uz­laştırıcı nitelikte bir köprü görevi görmektedir.   "Tükenme ilkesi" ulusal mevzuatımıza 27 Haziran 1995 tarihli Markala­rın Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile girmiş olup 551 sayılı Markalar Kanunumuzda yer almamaktaydı. Bu çalışmamızda gelişen ve artan ticari ihtiyaçlara bağlı olarak mevzuatımıza giren ve her geçen gün daha da önem kazanan "tükenme ilkesi" hakkında ulusal mevzuatımız ve taraf oldu­ğumuz uluslararası anlaşmalar kapsamında ayrıntılı bilgi verilecektir. Ayrıca marka hakkının tüketilmesi kavramı rekabet hukuku ile de yakın bir ilişki içeri­sinde olduğundan konunun rekabet hukuku yönü de ayrıntılı olarak incelenecek ve nihayet konu ile ilgili olarak genel bir değerlendirme ve sonuca varılmaya çalışılacaktır. Ancak konunun daha iyi anlaşılabilmesi ve bir bütünlüğün sağla­nabilmesi amacıyla ilk olarak marka hukuku ile ilgili temel kavramlardan bah­sedilecektir.  


ÖNSÖZ

 

  Fikri mülkiyet haklan içerisinde önemli bir yer tutan marka hukuku her geçen gün önemini daha da arttırmakta ve buna bağlı olarak yeni sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ticari hayatın düzenlenmesinde önemli bir yere sahip olan marka hakkının tüketilmesi ilkesi de sürekli olarak gelişmekte ve yeni uyuşmazlıkların konusunu teşkil etmektedir.  

Bu kapsamda; 556 Sayılı MarKHK hükümleri çerçevesinde marka hakkının tüketilmesi isimli yüksek lisans tez çalışmamda; marka hakkının tüketilmesi ilkesi ayrıntılı olarak incelenerek ve ulusal - uluslararası mahkeme kararlarını bir arada değerlendirerek genel bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Şöyle ki;

Marka hakkının tüketilmesi ilkesini incelemeden önce tükenecek olan marka hakkının kapsamının daha iyi irdelenebilmesi sadedinde; marka hakkının tanımı, marka olarak hangi işaretlerin tescil edilebileceği, markanın türleri ile işlevi ve son tahlilde marka hakkının hukuki niteliği ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu hususlar tezimde ayrıntılı olarak açıklandıktan sonra marka hakkının tüketilmesi ile ilgili temel kavramlardan bahsedilmiş ve devamında marka hakkının tüketilmesi ilkesinin şartlan ulusal ve uluslararası mahkeme kararları da dikkate alınarak ayrıntılı bir biçimde açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak ise; marka hakkının tüketilmesi ilkesinin istisnası kapsamında; hangi hallerin marka hakkının tüketilmesi ilkesi kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulanarak olması gereken hukuk üzerine tartışmalar yapılıp marka hakkının tüketilmesi ile ilgili olarak yüksek lisans tezi kapsamında savunduğum görüş, tez içerinde açıklamaya çalıştığım argümanlarla desteklenerek ispatlanmaya çalışılmıştır.

 

Bu süreçte, önerilerini ve katkılarını esirgemeyen değerli hocam Yard. Doc. Dr. Tamer PEKDİNÇER' e teşekkürü bir borç bilirim.

 

Bu çalışmamın konu ile ilgili olan herkese faydalı olmasını dileğiyle

Saygılarımla; Beşiktaş 2014     İÇİNDEKİLER    
1- MARKA KAVRAMI  
I. GENEL OLARAK    1
II. MARKA HUKUKU İLE İLGİLİ ÜLKEMİZDEKİ YASAL DÜZENLEMELER VE TARAF OLUNAN ULUSLARARASI ANLAŞMALAR    2
III. TANIMI VE UNSURLARI    4
A- İŞARET    5
B- AYIRT EDİCİLİK UNSURU    9
IV. MARKA KAVRAMININ DİĞER KAVRAMLARDAN AYRILMASI    11
V. MARKANIN TÜRLERİ    14
A- TESCİL AMACINA VE İŞLEVLERİNE GÖRE MARKALAR    14
1- Ticaret Markası    14
2- Hizmet Markası    15
3- Koruyucu Marka    16
4- Yedek Markalar    16
5- Garanti Markaları    16
B- SAHİPLERİNE GÖRE MARKALAR    18
1- Bireysel (Ferdi) Marka    18
2- Ortak Marka    19
3- Vekil Markasi    19
C- BİLİNİLİRLİK ÖLÇÜSÜNE GÖRE MARKALAR    20
1- Alelade Marka    20
2- Taninmiş Marka    20
D- TESCİLİN ETKİSİ GÖSTERDİĞİ COĞRAFİ ALANA GÖRE    23
1- Ulusal Marka    23
2- Topluluk Markasi    24
VI. MARKANIN İŞLEVLERİ    24
A- KAYNAK GÖSTERME İŞLEVİ    24
B- AYIRT EDİCİLİK İŞLEVİ    25
C- GARANTİ İŞLEVİ    25
D- REKLAM İŞLEVİ    26     2- MARKA HAKKININ HUKUKİ NİTELİĞİ VE
ÖZELLİKLERİ  
I- MARKA HAKKININ HUKUKİ NİTELİĞİ    29
II MARKA HAKKININ ÖZELLİKLERİ    41
A- MARKA HAKKININ, İNSAN ZİHNİNİN ÜRÜNÜ OLMA ÖZELLİĞİ    41
B- SÜREYE BAĞLI VE YENİLENEBİLİR OLMASI    42
C- HUKUKİ İŞLEMLERE KONU OLMASI    42
 D- GAYRİ - MADDİ MALLAR ÜZERİNDE YER ALAN MUTLAK HAKLARDAN OLMASI    43     3- MARKA HAKKININ TÜKETİLMESİ  
I. GENEL OLARAK    47
II. TÜKENME İLKESİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR    53
A- PARALEL İTHALAT    53
1- Kavram    53
2- Paralel İthalatın Sebepleri    54
B- TEKRAR İTHALAT    56
C- GRİ İTHALAT    57
D- MARKA HAKKININ TÜKENMESİNDE BELİRLENEN SİSTEMLER    59
1- Ülkesel Tükenme İlkesi    59
2- Bölgesel Tükenme İlkesi    61
3- Uluslararası Tükenme İlkesi    66
4- Uluslararası Tükenme Sisteminin Faydaları ve Zararları    67
a- Uluslararası Tükenme Sisteminin Faydaları    67
aa- Daha Rekabetçi Bir Sistemdir    67
bb- Malların Sürümünü Arttır ve Tüketicilerin Lehinedir    67
cc- Şirketlerin Fiyat Politikalarının Değişmesine Yol Açar    68
b- Uluslararası Tükenme Sisteminin Zararları    68
aa- Yenilikçi Düşüncenin Gelişmesini Engeller    68
bb- Fiyat Düşüşleri Beklenen Seviyede Değildir ve Kısa Sürelidir    69
cc- Marka Hakkını Yeteri Kadar Korumaz    69
dd- Gri İthalat Yoluyla Ülkeye Malların Girmesi Kolaylaşır    70
ee- Satış Sonrası Destek ve Servis Hizmetlerinde Aksamalar Yaşanması    70
ff- Paralel İthalatın Sadece En Çok Talep Olan Mallara Yönelmesi    70
gg- Paralel İthalatın Ülke Ekonomisinin Büyüme Hızını Yavaşlatması ve İşsizliği Arttırması    71
5- Tükenme Sistemlerinin Paralel İthalata Etkisi    72
E- MARKA HUKUKU İLE REKABET HUKUKU ARASINDAKİ İLİŞKİ    73
F- MARKA HAKKININ ÖZÜ KAVRAMI    77
III. MARKHK' YA GÖRE MARKA HAKKININ TÜKETİLMESİNİN ŞARTLARI    81
A- MARKHK MD. 6 ANLAMINDA TESCİLLİ BİR MARKANIN BULUNMASI    81
B- TESCİLLİ MARKANIN TESCİL KAPSAMINDAKİ MALLAR ÜZERİNE KONULMASI    85
C- MARKAYI TAŞIYAN MALLARIN TÜRKİYE' DE PİYASA SUNUMU    86
1- Piyasaya Sunma Kavramı    86
2- Markalı Malların Türkiye Sınırları İçerisinde Piyasaya Sunulması    87
D- MARKALI MALLARIN MARKA SAHİBİ TARAFINDAN YA DA ONUN RIZASI İLE BİR ÜÇÜNCÜ KİŞİ TARAFINDAN PİYASAYA SÜRÜLMESİ    88
1- Marka Hakkı Sahibi Tarafından Bizzat Piyasaya Sunma    89
2- Marka Sahibinin İzniyle Üçüncü Kişi Tarafından Piyasa Sunma    91
a- Marka Hakkı Sahibi İle Üçüncü Kişi Arasında Hukuki-İktisadi Bağlılık Olması Hali    94
b- Marka hakkı sahibi ile üçüncü şahıs arasında akdi bir ilişki bulunması hali    97
aa- Tek Satıcılık Sözleşmesi    101
bb- Lisans Sözleşmeleri    103
cc- Franchise Sözleşmeleri    107
dd- Acentelik Sözleşmesi    109
IV. TÜKENME İLKESİNİN UYGULANMAYACAĞI DURUMLAR    110
A- MARKALI MALLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ YA DA KÖTÜLEŞTİRİLMESİ    112
1- Markalı Mallar Üzerinde Değişiklik ya da Kötüleştirme Yapılmış Olması    112
2- Değiştirme ya da Kötüleştirmenin Ticari Amaçla Yapılmış Olması    114
B- HAKLI SEBEPLERİN VARLIĞI    116
1- Markalı Malın Reklamlarda Kullanılması    117
2- Markalı Malların Yeniden Paketlenmesi    121
a- Piyasanın Suni Olarak Bölünmesi    126
b- Ürünün Orijinalliğini Etkilememe    129
c- Yeni Paketin Üzerine Üretici Ve İthalatçının Bilgilerinin Yazılması    130
d- Marka İle Marka Hakkı Sahibinin İtibarının Korunması    130
e- Bildirimde Bulunulması    132
f- İspat Yükü    134
3- Markalı Malın Üzerindeki Markanın Değiştirilmesi    135
4- Gri İthalat    137
V. GÜMRÜK BİRLİĞİ ve TRIPS HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE MARKA HAKKININ TÜKETİLMESİ İLKESİ    138
A- GÜMRÜK BİRLİĞİREJİMİ ÇERÇEVESİNDE TÜKENME İLKESİ    138
B- TRIPS HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜKENME İLKESİ    140
VI. TÜKENME İLKESİ İLE İLGİLİ OLARAK YARGITAY KARARLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ    141
A- 556 SAYILI KHK DAN ÖNCE    142
B- 556 MARKHK DÖNEMİ    146  
4- SONUÇ    155  
KAYNAKÇA    159